Měšek II. Lambert

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Měšek II. Lambert
Polský kníže a král
Portrét
Portrét z 19. století od Jana Matejka.
Doba vlády10251034
Korunovace25. prosinec 1025, Hnězdno
Narozeníasi 990
Úmrtí10. května 1034
PohřbenBazilika svatého Petra a Pavla v Poznani
PředchůdceBoleslav Chrabrý
NástupceKazimír I. Obnovitel
ManželkaRichenza Lotrinská
PotomciKazimír I. Obnovitel, Ryksa Polská, Gertruda Polská
DynastiePiastovci
OtecBoleslav Chrabrý
MatkaEmnilda
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Měšek II. Lambert (99010. května 1034) byl polský panovník z rodu Piastovců, v letech 10251031 polský král, v letech 10321034 kníže, syn Boleslava I. Chrabrého a jeho třetí ženy Emnildy. Pod dojmem konce jeho vlády, kdy došlo k takřka úplnému rozkladu polského státu, dostal neoprávněně přízvisko Gnuśny („lenivý“), ale na začátku se projevoval jako schopný panovník a ani v období krize nehrál pasívní roli.

K jeho sourozencům patřili starší bratr Bezprym, mladší bratr Ota a sestra Matylda. Se svou ženou Richenzou Lotrinskou měl syna Kazimíra, dcery Gertrudu, manželku Izjaslava I. Kyjevského a Ryksu, manželku Bély I. Uherského.

Vláda[editovat | editovat zdroj]

Polské království rychle upadlo, když Měškovi bratři Bezprym a Ota využili jeho několikaletých sporů s císařem Svaté říše římské Konrádem II. Sálským a zorganizovali proti němu koalici Svaté říše římské a Kyjevské Rusi. Roku 1031 Konrád II. dobyl Lužici a kyjevský kníže Jaroslav Moudrý Červeňské hrady. Bezprym se svými příznivci a s ruskou vojenskou pomocí dobyl sídelní hrad Hnězdno a získal trůn. V souladu s dohodou ihned uznal císařovu svrchovanost, vzdal se královského titulu a na důkaz vděčnosti odeslal do Říše polské královské insignie. To vyvolalo velkou nespokojenost mezi polskými velmoži a způsobilo jeho brzký pád.

Měškovi nezbylo než uprchnout do Čech, kde se dostal do dočasného zajetí knížete Oldřicha. Roztržka mezi Oldřichem a císařem však zabránila jeho vydání do císařových rukou. Po vraždě Bezpryma v roce 1032 se Měšek vrátil do Polska a opět se ujal vlády, ale už nemohl ignorovat požadavky Konráda II. a na jednání v Merseburku v roce 1033 byl donucen vzdát se královského titulu, uznat svrchovanost císaře a podělit se s příbuznými o moc v zemi.

Polsko bylo rozděleno na tři úděly, jimž vládl Měšek, jeho bratr Ota a bratranec Dětřich, vnuk Měška I. Ota však téhož roku zemřel a po vyhnání Dětřicha se Měškovi podařilo zemi opět sjednotit, ale následujícího roku zahynul úkladnou smrtí z rukou svého dvořana. Ta se stala signálem pro vzpouru velmožů proti centrální moci. Jeho syn Kazimír (pozdější Kazimír I. Obnovitel) musel z chaosem zmítané země uprchnout.

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

 
 
 
 
 
 
 
Siemomysł?
 
 
 
 
 
 
 
 
Měšek I.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Boleslav Chrabrý
 
 
 
 
 
 
Vratislav I.
 
 
Boleslav I.
 
 
 
 
 
 
Drahomíra ze Stodor
 
 
Doubravka Přemyslovna
 
 
 
 
 
 
 
 
Biagota?
 
 
 
 
 
 
 
Měšek II. Lambert
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dobromír
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Emnilda z Lužice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Boleslav Chrabrý
Znak z doby nástupu Polský král
Měšek II. Lambert
10251031
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Bezprym
Předchůdce:
Bezprym
Znak z doby nástupu Polský kníže
Měšek II. Lambert
10321034
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Kazimír I. Obnovitel