Diskuse k šabloně:Infobox - stát

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Kacir v tématu „Odkazování na Seznam představitelů

Návod je na Šablona:Infobox - stát/doc.

Tag font je deprecated, ke zvětšení by se mělo používat big anebo span style=font-size:.... Pokud vůbec - asi to nějaký smysl má, že jsou arabská písmena ve standardní velikosti velká zrovna takhle. Jednoduchost nade vše! Malý·čtenář 10:47, 11. 5. 2005 (UTC)

Tak jsem předělal některé státy podle šablony. Mám k tomu několik postřehů:

  • vládce1 by se měl jmenovat Hlava státu a do kolonky, kde se vypisuje jméno by se měl uvést jeho titul (jak tomu mnohde je). Jak by se jinak měla jmenovat tato kolonka u Andorry?
  • vládce2 by možná mělo být volitelné - u absolutististických monarchií tato položka vůbec není.
  • přidal bych národní heslo pod vlajku a znak - sice není u každého státu, ale je škoda, že není pro to v nynější šabloně místo

PaD 13:31, 11. 5. 2005 (UTC)

Přiznám se, že neumím do šablony dát volitelné parametry. Aby pokud uživatel parametr nedodá, nebylo na výstupu jméno parametru obklíčené složenými závorkami, ale prostě jen prázdno. To se týká i toho hesla. Obecně by se mi hodilo mít v šabloně podmíněné kusy typu if parametr1 = "x" then "tohle přidat na výstup", ale nevím, zda to vůbec jde a jak. Pokud někdo víte, poraďte prosím, nebo odkažte na příslušnou stránku s nápovědou.
Pokud jde o tu hlavu státu, asi nebude vždy jasné, kde je hlavou státu prezident a kde předseda vlády, nemluvě o speciálních funkcích jako "vůdce revoluce", "generální tajemník ÚVKSSS" apod. Ještě je jedna možnost, sloučit současného vládce1 a vládce2 do jediné kolonky "představitelé", která by vpravo měla vyjmenované všechny relevantní osoby i s funkcemi. --Dan Zeman 15:28, 11. 5. 2005 (UTC)
Prostudujte si šablonu {{Infobox Papež}}. Je to řešeno pomocí podšablon. PaD 19:56, 11. 5. 2005 (UTC)

Archív zapracovaných návrhů[editovat zdroj]

Jsem rád, že se někdo ujal takové šablony, věřím, že zeměpisným článkům to výrazně prospěje. Pár poznámek:

  • Jméno možná není nejšťastnější, možná by to chtělo udržet se konvence a použít něco jako „Infobox země“ (já bych zvolil spíše „Infobox stát“, ale to je detail). --Mormegil 13:49, 10. 5. 2005 (UTC)
Aha, ke jménu. Myslím že bych skutečně podporoval výše uvedený návrh Mormegila, pojmenovat to Infobox stát. Když se to udělá dnes, tak to není problém, zatím to asi nikde užito nebylo. A pokud si toho někdo všiml a připravuje si potajmu užití, tak se prostě týden dva počká, pak se jeden mrkne, co na starou šablonu ukazuje, opraví ten jeden článek nebo dva a šablonu smaže (přejmenování tedy nejlépe hned pomocí přesunutí, redirecty u šablon, pokud vím, fungují). -jkb- 16:21, 10. 5. 2005 (UTC)
Uf, hotovo. Server mi nejdříve hlásil, že diskusní stránku s sebou nevzal, ale po klikání tu i onde se nakonec ukazuje, že je přesunuta také. --Dan Zeman 16:48, 10. 5. 2005 (UTC)
  • V ukázkovém infoboxu se používá <font> – pročpak? Přijde mi to dost nešťastné, navíc zrovna s jedním konkrétním Microsoftím fontem.

