Hans Stein (zpěvák)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hans Stein
Narození1926 (97–98 let)
Praha
Povolánízpěvák
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hans Stein (*1926, Praha) je česko-chilský operní pěvec a vysokoškolský pedagog.

V roce 1938, když bylo Hansovi dvanáct let, se jeho rodina přestěhovala z Prahy do Chile, kde později získala chilské občanství. V Chile začal studovat hudbu a zpěv, a věnoval se interpretaci různých chilských autorů. Po studiích získal místo profesora na Chilské univerzitě, a později stipendium pro pokračování ve studiích v Evropě ve svém rodném městě – v Praze, na Karlově univerzitě. Krátce pobýval v Lipsku a v Londýně, kde také vystupoval. Vystupoval také v Itálii, v Římě, ve Florencii, v Neapoli a společně s chilským pianistou Cirilem Vilou v řadě latinskoamerických zemí – v Peru, v Argentině a v Portoriku.[1] V Chile spoluformoval Národní operu.

Pro jeho výrazné revolucionářské myšlenky jej chilský básník Andrés Sabella přezdívá "Rudým slavíkem".

V minulosti[kdy?] působil jako vysokoškolský pedagog na Fakultě umění Chilské univerzity.

V listopadu 2018 obdržel Národní hudební cenu prezidenta republiky v kategorii música clásica o selecta (česky klasická nebo vybraná hudba) od chilského Ministerstva kultury.[2]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hans Stein na španělské Wikipedii.

  1. Cirilo Vila Castro: pianista [online]. Revista Musical Chilena: 2005 [cit. 2021-11-21]. S. 33–41. Dostupné online. (španělsky) 
  2. Ministerio de las Culturas anuncia a los ganadores del Premio a la Música Nacional Presidente de la República 2018 [online]. Ministerio de las Culturas, las Artes y el Patrimonio, Gobierno de Chile, 2018-11-30 [cit. 2021-11-21]. Dostupné online.