Malbork (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malbork
Účel stavby

oficiální sídlo

Základní informace
Slohgotická architektura a novogotika
Výstavba1270
Materiálcihla
Poloha
AdresaMalbork, PolskoPolsko Polsko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky29/N
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Křižácký hrad v Malborku
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státPolskoPolsko Polsko
Typkulturní dědictví
Kritériumii, iii, iv
Odkaz847 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení1997 (21. zasedání)
Rejstřík památek29/N

Křižácký hrad Malbork je dominantou okresního města Malbork ležícího na severu Polska v Pomořském vojvodství. Obranná pevnost postavená v gotickém stylu zaujímá plochu více než 250 000 m². Skládá se ze tří částí: Podzámčí, Středního Hradu a Vyššího Hradu. Je to největší gotická stavba na světě a současně také největší hrad postavený z cihel.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

půdorys přízemí hradu

Řád německých rytířů zahájil stavbu hradu asi v roce 1274. Roku 1276 dostala městská práva osada, která vznikla při stavbě hradu. V letech 1309-1457 byl Malbork sídlem velmistra řádu a hlavním městem křižáckého státu.

Tvrz velmistra nebyla dobyta během obléhání polsko-litevskými vojsky pod vedením krále Vladislava II. Jagellonského po bitvě u Grunwaldu v roce 1410. Během třináctileté války hrad koupil od námezdné posádky král Kazimír IV. Jagellonský, pak byl do roku 1772 jednou z rezidencí polských králů. Hrad byl poškozen během válek se Švédskem, při dělení Polska a za napoleonských válek. Rekonstrukce zahájeny v roce 1817. Od r. 1877 byl hrad rekonstruován Konrádem Steinbrechtem až do jeho smrti v roce 1923, práce pokračovaly do roku 1945, kdy byl silně poškozen Rudou armádou během bojů o město. Rekonstrukce probíhá dodnes. V 50. letech místo rekonstrukce Starého Města byly ruiny rozebírány a stavební materiál se vyvážel pravděpodobně do Varšavy, což mělo negativní vliv na turistický rozvoj města, které má pouze hrad, ale bez historické městské části.

Součást světového dědictví[editovat | editovat zdroj]

Dne 1. ledna 1961 bylo založeno hradní muzeum. Rozhodnutí o jeho vzniku uspíšil požár střech Středního Hradu, jenž vypukl 7. září 1959. V roce 1997 byl hrad zapsán na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Křižácký hrad Malbork
Křižácký hrad Malbork

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. (anglicky) Malbork Castle (with an area of 143,591 square meters) Touropia, the Travel List Website: "10 Largest Castles in the World."

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]