Jan Tuček (1916)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Tuček
Narození7. května 1916
Vídeň
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí17. června 1950
Jihlava
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníĎáblický hřbitov
Národnostčeská
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jan Tuček (7. května 1916 Vídeň17. června 1950 Jihlava) byl český obchodník a protikomunistický odbojář. V roce 1950 byl v politickém procesu za trestné činy velezrady, vyzvědačství, spoluviny na zločinu vraždy a nedokonaného svádění k vraždě odsouzen k trestu smrti a následně popraven.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v květnu 1916 rodičům Františkovi a Marii ve Vídni. Otec byl krejčí, matka byla v domácnosti. Měl rovněž jednoho bratra. V dětství vystudoval obecnou a měšťanskou školu. Poté úspěšně dokončil studium na obchodní akademii. Po ukončení studií začal pracovat jako litograf v brněnských tiskárnách Svoboda. Za Protektorátu poté působil v krejčovské dílně, kterou vlastnil jeho otec. Po konci druhé světové války založil vlastní obchod, který provozoval až do jeho znárodnění v roce 1948.

V roce 1936 se stal členem České strany národně sociální. Po únorovém převratu spolupracoval při vytváření odbojové organizace Karla Veselého. Ta působila od podzimu 1948 do července 1949 v okolí Jihlavy. Mezi její hlavní činnost patřilo shromažďování informací o politické a ekonomické situaci v zemi. Získané informace skupina posléze odesílala do zahraničí. V dubnu 1949 byl Tuček zatčen příslušníky Státní bezpečnosti a vzat do vazby v krajské věznici v Jihlavě. Původním důvodem jeho zadržení bylo podezření z přípravy na nelegální překročení státní hranice. Během svého pobytu ve vazbě zasílal přes prostředníka zprávy dalším členům odboje, ve kterých je informoval o tom, že při výsleších nic neprozradil. Členy skupiny zároveň nabádal k pokračování v odbojové činnosti. Členy organizace požádal také o to, aby jihlavskou věznici přepadli a osvobodili z ní politické vězně.[1]

Jeho vzkazy ale byly odhaleny a Tuček byl nedlouho poté obviněn z trestných činů velezrady, vyzvědačství, spoluviny na zločinu vraždy a nedokonaného svádění k vraždě. V únoru 1950 byl za tyto činy krajským soudem v Jihlavě odsouzen k trestu smrti. Dne 16. června 1950 mu byla zamítnuta žádost o prezidentskou milost a o den později byl popraven. Téhož dne byli popraveni také František Rod a Karel Veselý.[2]

Rehabilitován byl po sametové revoluci v roce 1990. V roce 1992 mu Krajský soud v Brně zrušil také zbytkový trest ve výši pěti let.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Poslední adresa | Jedno jméno, jeden život, jedna tabulka. Poslední adresa [online]. [cit. 2024-04-25]. Dostupné online. 
  2. TUČEK, Jan (7. 5. 1916 Vídeň – 17. 6. 1950 Jihlava) – Ústav pro studium totalitních režimů. www.ustrcr.cz [online]. [cit. 2024-04-25]. Dostupné online.