--Mormegil 13:49, 10. 5. 2005 (UTC)

Souhlas v podstatě se vším, zanesu to, jakmile toho budu mocen (dneska je čekání na úspěšnou odezvu serverů fakt o nervy). Ještě je určitě čas i na přejmenování. Ten font používám i jinde, ale ze vzoru ho asi odstraním. Nešťastné to je, ale nenapadla mě nějaká méně podvodná metoda, jak dostat na obrazovku písmena, která sice v některých fontech mám, ale ne v tom defaultním. A předpokládám, že většina uživatelů běží na stejné konfiguraci, takže je tu šance, že jim to taky pomůže. (Tedy napadlo mě dát si Arial Unicode MS jako defaultní font v IE a zakázat jeho přebití fonty ze stránek a stylů, jenže to jsem ani nezkoušel, mělo by to brutální důsledky všude jinde.) --Dan Zeman 14:48, 10. 5. 2005 (UTC)
Moc dobrá práce. Jen bych navrhoval některé úpravičky. Namísto xx. místo psát xx. na světě (aby bylo jasné, k čemu se pořadí vztahuje). Miaow Miaow 15:15, 10. 5. 2005 (UTC)
Zapracováno. --Dan Zeman 16:48, 10. 5. 2005 (UTC)
I já to vidím rád, prozatím to je tak hala bala. Malá poznámka k nadpisu: český překla je dle mne přebytečný a jen prodlužuje tabulku; on totiž stojí jako název článku, v asi tak třikrát velkém písmu, hned vlevo vedle, kde by ho měl každý najít. - - - toto byl -jkb- 15:28, 10. 5. 2005 (UTC)
Nerad bych to zakřiknul, ale zdá se, že servery se maličko probraly, tak snad ještě něco stihnu. Pokud jde o český překlad, není to totéž jako název článku. Článek se IMHO má jmenovat podle geografického (krátkého) názvu země, nad tabulkou je naopak politický (dlouhý) název. Na příkladě Jemenu je to Jemen vs. Jemenská republika, ale jseou i země, kde se oba názvy poměrně liší, např. Tchaj-wan vs. Čínská republika. Jinak já vlastně na českém překladu netrvám, ale rád bych nějak docílil, aby to bylo u všech článků stejné. Protože jsem někde český překlad viděl a předpokládám tedy, že někteří autoři ho tam budou chtít vkládat, navrhl jsem ho do návodu jako pravidlo, aby ho tam pokud možno vkládali všichni. --Dan Zeman 15:56, 10. 5. 2005 (UTC)
ok, souhlas, někdy toho je skutečně třeba. -jkb- 16:07, 10. 5. 2005 (UTC)
Myslím, že tu byl editační konflikt, nebyl oznámen, ale jinak si to nedovedu vysvětlit; stránka zůstala nějak viset, tak jsem ji přesunul dodatečně, snad nyní funguje. -jkb- 16:33, 10. 5. 2005 (UTC) - - - funguje -jkb- 16:35, 10. 5. 2005 (UTC)

Moc dobrá práce. Jen bych navrhoval některé úpravičky. Namísto Obyvatelstvo psát počet obyvatel Nebylo by vůbec lepší v levém sloupci začínat všechno malým písmenem a zato tučně? Miaow Miaow 15:15, 10. 5. 2005 (UTC)

Počet obyvatel jsou dvě slova, bude se to lámat do dvou řádků, ale možná je to fuk, protože tenhle řádek bude stejně většinou dvouřádkový (kvůli dataci sčítání). Malá písmena jsou věcí vkusu (nemohu přehlédnout analogii s Taxoboxem :-)), já mám asi radši, když se s prvním sloupcem tabulky zachází jako s nadpisy, tj. první písmeno velké. Pokud to považujete za důležité, vyvolejte hlasování :-) --Dan Zeman 16:48, 10. 5. 2005 (UTC)
Počet obyvatel zapracován, velká písmena zachována. --Dan Zeman 21:18, 16. 5. 2005 (UTC)

Tak mě napdlo ještě přidat další údaje jako třeba náboženství, % vodních ploch, popřípadě DPH... (jen podnět k diskusi) PaD 16:27, 10. 5. 2005 (UTC)

