Ladislav Pacholík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. Dr. Ladislav Pacholík
Narození26. listopadu 1903
Praha
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí19. února 1966 (ve věku 62 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníinženýr a stavební inženýr
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ladislav Pacholík (26. listopadu 1903, Praha[1]19. února 1966 tamtéž) byl český stavební inženýr, odborník v oblasti mostního stavitelství, zaměřený na předpjaté železobetonové konstrukce a autor řady odborných publikací a článků z tohoto oboru.

Život[editovat | editovat zdroj]

Ladislav Pacholík se narodil 26. listopadu 1903 v Praze. Navštěvoval I. českou reálku v Praze na Novém Městě, kterou ukončil s vyznamenáním v roce 1921. V letech 19211926 vystudoval Vysokou školu inženýrského stavitelství při ČVUT v Praze, směr konstruktivní–dopravní. Ještě během studií pracoval jako výpomocná technická síla v hydrografickém oddělení Zemské správy v Praze a stejnou práci zastával i v kancelářích různých stavebních podnikatelů. Podílel se na projektech, provádění, kalkulaci a fakturaci železničních staveb.

Po ukončení vysokoškolských studií v roce 1926 byl do roku 1929 asistentem při ústavu mostního stavitelství Vysoké školy inženýrského stavitelství ČVUT (vedoucí prof. Jan Kolář).

V listopadu 1929 nastoupil do oddělení pro stavbu státních mostů Zemského úřadu v Praze. V říjnu 1935 byl přeložen na Ministerstvo veřejných prací do oddělení pro stavbu silničních mostů. Dále pracoval na Ministerstvu techniky a Ministerstvu dopravy.

Jako ministerský úředník a odborník na mostní stavby se podílel na zavádění nových technických postupů, zejména v oblasti konstrukcí z předpjatého betonu. Spolu s projektanty a statiky vypracoval řadu návrhů unikátních silničních mostů v Československu (mosty přes Vltavu, Moravu, Váh, Hron nebo Orlici). Dva z postavených objektů, Podolský most a Vojslavický most jsou kulturní památkou České republiky.[2] [3]

Kromě navrhování a příprav staveb různých mostů, připravil a vedl zatěžovací zkoušky již postavených obloukových mostů, při nichž sledoval spolupůsobení mostovky s obloukem, vliv teploty na chování konstrukcí a další technické parametry.

Byl zastáncem a propagátorem konstrukcí z předpjatého betonu a sledoval vývoj tohoto oboru i v zahraničí. Napsal řadu publikací i odborných článků a pořádal přednášky s touto tematikou v Praze, Berouně, Brně nebo Moravské Ostravě. Některé články byly publikovány v němčině v odborných německých časopisech (Beton und Eisen aj.).

V období 2. světové války stavební činnost téměř ustala a s ní i práce na dálnici Praha – Brno – Zlín a plánovaných mostech přes údolí Šmejkalky u Senohrab, přes Sedlický potok u Borovska[4] a Želivky u Píště.[5]

Po válce, v roce 1947, byly u dostavby válkou poničeného Vojslavického mostu poprvé v Československu použity předpjaté nosníky, vyrobené a uložené za dohledu ing. Ladislava Pacholíka. Následovaly další mostní konstrukce z předpjatého betonu (Živohošťský most, Cholínský most) a Zvíkovské mosty přes Vltavu a Otavu, postavené technikou letmé betonáže.[6]

Jeho zájem patřil i dalším novodobým typům mostních konstrukcí, například spřaženým ocelobetonovým mostům. Ing. Pacholík pozorně sledoval i výstavbu moderního Žďákovského mostu z oceli, jeho dokončení se však nedožil. Zemřel 19. února 1966 ve věku 62 let.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Spolupráce při navrhování a realizaci mostů (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Publikace[editovat | editovat zdroj]

  • 1946 Estetika mostních staveb, Ústav pro učebné pomůcky průmyslových a odborných škol, Praha
  • 1946 Konstrukce z předpjatého betonu, Ústav pro učebné pomůcky průmyslových a odborných škol, Praha
  • 1947 Zjednodušené řešení roštových soustav se vzorci, tabulkami a výpočty, Ústav pro učebné pomůcky průmyslových a odborných škol, Praha
  • 1948 Tlak zemin v silničním a mostním stavitelství, Státní ústav pro učebné pomůcky průmyslových škol, Praha
  • 1950 Nauka o betonu (Pom. text pro průmyslové školy stavební), Státní nakladatelství, odd. odb. šk., Praha
  • 1951 Předpjatý beton (Určeno pro posl. odb. a vys. šk. a inž. a techn. v praxi), Technicko-vědecké vydavatelství, Praha

články (výběr)[editovat | editovat zdroj]

  • 1937 Napjatý beton
  • 1939 Nosníky s napjatou výztuží
  • 1940 Největší trámový most ze železového betonu (publikováno v němčině v časopisu Beton und Eisen)
  • 1943 Konstrukce z předpjatého betonu

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnosti při kostele Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici v Praze na Novém Městě
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2015-11-23]. Identifikátor záznamu 131476 : Silniční most Podolský. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  3. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2015-11-23]. Identifikátor záznamu 148775 : Silniční most dálniční Vojslavický. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [2]. 
  4. Borovsko - dálniční most přes údolí Sedlického potoka
  5. Mosty okolo Želivky aneb po stopách starých dálničních mostů
  6. Zvíkovský most
  7. VESTEC (Příbram) - silniční most. www.libri.cz [online]. [cit. 2015-11-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-11-24. 
  8. Brána do nebes: Železobetonový obloukový most přes Vltavu v Podolsku
  9. Za Ing. Josefem Zemanem (autorský komentář k článku Žďákovský most přes Orlickou přehradu). www.casopisstavebnictvi.cz [online]. [cit. 2015-11-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-11-25. 
  10. SLAVÍKOVÁ, Aneta. Píšť: Během dvou režimů postavili dva mosty nad sebou. Deník [online]. 2012-08-24 [cit. 2015-10-09]. Dostupné online. 
  11. Pražský dálniční okruh: Plánovaný most přes Vltavu v Praze – Zlíchově
  12. Ze Slap přes dva mosty
  13. Silniční most Cholín (Příbram). www.libri.cz [online]. [cit. 2015-11-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-11-25. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • DĚDEK, Josef. Encyklopedie mostů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha: Libri, 2002. 554 s. ISBN 9788072770946. 
  • JANDA, Tomáš. Ing. Dr. Ladislav Pacholík, neúnavný propagátor předpjatého betonu. Beton. 2015, roč. 15, čís. 4, s. 70–71. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]