Otakar Cmunt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
JUDr. Otakar Cmunt
Narození15. ledna 1870
Rakovice
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí20. června 1953 (ve věku 83 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
VzděláníPrávnická fakulta Univerzity Karlovy
Alma materUniverzita Karlova
PovoláníVrchní ředitel Městské spořitelny Pražské
ChoťMarie Křesinová
DětiOtakar (*1902), Marie (*1905) a Květuše (*1910)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Otakar Cmunt (15. ledna 1870, Rakovice u Čimelic čp. 1[1]20. června? 1953, Praha)[2] byl ředitel městské spořitelny Pražské, organizátor českého spořitelnictví, redaktor časopisu Spořitelní obzor, předseda Jednoty českých spořitelen a autor právnické literatury.

Předkové a rodina[editovat | editovat zdroj]

Otec Josef Cmunt (*1839) pracoval jako schwarzenberský revírník na Orlíku, matka byla dcerou schwarzenberského nadlesního, rozená Wodinaggová.[3] Předkové Cmuntů byli po staletí mlynáři u Sepekova, Vlksic a okolí na mlýnech říčky Smutná. Dodnes zde stojí mlýn „Cmuntov“.

Otakar měl sestru Adélu a bratry Františka (správce schwarzenberského průmyslu), Emila (lesník u Horažďovic), Edvarda (lékař) a Jindřicha (elektroinženýr, který vedl stavbu vodní elektrárny na Štvanici). Všichni sourozenci se narodili v myslivně Annahof – Annenský dvůr u Kozárovic. Nejznámější byl prof. Eduard Cmunt, který byl zakladatel československé balneologie. Postavil lázeňský dům Cmunt v Piešťanech. Jeho syn Eduard, vnuk Eduard i pravnučka se stali též lékaři.

Život[editovat | editovat zdroj]

Otakar Cmunt vyrůstal na Orlíku u svého dědy Woddinagga a od 7 let navštěvoval knížecí obecnou školu. Následně studoval na reálném gymnáziu v Písku v letech 1882–1889. Měl výborný prospěch a proto dostal doporučení od rodiny Schwarzenbergů, aby šel studovat do Prahy. Tam nastoupil jako zaměstnanec Městské spořitelny Pražské[4] a pracoval na přípravě stavby nové budovy spořitelny v Rytířské ulici, aby si vydělal na živobytí. Současně se zapsal ke studiu na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.

Když byla nová budova Městské spořitelny Pražské dokončena v roce 1894, pracoval zde jako praktikant.[5] V roce 1903 dokončil studia[6] na Právnické fakultě a dosáhl titulu JUDr. Již krátce po ukončení studia zastupoval ve Spořitelně tajemníka. Pokračoval celoživotně v práci u Spořitelny jako úředník a byl postupně povyšován. 28. dubna 1922 získal místo ředitele[7] a nakonec byl povýšen na místo vrchního ředitele.

Přednáška o Týdnu spořivosti ze dne 25. 10. 1932 od předsedy Spolku spořitelen JUDr. Otakara Cmunta

V roce 1907 postavil pro své rodiče dům s hospodářským stavením čp. 113 v Čimelicích[8]. Oženil se s Marií Křesinovou z Velkého Víru[9]. Roku 1902 se jim narodil syn Otakar, který také vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a pracoval jako soudce. Dále měl dvě dcery, Marie se narodila roku 1905 a Květuše roku 1910. V roce 1916 postavil rodinný dům pro svoji rodinu v Praze na Smíchově pod parkem Santoška. V přilehlé zahradě se ve volném čase intenzivně věnoval zahradnictví.

V roce 1925 odešel po sporech s ministerským předsedou Karlem Kramářem do důchodu a odstěhoval se trvale do svého domu v Čimelicích. Zde hospodařil až do znárodnění roku 1948, kdy přišel o pole a pozemky. Poté byli do domu v Čimelicích násilně nastěhování nájemníci, takže jeho rodina musela o prázdninách využívat přilehlé budovy původně sloužící jako stodola a chlév.

Krátce po smrti Klementa Gottwalda na jaře 1953 vyšla v novinách informace, že v budově Městské spořitelny Pražské vznikne muzeum bývalého prezidenta a Spořitelna bude zrušena. To s velkou pravděpodobností zapříčinilo Otakaru Cmuntovi mozkovou mrtvicí a po převozu do Vinohradské nemocnice v červnu přes veškerou péči umírá.

Ve stáří sepsal Otakar Cmunt několik vzpomínek na život v dětství na Orlíku.

Aktivity[editovat | editovat zdroj]

Organizátor českého spořitelnictví, redaktor časopisu Spořitelní obzor,[10] předseda Jednoty českých spořitelen a autor právnické literatury. Také autor veršů publikovaných zejména v časopisu Staroměstské káně,[11][12] drobných povídek i vzpomínek, překladů z ruštiny a národohospodářských článků. Ve volném čase byl náruživý zahrádkář a včelař – v Čimelicích měl od roku 1915 na zahradě včelín s 20 včelstvy. V penzi se dalších dvacet let věnoval zemědělství.


V roce 1920 předával v Nizozemsku městu Naarden bustu J. A. Komenského zhotovenou pražským sochařem Josefem Strachovským a dovezenou vlastenci z Čech. Je umístěna v křížení parkových cest u kostela, kde je pohřben. Silueta města Naarden byla vyobrazena na české bankovce v hodnotě 200 Kč s motivem J. A. Komenského.

V roce 1929 byl v čele čs. delegace[13] na mezinárodním spořitelním kongresu v Londýně, který zaštiťoval Princ Waleský.

Galerie fotografií Otakara Cmunta[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Křestní list Otakara Cmunta narozeného 15. ledna 1870 v Rakovicích u Čimelic
  2. Profil v databázi Národních autorit ČR. [cit. 25.5.2022]
  3. František Wodinagg *1801 - †1884 Lesmistr na Orlíku od 1. 7. 1866, vrchní lesmistr od 1. 9. 1877, pensionován 1. 1. 1880 - 3 roky na lesním učilišti v Mariabrunn, 3 roky praxe v Sobědraži, geometr na katastrálním úřadě 10 let, lesní geometr a materiální účetní u orlického lesmistra 8 let, 1839- 1841 nadlesní
  4. Žádost o práci v Městské spořitelně Pražské od Otakara Cmunta - 9. 11. 1893.
  5. Dokument Slavnostní otevření nové budovy městské spořitelny Pražské. Strana 1 a 2.
  6. Diplom z právnické fakulty Otakara Cmunta
  7. List č: 8119 Městské spořitelny Pražské jmenující JUDr. Otakara Cmunta jejím ředitelem.
  8. Dům čp. 113 v Čimelicích
  9. Oznámení o svatbě určené ředitelství Městské spořitelny Pražské od Otakara Cmunta - 1. 2. 1907
  10. Spořitelní obzor v knihovně ČNB
  11. CMUNT, Otakar. Druhým šibřinkám Sokola Staroměstského. Staroměstské káně. 14.1.1898, roč. II.. Dostupné online. 
  12. CMUNT, Otakar. Posvícení. Staroměstské káně. 1.2.1900, roč. IV.. Dostupné online. 
  13. Program mezinárodního spořitelního kongresu 1, 2 a osobní pozvánka pro Dr. Otakara Cmunta

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]