Náboženství bych přidal vedle jazyků, % vodních ploch bych klidně nechal až na text článku, ale jak je ctěná libost, CIA to stejně všude uvádí; DPH spíše ne, možná snad HDP, ale je to vedle počtu obyvatel a hustoty další údaj, který bude třeba pravidelně aktualizovat. K seznamu bych ještě přidal název a výšku nejvyššího bodu, na které se já osobně těším (nejnižší bych nedával, většinou je to pobřeží nějakého moře). A také zeměpisné souřadnice (od do). Teď už musím zmizet, vrátím se snad v noci nebo zítra. --Dan Zeman 16:48, 10. 5. 2005 (UTC)
Poznámka kolegovi PaD: tak sem by se dalo dát ještě dobře dvacet dalších rubrik, a to je problém obdobných přehledů: někdy jsou třikrát delší nežli článek samotný a ubijí ho. Já bych se přimlouval k tomu, uvádět zde jen ty skutečně důležité a základní údaje, ostatní pak příjde do článku. Náboženství je prostě odstavec buď sám o sobě a nebo v sekci obyvatelstvo atd. Tato tabulka má být prostě přehledná, údaje jako růst obyvatel za posledních 10 let nebo podíl žen na pracujících a porodnost atd., jak to je někdy možno viět, sem nepatří. -jkb- 16:43, 10. 5. 2005 (UTC)
Náboženství je často v stávajících přehledech. DPH je překlep. Mělo být HDP, ale to je jedno. DPH vyjadřuje hodnotu zajisté zajímavou, ale do takového přehledu jistě nevhodnou, uznávám. % vodních ploch a náboženství jsou hodnoty, které samy o sobě vypovídají o charakteru dané země (lépe než DPH či HDP). Stejně tak by se dalo řídci, že do takového přehledu nepatří hymna, ale to je věcí názoru.
Jasně, mnohem snadněji se shodneme na obecné potřebě udržet tabulku v rozumných mezích než na tom, kudy tedy vede ta hranice a který údaj ještě potřebný je a který už nikoliv. Proto jsem pro jistou benevolenci - spíše přidat než nepřidat. (Ale pokud někdo narve do šablony veškeré kolonky z CIA Factbooku, tak se taky vzbouřím :-)) Přidám tedy náboženství, vodní procenta a nejvyšší hory. --Dan Zeman 20:05, 10. 5. 2005 (UTC)
Náboženství, % vody a nejvyšší bod už tam je, HDP ani souřadnice jsem nepřidal. --Dan Zeman 21:18, 16. 5. 2005 (UTC)

Pořadí států[editovat zdroj]

Přiznám se. Když jsem viděl šablonu Přehled o zemi, tak jsem se jak jí vyzkoušet na Velké Británii. Jen problémy se serverem mě zdržely natolik, že jsem nebyl hotov v době, kdy se začala čilá a podnětná dikuse.

Při zpracovávání jsem ale narazil na otázku, kterou sám odpovědět nedokážu. Veká Británie má rozlohu ostrova + závislých území? A když se určuje pořadí, tak se má dát z přehledu na který odkaz vede a nebo ze má převzít z jiných zdrojů (např en:wiki). Každý uvádí jiné pořadí. A myslím, že v tom stará dobrá Anglie není sama.

Pořadí chápu jako orientační údaj. Je zajímavé, zda se pohybuje v první desítce, kolem stovky, nebo na chvostě, ale asi není moc důležitý rozdíl mezi 137 a 138. I kdybychom chtěli zdroje sjednotit, dva lidé se budou těžko shodovat, která území mají v tabulce států figurovat samostatně a která ne (jinde to má menší důsledky, ale zkuste vyhodit jediný stát-nestát - dejme tomu Tchaj-wan - a pořadí u poloviny států se změní). Nicméně by bylo vhodné, aby se údaj shodoval s údajem v seznamu, na který vede odkaz.
Jinak můj názor je (a někde jsem ho i sepsal, myslím že u seznamu států podle hustoty zalidnění), že nesamostatná území, která leží v geograficky oddělené oblasti od státu, který je spravuje, (typicky zámořská území) by se měla uvádět zvlášť. Tedy měla by svou vlastní příčku v žebříčku a jejich hodnota by nebyla zahrnuta v hodnotě mateřské země. --Dan Zeman 20:05, 10. 5. 2005 (UTC)

Jenom, že otravuji, jak je uváděno Valašské království :-))

Jo, tak někde zde v návodu by bylo dobrý taky udělat link na zdroj, kde se jeden to přadí států dozví, ať už so se týče rozlohy, počtu obyvatelstva, těhotenství či čehokolv. Jinak to zůstane vždy prázdné. Já to už někde měl, ale nemohu to najít. Mělo by to být v nápovědě k této šabloně. -jkb- 20:42, 10. 5. 2005 (UTC)
No, v návodu to sice není, ale teď už všechny názvy polí v šabloně odkazují na příslušné seznamy, kde se to dá najít. --Dan Zeman 21:18, 16. 5. 2005 (UTC)

