Kostel svatého Martina (Starý Poddvorov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Martina
Pohled na kostel
Pohled na kostel
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský
OkresHodonín
ObecStarý Poddvorov
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
DěkanátHodonín
FarnostČejkovice
Statusfiliální kostel
Užívánípravidelné
ZasvěceníMartin z Tours
Datum posvěcení31. července 1994
SvětitelMons. Vojtěch Cikrle
Architektonický popis
Výstavba19911994
Specifikace
Stavební materiálzdivo
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Martina ve Starém Poddvorově je římskokatolický kostel zasvěcený sv. Martinovi. Je filiálním kostelem farnosti Čejkovice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Snahy o stavbu kostela byly již v polovině 20. století. Po Pražském jaru byly podniknuty kroky ke stavbě kostela, avšak stavba neobdržela stavební povolení a s plánováním se přestalo. Teprve po roce 1989 se znovu započalo s plánováním. Pro stavbu byl vybrán plácek naproti hřbitovu. Roku 1991 se definitivně započalo se stavbou. Dne 1. června 1991 požehnal papež sv. Jan Pavel II. v Římě základnímu kameni kostela. Požehnání staveniště provedl dne 5. září 1991 Mons. Ludvík Horký. Nedlouho po zahájení stavby však došlo k tragédii, kdy s na stavbě zranil Rudolf Veselský a na následky zranění zemřel. Roku 1993 byla dokončena hrubá stavba a započala montáž střechy. Roku 1994 se položila podlaha. Slavnostní svěcení kostela se odehrálo v neděli dne 31. července 1994. Světitelem kostela byl za účasti duchovních i laiků tehdejší brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Od toho roku se v chrámu začaly sloužit pravidelné bohoslužby.

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

V kněžišti se nachází mimo svatostánku také obětní stůl ve kterém jsou uloženy ostatky sv. Ignáce z Loyoly a sv. Konráda z Parzhamu. Na kůru se nacházejí varhany, které původně pocházejí z Blahoslavova domu v Brně. V kostele se nacházejí dva zvony, větší zvon váží 300 kg je pojmenován po sv. Martinovi a menší, který váží 150 kg.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Pohled na kostel

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]