Wikipedistka:Sněhurka5/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Wikipedistka:Sněhurka5/Pískoviště2

Původní interiér kina byl navržen v národním obloučkovém stylu se štukovou a malovanou výzdobou stěn ve stylu art deco. Stěny pod stropem byly vyzdobeny lunetami podle návrhu Karla Svolinského, zobrazující na blankytně modrém podkladě múzy a ornamenty ze zlatých lipových větviček doplněných trikolorou. První necitlivá přestavba kina, která překryla původní výzdobu stěn (ale lunety u ornamenty jsou zachovány pod omítkou), proběhla v 70. letech 20. století, ale styl interiéru zůstal zachován včetně prvků původních dveří, kování nebo ozdobných mřížek od vzduchotechniky.

Česká interpunkční znaménka a vybrané jiné znak Hanspaulka, památník setkání barikádníků s tankisty.jpg


Pokoncilní knihovnu založil v roce 1968 po svém návratu z II. vatikánského koncilu kardinál František Tomášek původně jako Knihovnu liturgické pokoncilní obnovy a sídlila přímo v pražském arcibiskupském paláci na Hradčanech. Fungovala tehdy jako jedinečný zdroj teologické a exilové literatury pro kněží a farníky. Přírůstky získávala prakticky výhradně z darů zahraničních mecenášů.

S nástupem Kardinála Miloslava Vlka přešla knihovna do správy České křesťanské akademie, která zajistila její rozvoj a přeměnu v odbornou, moderní a veřejnosti otevřenou knihovnu. Až do roku 1996 zůstávala stále ještě v budově Arcibiskupského paláce. Teprve v roce 1996 došlo z důvodu jeho rekonstrukce k přestěhování knihovny na dnešní adresu v Dejvicích a téhož roku se také knihovna otevřela širší veřejnosti. V následujícím roce 1997 pak byla na popud Miloslava kardinála Vlka přejmenována na Centrální katolickou knihovnu.

Na základě smlouvy o správě Centrální katolické knihovny (CKK) uzavřené mezi Arcibiskupstvím pražským (AP) a Katolickou teologickou fakultou UK (KTF UK) došlo dne 28. 2. 2005 ke sloučení dvou do té doby samostatných knihoven – Centrální katolické knihovny a fakultní knihovny KTF.

https://www.ktf.cuni.cz/KTF-1711.html

https://www.ktf.cuni.cz/KTF-36.html

Centrální katolická knihovna

Centrální katolická knihovna (celým názvem Centrální katolická knihovna Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze) je specializovaná knihovna zaměřená na teologii a související obory. Sídlí v Praze, v budově arcibiskupského semináře. V jejích fondech se nachází přes sto tisíc knihovních jednotek.

Vznikla v roce 2005 sloučením Centrální katolické knihovny, dříve označované jako Pokoncilní knihovna, a fakultní knihovny KTF UK.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Pokoncilní knihovna[editovat | editovat zdroj][editovat | editovat zdroj]

Pokoncilní knihovna (původně Knihovna liturgické pokoncilní obnovy) byla založena v roce 1968 Františkem Tomáškem v pražském Arcibiskupském paláci jako zdroj teologické a exilové literatury pro kněží a farníky. Přírůstky byly získávány prakticky výhradně z darů díky zahraničním mecenášům, z nichž mezi první velké patřily německé spolky Ackermann-Gemeinde a Kirche in Not.

Prvním knihovníkem se stal František Verner OCr, od roku 1982 ji vedl ThLic. Miloslav Máša a po jeho smrti v roce 1986 Josef Hřebík. V letech 1992 až 2004 byla knihovna ve správě České křesťanské akademie, ač zůstala i nadále ve vlastnictví pražského arcibiskupství. Vzhledem k rekonstrukci arcibiskupského paláce byla v roce 1996 přestěhována do budovy arcibiskupského semináře v Dejvicích a téhož roku otevřena pro veřejnost. V roce 1997 na popud kardinála Miloslava Vlka přejmenována na Centrální katolickou knihovnu. Na základě smlouvy o správě Centrální katolické knihovny (CKK) uzavřené mezi Arcibiskupstvím pražským (AP) a Katolickou teologickou fakultou UK (KTF UK) došlo dne 28. 2. 2005 ke sloučení dvou do té doby samostatných knihoven – Centrální katolické knihovny (dříve známé jako Pokoncilní knihovna) a fakultní knihovny KTF. Vznikla tak Centrální katolická knihovna Katolické teologické fakulty UK (CKK KTF UK), která plní funkci fakultní knihovny KTF. Podle Knihovního a výpůjčního řádu Univerzity Karlovy z roku 2019 a jeho přílohy č. 1 OR č. 36/2019[1] se název knihovny změnil na Knihovna Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy (Knihovna KTF UK).

Odkazy[editovat | editovat zdroj][editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj][editovat | editovat zdroj]

  1. ↑ KELBL, Jiří. Centrální katolická knihovna Katolické teologické fakulty UK v Praze. Revue církevního práva. 2006, čís. 35, s. 258-259. Dostupné online. ISSN 1211-1635.

Literatura[editovat | editovat zdroj[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj][editovat | editovat zdroj]

Tento článek je příliš stručný nebo postrádá důležité informace.Pomozte Wikipedii tím, že jej vhodně rozšíříte. Nevkládejte však bez oprávnění cizí texty.

Portály: Informační věda a knihovnictví | Křesťanství

Autoritní data: ISNI: 0000 0004 0397 1996 | LCCN: n84116306 | VIAF: 125538876 | WorldcatID: lccn-n84116306

Kategorie:

Pomník trolejbusové dopravy v Šárecké ulici
  1. Příloha č. 1 OR č. 36/2019. Univerzita Karlova [online]. [cit. 2020-11-04]. Dostupné online. (anglicky) 
Adam Zelinka 7.53
Kaukolathi Tuomas 15.89
Ladislav Prášil 20.84
Adam Sebastian Helcelet 6188 bodů


73. ročník udílení Zlatých glóbů

Nejlepší film (drama) Nejlepší film (muzikál nebo komedie)
Nejlepší herec (drama) Nejlepší herečka (drama)
Nejlepší herec (muzikál nebo komedie) Nejlepší herečka (muzikál nebo komedie)
Nejlepší herec ve vedlejší roli Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Nejlepší režisér Nejlepší scénář
Nejlepší skladatel Nejlepší původní píseň
Nejlepší animovaný film Nejlepší cizojazyčný film