Hymny[editovat zdroj]

Články o hymnách existují spíše pod názvy Česká hymna, Německá hymna atd., nikoli Hymna Německa, Hymna Česka atd., takže místo genitivu by tu asi bylo lepší adjektivum. :-) --Mormegil 13:49, 10. 5. 2005 (UTC)

A máme tu problém. Já už se to chystal změnit, jenže pak mě napadlo: co třeba hymna Šalamounových ostrovů? Šalamounskoostrovní hymna? Nebo Šalamounská hymna :-)? A co třeba Cookova či Kokosová hymna :-)? Zřejmě jediná šance je, zřídit zvláštní parametr pro název článku o příslušné hymně. Nemám z toho radost, ale bude to lepší než patvary, které by nám vznikly touhle snahou po automatice. --Dan Zeman 16:48, 10. 5. 2005 (UTC)
Tak hymny už jsou opravené. --Dan Zeman 21:18, 16. 5. 2005 (UTC)

Hymny (přenesená diskuse z Wikipedista_diskuse:PaD)[editovat zdroj]

Ne, že by na tom až zas tolik záleželo, ale nešlo by to tedy v tom infoboxu o státech dát linky typu "Belgická hymna", "Maltská hymna"? Musí tam být zrovna "Hymna Belgie", k čemu se musí hned vytvořit redirekt? --Luděk 15:26, 11. 5. 2005 (UTC)

Nevím, zdá se mi, že to je stále otevřené... Mě zní lépe hymna Velké Británie než Britská hymna, stejně tak třeba hymna Antiguy a Barbudy je lepší než Antiguiská a Barbudská hymna. Ale záleží na tom, jak se upraví šablona.
To jo, hymna Antiguy a Barbudy je určitě lepší, ale nedá se to udělat tak, že by se někde odkazovalo na hymna Antiguy a Barbudy a někde na belgická hymna? Tedy kromě genitivu definovat i přídavné jméno? Opakuji, že na tom netrvám, jen mne to zajímá. --Luděk 15:38, 11. 5. 2005 (UTC)
Tak jak, jde to a pokud ano, bylo by to šabloně ku prospěchu? PaD 15:53, 11. 5. 2005 (UTC)
A no tak co se týče hymen, mám rozporný názor, ale vypadá to tak, že by v infoboxu asi být měly, protože se nikam jinam nevejdou (taky třeba telef.předvolba atp.). Možné řešení, protože bez odkazů se asi neobejdemí: hymna bude uvedena v nominativu tak jak se jmenuje, tedy Kde domov můj, God shave the queen, Sojůz něrušimyj atd., a pod tím heslem bude redirect. To je celkem logické a mělo by být i tak, protože když hledám českou hyamnu, tak ji hledám pod Kde domov..., a ne pod Hymna Česka, Česká hymna atd. atp. Jenomže tímto vyřešíme hymny evropské, severo- a jihoamerické, ale ne hymny, píšící ne latinkou. Tam nevím, dělat redirecty v arabským a jiných písmech asi nebude optimální, a každý, kdo založí článek o takovém státě, jistě nezvládne na první pokus tam udělat správný přepis (já sám diskutuji o různých přepisech v asi pěti z mých článků, je to průšvih). Ale možné řešení by to bylo, a obešlo by se bez genitivů, akusativů atd. -jkb- 17:15, 11. 5. 2005 (UTC)
Hymny jsou nyní řešeny jinak, snad lépe, viz návod. --Dan Zeman 21:18, 16. 5. 2005 (UTC)

Kvalita leží ve stručnosti[editovat zdroj]

