Ptyas velkooký

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPtyas velkooký
alternativní popis obrázku chybí
Ptyas velkooký
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Reptilia)
Řádšupinatí (Squamata)
Podřádhadi (Serpentes)
Čeleďužovkovití (Colubridae)
RodPtyas
Binomické jméno
Ptyas mucosa
Linné, 1758
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ptyas velkooký, též známý jako darash[2] nebo dhaman,[2] je běžný nejedovatý druh z čeledi užovkovitých. Žije v částech jižní a jihovýchodní Asie.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o velké hady, v dospělosti většinou dorůstají od 1,5 do 1,95 metru. Rekordní délka pro tento druh je 3,7 metru. I přes jejich délku jsou tito hadi velmi úzcí. Jedinci dlouzí až 2 metry mají typicky v obvodu kolem 4 až 6 centimetrů.[3] Navíc průměrná váha jedinců chycených na Jávě byla 877 až 940 gramů, ovšem větší samci delší než 2,3 metru (samci jsou větší než samice) normálně váží až 2,5 kilogramu.[4] Jejich barva se liší na základě prostředí, v sušších oblastech mají barvu dohněda, zatímco ve vlhkých zalesněných oblastech mají téměř černou barvu. Jedná se o druh aktivní ve dne, schopný pohybu po stromech, nejedovatý a rychle se pohybující. Ptyasové se živí množstvím menší kořisti, proto se často vyskytují v urbanizovaných oblastech, kde se daří hlodavcům.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Ptyas velkooký se vyskytuje v Afghánistánu, na Andamanech a Nikobarech, v Bangladéši, Myanmaru, Kambodže, Číně (provincie: Če-ťiang, Chu-pej, Ťiang-si, Fu-ťien, Kuang-tung, Chaj-nan, Kuang-si, Jün-nan, Tibet, Hongkong), na Tchaj-wanu, na Srí Lance, v Indii, Indonésii (Sumatra, Jáva, Bali), Íránu, Laosu, Západní Malajsii, Nepálu, Pákistánu (oblast Sindh), Thajsku, Turkmenistánu a Vietnamu.

Predátoři[editovat | editovat zdroj]

Dospělý ptyas velkooký nemá žádné přirozené predátory. Mladší jedinci jsou však přirozenou kořistí kobry královské. Mláďata si musí dávat pozor na dravce, větší plazy a středně velké savce. Jsou to opatrní, pohotoví a velmi rychlí hadi.[5]

Mladý ptyas se škrábnutím od pouliční kočky

V některých částech jejich oblasti výskytu jsou hojně loveni lidmi pro kůži a maso. V Číně a Indonésii existují regulace na chov a prodej těchto hadů, avšak jsou velmi často zanedbávány.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ptyas mucosa na anglické Wikipedii.

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03].
  2. a b The Reptile Database:Ptyas mucosa, Reptile-database.org.
  3. Nicholson, E. (1893). Indian Snakes: An Elementary Treatise on Ophiology with a Descriptive Catalogue of the Snakes Found in India and the Adjoining Countries. Higgibotham and Company.
  4. Sabarno, M.Y., Santosa, Y. & Prihadi, N. (2012). Trading System, Abundance and Habitat Characteristic of Oriental Rat-snake Ptyas mucosus (Linnaeus 1758) in Central Java. Bogor Agricultural University.
  5. Ptyas mucosa - Dhaman (Oriental) Ratsnake [online]. [cit. 2021-11-25]. Dostupné online. 
  6. traffic_species_reptiles25.pdf [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]