Kristiansand

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kristiansand
Kristiansand
Kristiansand
Kristiansand – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátNorskoNorsko Norsko
KrajAgder
Kristiansand
Kristiansand
Lokalizace města
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel80 748 (1. 7. 2009)
Správa
StarostaMathias Bernander (od 2023)
Vznik1641
Oficiální webwww.kristiansand.kommune.no
PSČ4604–4698
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kristiansand (dříve Christianssand) je město v Norsku a správní město kraje Agder.

K 1. červenci 2009 zde žilo 80 748 obyvatel; jde o páté největší norské město a největší město regionu Sørlandet. V celém kristiansandském regionu je pak registrováno celkem 137 572 obyvatel. Město Kristiansand je také druhým největším přístavem v Norsku a má i své mezinárodní letiště.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Již ve 13. a 14. století se v místě dnešního Kristiansandu, u ústí řeky Otra, nacházel rušný přístav a rybářská osada. V letech 1630 a 1635 místo navštívil dánský král Kristián IV. a v roce v roce 1641 založil na protilehlém písečném břehu Otry (Sanden) město Kristiansand. Bylo založeno v renesančním stylu a jako obchodní středisko, aby podnítilo rozvoj této strategicky velice důležité oblasti. Král mu také udělil různá obchodní privilegia a na 10 let město osvobodil od placení daní. Centrum města se nazývá Kvadraturen podle původního přísně pravoúhlého uspořádání ulic.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Ve východní části města se nachází Kristiansand dyrepark, zdejší zoologická zahrada. Je zde umístěno velké množství druhů zvířat, z velké části v přírodních výbězích. Každý rok se zde v červenci pořádá Quart festival – několikadenní hudební festival, největší akce svého druhu pořádaná v Norsku.

Ve městě se také nachází Agderská univerzita a tak přes akademický rok v městě Kristiansand pobývá dalších 6500 studentů. Adgerská univerzita je pátá největší v Norsku a nabízí studium celkem na pěti fakultách: Humanitní a pedagogické, Ekonomických a sociálních věd, Umění, Strojírenské a Fakultě zdraví a sportu.

Osobnosti města[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]