K těmto diskusím docházíme skutečně proto – to je můj názor – že začínáme onen infobox nadrozměrně nabobtnávat (viz i výše). Já osobně a asi i většina uživatelů takové dlouhatánské tabulky nemám chuť studovat, protože ten základní přehled, který tam má být, se ztrácí a nenajdu ho, nehledě na to, že u spousty států je tabulka větší než článek samotný (znám je i z de: nebo en:). Zcela sporná je spousta údajů o % vod a počtu řek, horách, zalesnění apod. – k tomu napíšu prostě kapitolu o geografii, kde by pak nemělo co stát; problematické je i náboženství – je státní, úřední, je jediné nebo jich tam je ještě několik, je zakázané (u spousty států to nelze použít), to vše přijde do jednoho či dvou odstavů někde v sekci obyvatelstvo, popř. dokonce jako podsekce, protože o tom se dá povídat; to samé platí o porodnosti, podílu žen na zaměstnaných, více méně téměř i o HDP (o tom má mít každý článek sekci Hospodářství!!!), já se takhle okrádám o nádhernou příležitost, napsat hezký fundovaný článek, protože takto jen jaksi opakuji tabulku, která navíc ruší. (Navíc, Zemanův návod na vyplnění jsem si ještě rád přečetl, momentálně bych neměl chuť se tím řídit – to je obsáhlé studium). Kvalita leží ve stučnosti. -jkb- 16:24, 11. 5. 2005 (UTC)

