John F. Kennedy mladší

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
John Fitzgerald Kennedy mladší
John F. Kennedy mladší v roce 1998
John F. Kennedy mladší v roce 1998
Rodné jménoJohn Fitzgerald Kennedy Jr.
Narození25. listopadu 1960
Washington, D.C. USA USA
Úmrtí16. července 1999 (ve věku 38 let)
Atlantský oceán
Příčina úmrtíletecká nehoda
VzděláníBrownova univerzita
New York University School of Law
Alma materBrownova univerzita
New York University School of Law
Saint David's School
Phillipsova akademie
Newyorská univerzita
Collegiate School
Povolánínovinář, právník, vydavatel časopisu
Znám jakoJFK mladší
John mladší
John Kennedy
John-John
Politická stranaDemokratická strana
ChoťCarolyn Bessette-Kennedy
(1996-99)
Partner(ka)Madonna
Sarah Jessica Parker
Daryl Hannah
RodičeJohn Fitzgerald Kennedy
Jacqueline Kennedyová Onassisová
PříbuzníArabella Kennedyová, Caroline Kennedyová[1] a Patrick Bouvier Kennedy[1] (sourozenci)
Christina Onassis (nevlastní sestra)
Alexander Onassis (nevlastní bratr)
PodpisJohn Fitzgerald Kennedy mladší – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Prezident John F. Kennedy se synem v Bílém domě, 1963, foto: Cecil W. Stoughton

John Fitzgerald Kennedy mladší (25. listopadu 196016. července 1999), znám také jako John F. Kennedy, Jr., JFK mladší, John mladší, John Kennedy nebo John-John, byl americký novinář, právník, vydavatel časopisu a pilot, třetí potomek 35. prezidenta USA Johna F. Kennedyho a Jacqueline Kennedyové Onassisové.

Dětství[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Georgetownské univerzitní nemocnici ve Washingtonu, D.C. šestnáct dní po zvolení otce prezidentem USA. Jako nejmladší člen první rodiny země žil do tří let v Bílém domě. Přezdívku „John-John“ získal díky přeslechu reportéra, který se domníval, že otec oslovil syna dvakrát za sebou v rychlém sledu jménem John. Přestože média ho tímto pojmenováním titulovala po celý život, rodina přezdívky nepoužívala.

22. listopadu 1963 byl na prezidenta Kennedyho spáchán atentát v texaském Dallasu a tři dny poté, v den jeho třetích narozenin, se konal pohřeb. Poté vyrůstal v newyorském East Side na Manhattanu. V roce 1968 se jeho matka podruhé vdala za řeckého rejdaře Aristotela Onassise, se kterým se seznámila na počátku 60. let. Manželství trvalo až do Onassisovy smrti v roce 1975.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Základní školu navštěvoval v newyorské Collegiate School, střední školu absolvoval na Phillips Academy v massachusettském Andoveru. Bakalářský titul z historie získal v roce 1983 na Brownově univerzitě, kde se stal členem spolku ΦΚΨ (Fí Kappa Psí).

Poté odcestoval do Indie a nějaký čas strávil na University of Delhi, kde se setkal s Matkou Terezou. Spolupracoval také na podpůrných projektech rodiny Kennedyů jako byly Exodus House či Reaching Up. V letech 1984–1986 pracoval v newyorském Úřadu pro obchodní rozvoj, poté roku 1986 jako náměstek ředitele 42nd Street Development Corporation. Mimoto se věnoval trochu hraní, což byla jedna z jeho vášní již na Brownské univerzitě.

V roce 1988 byl časopisem People vybrán za „nejvíce sexy muže“ a stal se jediným takovým mužem, který nebyl profesionálním hercem.

V roce 1989 získal titul doktor práv (J.D.) na New York University School of Law. Poté dvakrát neuspěl u advokátních zkoušek, které získal na třetí pokus v červenci 1990. V letech 1990–1994 pracoval jako státní zástupce v manhattanském okrsku.

Veřejný život[editovat | editovat zdroj]

V roce 1995 založil časopis George s měsíční periodicitou, který se zaměřil na politiku a životní styl. Kontroloval 1 % firemních akcií. Po jeho smrti byl časopis prodán partnery a přestal být vydáván na počátku roku 2001.

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Mezi jeho přítelkyně patřily například modelky Julie Baker, Ashley Richardson, herečky Christina Haag, Sarah Jessica Parker (vztah v roce 1988) nebo Daryl Hannah (1989–94). Krátkým poměrem také prošel se zpěvačkou Madonnou.

Oženil se 21. září 1996 na ostrově Cumberland v Georgii s Carolyn Bessettovou.

Měl starší sestru Carolin Kennedyovou (nar. 1957).

Smrt[editovat | editovat zdroj]

John F. Kennedy mladší se se svým sportovním letadlem Piper PA-32R zřítil 16. července 1999 do Atlantského oceánu zhruba 12 kilometrů od ostrova Martha's Vineyard. V troskách stroje zemřely kromě něj i jeho manželka Carolyn a švagrová Lauryn Bessettová.

Podle zprávy o vyšetřování NTSB byla jako příčina stanovena ztráta prostorové orientace pilota. Kennedy, který měl licenci na létání za viditelnosti, ztratil prostorovou orientaci kvůli tmě, letu nad mořem (bez výrazných orientačních bodů) a špatnému počasí. Při pokusu o naladění rádiové frekvence, která by ho informovala o počasí (126,25 MHz), zadal frekvenci nesprávně 127,25 MHz. Tento omyl ještě nemusel mít fatální následky, ale odvedl jeho pozornost, takže během zadávání frekvence mohlo dojít k zatáčení letadla. Poté, co se plně začal věnovat řízení, se jeho odhad sklonu a náklonu letadla neshodoval s údaji z přístrojů, a protože neměl potřebnou praxi a neabsolvoval zkoušky pro létání podle přístrojů, mohl věřit svým smyslům více než umělému horizontu. Poté se stroj naklonil a otočil střechou dolů, načež narazil na hladinu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku John F. Kennedy, Jr. na anglické Wikipedii.

  1. a b Kindred Britain.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]