Akershus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Akershus
Akershus na mapě Norska
Akershus na mapě Norska
Akershus – znak
znak
Akershus – vlajka
vlajka
Geografie
Hlavní městoOslo
Souřadnice
Rozloha5 891,7 km²
Časové pásmostředoevropský čas
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel716 020 (2023)
Hustota zalidnění121,5 obyv./km²
Správa regionu
StátNorskoNorsko Norsko
Podřízené celky21 obcí
Vznik1919
1. ledna 2024
Zánik31. prosince 2019 (dočasně)
Mezinárodní identifikace
ISO 3166-2NO-02 a NO-32
Oficiální webafk.no
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Akershus je územněsprávní jednotka v jihovýchodní části Norska. Správním centrem území je hlavní město Oslo, které ovšem nebylo součástí území. Oslo a Askerhus měly společného správce – Fylkesmann i Oslo og Akershus. Počet obyvatel dosáhl v roce 2015 čísla 584 899, roku 2023 již 716 020 osob. Rozloha kraje (fylke) je 4 918 km². Akershus hraničil s kraji Innlandet, Buskerud, Oslo, Østfold a se švédským krajem Värmland. Název Akershus je podle jména pevnosti a vzniklo údajně ze staronorského akr+hús = pole+hrad.

1. ledna 2020 vznikl kraj Viken sloučením do té doby samostatných krajů Akershus, Buskerud a Østfold. K reorganizaci územního uspořádání došlo na základě rozhodnutí norského parlamentu (Stortinget) ze dne 8. června 2017, jehož důsledkem byla redukce počtu územněsprávních jednotek z devatenácti na jedenáct.[1] K 1. lednu 2024 byl kraj rozpuštěn Viken a byly obnoveny původní kraje Akershus, Buskerud a Østfold.[2]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Akershus se dělí na čtyři okresy: Vestområdet, Follo, Nedre Romerike, Øvre Romerike. Vestområdet, tvořený z obcí AskeruBærumu, byl od zbylé části oddělen nejsevernějším výběžkem Oslofjordu – Vestfjordenem – a městem Oslo. Zatímco Vestområdet leží na západě Akershusu, oblast Follo leží na jihu mezi Oslofjordem na západě a jezerem Øyeren na východě. V Akershusu jsou početná předměstí Osla a Akershus je tak jednou z nejhustěji osídlených oblastí v Norsku, procházejí přes něj hlavní železniční trati spojující Oslo se zbytkem Norska, stejně jako dálnice a silnice – s mnoha křižovatkami a stanicemi jako jsou Asker, Sandvika, SkiLillestrøm.

Na severu Akershusu leží jezero Mjøsa,které je odvodňováno řekou Vormou, která se po 25 km vlévá u Årnes zprava do Glommy. Glomma přitéká od severovýchodu a směřuje k jezeru Øyeren, do kterého se vlévá v jeho severní části. Jižní část jezera patří už k Østfoldu. Další jezera jsou Hurdalssjøen na severu a Setten na jihovýchodě.

Na severovýchodě Akershusu, asi 48 km severně od Osla, leží pro Nory historicky významná obec Eidsvoll, v níž Norské Národní shromáždění odsouhlasilo roku 1814 přijetí ústavy. Poblíž je také mezinárodní letiště Gardermoen – ICAO: ENGM. V Askeru má nemovitý majetek norský korunní princ.

Největší města na území kraje Akershusu jsou Lillestrøm, Skedmokorset, Jessheim, AskerSandvika.

Obce[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nye fylker. Regjeringen.no [online]. 2019-12-19 [cit. 2020-01-16]. Dostupné online. (norsky) 
  2. Nye fylker. lovdata.no [online]. [cit. 2024-01-23]. Dostupné online. (norsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]