Jd si hrát na pískoviště a uvidíme co z toho vypadne. Můj první kandidát je nejvyšší místo. Možná, že z toho vnikne i více šablon... PaD 17:11, 11. 5. 2005 (UTC)
Jaksi jsem zcela nepochopil smysl a význam Vaší poznámky. Bylo by možné to zopakovat, dejme tomu poněkud přímo? Děkuji, -jkb- 17:26, 11. 5. 2005 (UTC)
Od 17:11, 11. 5. 2005 (UTC) si hraju na pískovišti a zkouším různé možnosti. Zatím jsem z tabulky vyhodil Nejvyšší bod, něco sloučil, neco přidal ale stále nejsem spokojen s výsledkem a tak jsem ho ještě neuložil.
Jinými slovy: zkouším předělat šablonu aby byla a) přehlednější b) nezabírala tolik místa. PaD 18:10, 11. 5. 2005 (UTC)
Zdravím, tento bod vyřešen, nepochopil jsem. Rád bych, abyste mne pochopil v jednom: absolutně nechci nikomu bránit ve vylepšování šablon či něčeho jiného, naopak. Ale, nehledě co jsem podotkl k jednodušnosti a stručnosti nahoře, jde i o to (a toť má zkušenost), že šablony mají smysl jen tehdy, pokud je každý používá. A já (nebo Vy) mám možnost každého nováčka přimět k tomu, aby používal nějakou jednoduchou šablonu když píše o novém státu. Pokud jich tam najde víc a navíc složitých, tak toho nechá a pět lidí pak jeho článek musí upravovat. A otázka je, je-li to nutné. Když píšu o státu XY, tak si v kapitole Geografie prostě v případě potřeby udělám sám jednoduchou tabulku s přehledem o největších řekách, horách, atd. atd.
Na okraj, co se týče pískoviště a Vašich zkoušek: na pískovišti teď už nic nebylo; navíc malá poznámka: zkoušet šablony a podobné, na čem pracujete delší dobu, na pískovišti, je ohavné, protože tam něco umístíte, chcete to předělat a podívat se na to příští den, a někdo to smazal (má na to právo). Já mám pro tyto účely své vlastní pískoviště, kde se mi nikdo nehrabe, a třeba i celý měsíc. -jkb- 18:39, 11. 5. 2005 (UTC)
P.S.: akorát když jsem uložil, viděl jsem Váš další pokus na pískovišti. Nevím, jak na to budou reagovat další, ale pokus se jedná o nápad s různým písmem (pro hlavní a vedlejší položky) tak se mi jeví jako zcela nový, o kterém budu rád přemýšlet. Co se týče těch dvou mapiček poloh, no já to sosobně dělám jinak, prostě je spojím do jedné (tedy nakopíruju jednu zmenšenou na druhou), ale to dá zase práci... -jkb- 19:20, 11. 5. 2005 (UTC)
To na pískovišti byl takový nástřel. Potřeboval jsem odejít a tak jsem to uložil neukončené. Poznámku k těm mapičkám nechápu, asi bya určena někomu jinému. A o svojí práci strach nemám, protože i na pískovišti existuje hitorie a vydolovat z ní něco není tak složité. Ale máte pravdu, příště ale budu zkoušet na své stránce. PaD 20:04, 11. 5. 2005 (UTC)
Poznámka k mapičkám polohy státu, máte-li na mysli moji, byla určena Vám. Na pískovišti jsem viděl, že jste tam umístil mapičky dvě: takovou kde je celý svět a je tam čtvereček, kde se nachází mapička podrobnější, která u Vás stojí ale vedle té první. No tak já tu první s takovým jaksi celkovým přehledem zmenším, a nakopíruji ji prostě na tu druhou, někam, kde je místo. Udělám z toho prostě jeden soubor. Prozatím co existuje je vidět v článku Malta, což je jaksi elegantní řešení. - - S tím soukromým pískovištěm ještě jednou doporučuji. -jkb- 20:26, 11. 5. 2005 (UTC)
"Kvalita leží ve stručnosti." No, já si rád přečtu všechny ta data nejprve v tabulce vpravo nahoře. Ono jde taky o to, že pořádné články o geografii, demografii apod. té či oné země jen tak hned mít nebudeme, tím spíše to raději mít shrnuté v tabulce. Miaow Miaow 21:26, 11. 5. 2005 (UTC)
Příklad Gibraltar, poznámky (náhodně se na to dívám, chci tam někdy něco dodat): dívám-li se na tabulku, mám zde následující problémy:
  1. oproti dřívějším tabulkám mi není jasné pořadí údajů – státní zřízení, dosud vždy na prvním místě, najdu až někdy uprostřed,
  2. položka Vznik je asi u velké většiny států nepoužitelná, jednoznačné to je zřídka, to je věc sekce Dějiny xxx
  3. náboženství: problematické, Gibraltar je křesťanskou zemí, to ostatní jsou pouhé menšiny, navíc tam zase některé chybí (hinduismus mě napadá) – to je věc textu, sekce obyvatelstvo, u Gibraltaru s tím mám potíže, protože žodovská menšina je naprosto mizivá, u některých států by se to sem nevešlo, navíc viz výše: problém státní náboženství, zakázané atd., to je věc textu, tabulka jen mate
  4. jazyk: mělo by tu stát úřední, protože např. u Indie a dalších států bych jich tu musel vyčíst někdy i stovky, to ale patří do textu; v Gibraltaru se také nemluví jen anglicky, napadlo by mne hned asi pět jazyků
  5. místo, tedy pořadí u rozlohy, především počtu obyvatel atp. bych zde neuváděl, to se občas mění a je nutno to stále upravovat u každé země, a to se nestane, vsadím se; viz navíc i výše poznámku Zemana – pořadí je stejnak problematické podle toho jaké území se kam počítá; a navíc, máme zcela nově články Seznam států podle xxx, tam to stojí a je to i možné srovnat
  6. nevím odkad máte údaj o hustotě obyvatelstva, je očividně chybný, což stačí narychlo přepočítat (viz i text, přesně je to 4273) – řekl bych důvod tuto položku škrtnout, neboť údaj se nachází na dvou místech a ne každý si toho při nových údajích všimne; prozatím jsem neopravil, nevím nezměníli se tím místo
S pozdravem -jkb- 17:42, 12. 5. 2005 (UTC)
Pro mě je důležité, že určitý druh informace najdu vždy na konkrétním místě v přehledové tabulce. Nevadí, že je tabulka dlouhá. Hlavně když to nemusím hledat v textu, tam si to napíše každý autor jinak. I tak přece můžeme rozlišovat: v tabulce bude jen stručný heslovitý údaj, v textu se o tom pak můžeme náležitě rozepsat.
Můžeme diskutovat o tom, které informace jsou ty nejdůležitější a mají být nahoře a které jsou ty méně důležité a mají být dole. Zatím jsem se snažil to seřadit tématicky: geografie, pak politika, pak kódy. Ale třeba nejvyšší bod mi nikam jasně nezapadal, nemusel by být takhle vysoko, ale v té tabulce bych ho rád viděl. --Dan Zeman 21:25, 16. 5. 2005 (UTC)
Já to tedy brzo vzdám, ozvu se, až tam někdo zařadí údaje o počtu nemluvňat trpějících průjmem na tisíc narozených (což bude asi vždy 1000) :-). Přesto následující:
s tím zešedivěním pozadí u vlajky a znaku jsem to začal dělat manuelně dávno sám, ale pak jsem to u např. u Malty zrušil: maltský znak není kvadratický, ale takový erb, a nepodařilo se mi zachovat transparenci, takže znak na šedivém pozadí se ukazovl jako i nyní s bílým čtverhranným pozadím, a to se mi trochu nelíbilo, ale s tím se asi moc dělat nedá
nevím, proč se telefoní předvolby mají psát bez onoho úvodního + což je více méně jasné (en: to nedělá, de: to dělá), viz např Gibraltar, předvolba 350 ale ze Španěl 9567, což je matoucí (před 350 musí stát 00 tedy +, u 9567 pak ne, zde to je na jedno brdo)
Je mi skoro jedno, jestli tu bude nebo nebude +, ale mělo by to být všude stejně. Proto jsem zavedl pravidlo. Můžeme pravidlo změnit, ale neměli bychom ho rušit. Pokud tam něco bude, pak by to mělo být + a ne 00 (ze známých důvodů: ta 00 nezávisí na státu, do kterého volám, ale na státu, ze kterého volám). --Dan Zeman 08:44, 17. 5. 2005 (UTC)
především ale vidím jeden problém, když scházejí nějaké údaje: když to nechám prázdné nebo když tam napíšu &nbsp, tak se mi objeví pitomost, což vede k tomu, že vlastně tuto šablonu moho dát do článku až tehdy, když mám kompletně veškeré tam uvedené údaje – jak je to možno vyřešit?
S pozdravem -jkb- 07:20, 17. 5. 2005 (UTC)
Tohle jsem zatím tak úplně nevyřešil, ale &nbsp; je docela dobré přiblížení. Nefunguje vpodstatě jen u polí, kam šablona něco sama do hodnoty doplňuje, např. u rozlohy by se objevilo km² bez čísla, u nejvyššího bodu prázdná závorka apod. Ale naštěstí už drtivou většinu informací máme k dispozici v příslušných seznamech, takže chybějících bude minimum (napadají mě hlavy států, hymny a asi i to náboženství, které se ze seznamu nedá rozumně použít - ale zrovna v těchhle případech by &nbsp; nemělo vadit). --Dan Zeman 08:44, 17. 5. 2005 (UTC)
No že + je správně a 00 špatně je jasné. Jiné řešení by bylo snad to, jak funguje biologický taxobox – tam se dá podšablona prostě vypustit (či naopak: já si z té přehršle podšablon vyberu jen ty, co potřebuji). -jkb- 08:50, 17. 5. 2005 (UTC)
Tomu jsem se už na začátku vyhnul trochu úmyslně. Jednak si myslím, že by autoři měli mít motivaci, zjistit si a vyplnit všechny údaje, se kterými šablona počítá (nutnou podmínkou je, že šablona počítá pouze s údaji, které lze očekávat více méně u každého státu). A za druhé (A TO HLAVNĚ), ztratili bychom záruku, že údaje budou na výstupu vždy ve stejném pořadí. --Dan Zeman 10:09, 17. 5. 2005 (UTC)
Ano, souhlasím. U taxoboxu to má přirozeně význam, tam je nutno vybírat, zde by to ovšem mělo být jednotné a případné změny by měly být prováděny jen přes změnu šablony. -jkb- 13:37, 17. 5. 2005 (UTC)

