Interexpress

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Interexpress, zkráceně IEx byla kategorie mezistátních expresů provozovaných v letech 1986 až 1991 mezi NDR, Polskem, Československem a Maďarskem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Interexpress je zkrácenina spojení International Express.

V polovině 80. let minulého století zavedly železniční správy DR, PKP, ČSD a MÁV tyto vlaky jako vlaky vyšší kvality a jako ekvivalent v západní Evropě jezdících vlaků InterCity (IEx však nejezdily v taktu, odpovídaly tedy spíše v Evropě až roku 1987 zavedeným vlakům EuroCity). Vlaky IEx vznikly roku 1986 změnou kategorie stávajících rychlíků. Vlaky byly tvořeny vozy vyšší kvalitativní úrovně oproti běžně používaným vozům. Po politických změnách v roce 1989 přestala mít existence tohoto izolovaného systému smysl a postupně byla nahrazena vlaky EuroCity.

Vlaky[editovat | editovat zdroj]

Vlaky Báthory a Metropol byly noční vlaky, které vezly i lůžkové a lehátkové vozy. Některé z vlaků vezly i přímé vozy, např. Metropol vůz do Vídně nebo Berolina vozy do Paříže. Vlak Hungaria jezdil v letech 1986/87 a 1987/88 v úseku Berlín – Praha spojen s vlakem 374/375 Vindobona do Vídně a v letním období vezl přímý vůz do Malmö.

Vlak Progress byl v provozu pouze v letech 1986/87 a 1987/88. Vlak byl sestaven z nejkvalitnějších vozů s klimatizací v červenobílém nátěru.

Ve vlacích platil běžný tarif platný pro rychlíky v podobě placení paušálního příplatku k ceně jízdenky a byly povinně místenkové.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Vlak Metropol je dnes provozován jako vlak EuroNight z Budapešti do Berlína.
  2. Vlak Hungaria je dnes provozován jako vlak EuroCity z Budapešti do Hamburku.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Interexpress na německé Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • WWW stránky s informacemi o vlacích IEx (stránky v němčině)