Mulieris dignitatem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mulieris dignitatem
česky Důstojnost ženy
Apoštolský list Jana Pavla II.
Datum15. srpna 1988
viz apoštolské listy na webu Svatého stolce
Témao důstojnosti ženy
Text
latinsky
anglicky
česky

Mulieris dignitatem (česky Důstojnost ženy) je apoštolský list papeže Jana Pavla II. o důstojnosti ženy, zveřejněný 15. srpna 1988 a napsaný v souvislosti s Mariánským rokem 1987–88.[1]

Mulieris dignitatem hájí rovnost žen, povolání k lásce, vzájemnou podřízenost manželů, přetrvávající dopad prvotního hříchu na vztahy mezi muži a ženami, Ježíšův vzor, jak se chovat k ženám, význam Ježíšovy matky pro současné křesťany a povahu vztahu mezi Kristem a jeho církví, včetně role eucharistie, která vyjadřuje úplné sebeobdarování Krista a umožňuje vzájemné úplné sebeobdarování přijímajícího.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Papež tento text charakterizuje jako „meditaci“ o „důstojnosti ženy a jejím povolání“, jak je nacházíme v Písmu svatém.[2] Dále pak říká, že „důstojnost lidské osoby je teologicky zakořeněna v jejím stvoření k obrazu a podobě Boží a v jejím vykoupení skrze Syna, věčné Slovo, které se stalo tělem“.[3] A dále, že „Maria je nejúplnějším vyjádřením této důstojnosti a povolání“.[4]

S odvoláním na Klementa Alexandrijského (Paed. 1, 4: S. Ch. 70, 128-131) a Augustina z Hippo (Sermo 51, II, 3: PL 38, 334-335) Jan Pavel II. říká, že zpráva o stvoření v Gn 2, 21–24 (Kral, ČEP) „poskytuje dostatečný základ pro uznání základní rovnosti muže a ženy z hlediska jejich lidství.“[5] Muž a žena byli stvořeni pro vzájemný vztah. Tento vztah byl narušen hříchem. „Proto když v biblickém popisu čteme slova adresovaná ženě: ,Tvá touha bude patřit tvému muži a on bude vládnout nad tebouʻ Gn 3, 16 (Kral, ČEP), objevujeme zlom a stálou hrozbu právě s ohledem na tuto ,jednotu dvouʻ, která odpovídá důstojnosti Božího obrazu a podoby v obou.“[6] Avšak „cokoli zmenšuje ženu, v podstatě zmenšuje i muže, a tak jsou negativně postiženi oba“.[7]

Jako důkaz toho, že křesťanství si váží žen, mužů a všech členů společenství, uvádí nedávný mariánský rok (1987), církev jako Kristovu nevěstu a roli žen v Bibli jako prvních svědků zmrtvýchvstání. Zmiňuje také význam tradičních rolí žen, jako je matka, učitelka a dcera, v současné společnosti.

Dokument zmiňuje několik ženských světic, mezi nimi Moniku, Makrinu, Olgu Kyjevskou, Matyldu Toskánskou, Hedviku Slezskou, Jadwigu Polskou, Alžbětu Uherskou, Brigitu Švédskou, Johanku z Arku, Růženu Limskou, Alžbětu Annu Setonovou a ctihodnou Marii Wardovou (která dosud nebyla kanonizována).

Teologie manželství vyjádřená v Mulieris dignitatem sahá až k Augustinovi z Hippo, který podal klasický popis dober manželství jako věrnost (fides), děti (proles) a svátost (sacramentum).[8]

Dopis také obhajuje učení o kněžství všech mužů: Tím, že Kristus povolal za své apoštoly pouze muže, jednal zcela svobodně a suverénně. Uplatnil přitom stejnou svobodu, s jakou v celém svém jednání zdůrazňoval důstojnost a povolání žen, aniž by se podřizoval převládajícím zvyklostem a tradicím sankcionovaným tehdejším zákonodárstvím.[9] V roce 1995 napsal Jan Pavel další text o ženách, pastýřský list s názvem Dopis ženám.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mulieris dignitatem na anglické Wikipedii.

  1. Summary of Mulieris Dignitatem [online]. ms.knisja.mt, 2009 [cit. 2023-09-06]. Dostupné online. (angličtina) 
  2. JAN PAVEL II. Mulieris Dignitatem [online]. vatican.va, 1988-08-15 [cit. 2023-09-06]. Dostupné online. (angličtina) 
  3. PRUDENCE, Allen. Mulieris Dignitatem: Twenty Years Later. In: Ave Maria Law Review. [s.l.]: [s.n.], podzim 2009. Dostupné online. Svazek 8. Kapitola 1, s. 13–47. (angličtina)
  4. Mulieris Dignitatem §5.
  5. Mulieris Dignitatem §6.
  6. Mulieris Dignitatem §10.
  7. „Summary of Mulieris Dignitatem", The Church in Malta [online]. ms.knisja.mt [cit. 2023-09-06]. Dostupné online. (angličtina) 
  8. ST. AUGUSTINE. The Literal Meaning of Genesis, Bk. IX, Ch. 7. Příprava vydání Johannes Quasten et al. eds; překlad John Hammond Taylor, S.J. [s.l.]: Ancient Christian Writers No. 42, 1982. (angličtina) 
  9. Mulieris Dignitatem §26.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]