Vaše zabarvení různých oddílů tabulky se mi líbí (i když o barvách se dá snad ještě diskutovat, což je ovšem subjektivní), v každém případě tím trochu padá můj argument o nepřehlednosti, mně se to řešení vážně zamlouvá. Otázkou by bylo, jestli ten nadpis (či nadpisy) tabulku, tedy název/názvy státu by neměl být také zarámován (nebo navíc i zešedivěn), ale to je skutečně jen osobní nápad. Líbí se mi. -jkb- 15:06, 18. 5. 2005 (UTC)

Jo, barevné odlišení má něco do sebe. Přimlouval bych se však za jemnější barvy - tedy klidně stejné odstíny, ale pastelovější, aby se infobox barevně netloukl s případnými obrázky. --Luděk 15:10, 18. 5. 2005 (UTC)
{{{úřední název}}}
[[Soubor:{{{mapa umístění}}}|Poloha]]
Jazyk {{{jazyk}}} a ještě červený odkaz
Vznik {{{datum vzniku}}} ({{{způsob vzniku}}}) a ještě červený odkaz
Časové pásmo UTC {{{čas}}} a ještě červený odkaz
Já bych se za ně taky přimlouval, ale lépe to neumím. Hrál jsem si s tím poměrně dlouho a zdá se mi, že výsledek byl jiný v Internet Exploreru a jiný ve Wordu, kde jsem v jednom dialogu zjišťoval čísla barev. Všechny tři použité barvy (o šedé v prvních dvou řádcích nemluvím) mají stejný jas a sytost, liší se pouze odstínem. Zkoušel jsem zvětšovat jas a ubírat sytost, ale dlouho nebyl rozdíl vidět a pak už najednou mizel rozdíl mezi těmi třemi oddíly. Velmi pravděpodobně bude také výsledek různý na různých počítačích, takže by nás mělo být víc, kdo na to kouknem. Zkopíruju sem kousek tabulky, můžete na něm testovat a navrhovat vylepšení. --Dan Zeman 15:29, 18. 5. 2005 (UTC)


