Ecclesia in Asia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ecclesia in Asia
česky Církev v Asii
Apoštolská exhortace
papeže Jana Pavla II.
Datum6. listopadu 1999viz apoštolské exhortace na webu Svatého stolce
Číslo
encykliky
12. z 15 v období pontifikátu
Text
anglicky

Ecclesia in Asia (česky Církev v Asii) je apoštolská exhortace papeže Jana Pavla II., která má sloužit jako plán pro rozšíření římskokatolické víry v Asii. Shrnuje myšlenky a závěry zvláštní asijské synody, která se konala v Římě od 18. dubna do 14. května 1998. Jan Pavel II. ji oficiálně vyhlásil 6. listopadu 1999 v indickém Dillí.

Papežský dokument se skládá z úvodu, sedmi kapitol a závěru. Úplný název dokumentu: Postsynodální apoštolská exhortace Ecclesia in Asia Svatého otce Jana Pavla II. biskupům, kněžím a jáhnům, řeholníkům a řeholnicím a všem věřícím laikům – o Ježíši Kristu Spasiteli a jeho poslání lásky a služby v Asii „...aby měli život a měli ho v hojnosti“ – J 10, 10 (Kral, ČEP).

Témata[editovat | editovat zdroj]

Papež se v něm dotkl témat historie křesťanství na asijském kontinentu (Kristus byl Asiat), inkulturace, evangelizace, ekumenismu, socioekonomických otázek, lidských práv, rodinného života a masmédií.

Kromě výše uvedených obecných témat papežský dokument zdůraznil význam přítomnosti mnoha řeholních rodin na asijském kontinentu, které pracují pro asijské komunity v tak důležitých oblastech, jako je zdravotnictví a vzdělávání. V kapitole VII. – Svědkové evangelia – papež zmínil mocný zástup asijských mučedníků starověku i novověku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Ecclesia in Asia na anglické Wikipedii a Ecclesia in Asia na polské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]