O tom se jistě přít nebudu, ale kdysi loni loni jsem zu umístil Wikipedie:Tabulka barev, kde je takový výběr, že se jednomu zatočí hlava. Ať to bude jedna barva v různých odstínech či různé barvy pastelové, je asi celkem fuk. Ten nápad je ale fajn. -jkb- 15:34, 18. 5. 2005 (UTC)
Ono u těch barev asi záleží i na nastaveném barevném rozlišení lokálního počítače. Zkusil jsem pastelové barvičky. --Luděk 15:46, 18. 5. 2005 (UTC)
No, to ano, jenže... Na mém notebooku, Windows XP, hloubka barev nejvyšší = 32 bitů, je tohle skoro k nepoužití. Rozdíl mezi barvami ztěží vidím, o nějakém zpřehlednění nemůže být řeči. Tím neříkám, že původní barvy nejsou syté až moc, ale prostě nevím, zda ten displej/prohlížeč/wokna/kdokoli zná něco mezi. --Dan Zeman 16:01, 18. 5. 2005 (UTC) P.S. Teď se mi v náhledu zdálo, že to není až tak hrozné, jak píšu. Ono na tom notebooku záleží doslova a do písmene na úhlu pohledu. Maličká odchylka od kolmice už stačí, abych všechno viděl skoro bíle. (Tím nemluvím na obecném zmizení obrazu, když na notebook koukám z boku, u takhle malého rozdílu v barvách stačí opravdu jen málo.)
Ta zmíněná Tabulka barev má tu výhodu, že se jeden nemusí prát s Excelem a Wordem, ale jaksi wysiwyg: mělo by to vyjít. -jkb- 16:07, 18. 5. 2005 (UTC)
Já to bral z oné tabulky, problém je však v tom, že nemám žádné zkušenosti se zobrazováním notebooků. --Luděk 16:15, 18. 5. 2005 (UTC)

Dle mého názoru jsou nejkvalitnější tabulky v německé a anglické verzi Wikipedie. Ojediněle i jiné (viz španělská Wikipedie). Z té jsem okopíroval a (posléze vylepšil) i formu pro tabulky, které přidávám k článkům o autonomních oblastech Španělska. Kirk 16:42, 18. 5. 2005 (UTC)

Napadlo mě další barevný dělení. Radši ho dám nejdřív sem, aby se všichni nedivili, že sem změnil šablonu: --Aktron 18:57, 13. 11. 2005 (UTC)

Aktron: Nezdá se ti, že to s tou oranžovou barvou přeháníš? :D:D Mezi jednotlivými odstíny, které jsi tam dal, jsou jen malé rozdíly, takže nějaký barevný rozlišení není ani poznat. Raději bych je úplně odstranil a udělal je stejně "barevný" jako je mají Angličani :-) --Kirk 19:49, 13. 11. 2005 (UTC)

{{{úřední název}}}
[[Soubor:{{{vlajka}}}|125px|Vlajka]] [[Soubor:{{{znak}}}|125px|Znak]]
[[Soubor:{{{mapa umístění}}}|Poloha]]
Rozloha {{{rozloha}}} km² ({{{rozlmisto}}}. na světě)
z toho {{{procent vody}}} % vody
Počet obyvatel {{{obyvatel}}} ({{{obyvmisto}}}. na světě, {{{obyvrok}}})
Hustota zalidnění {{{hustota}}} / km² ({{{hustmisto}}}. na světě)
Jazyk {{{jazyk}}}
Náboženství {{{náboženství}}}
Nejvyšší bod {{{nejvyšší hora}}} ({{{výška nejvyšší hory}}} m n.m.)
Státní zřízení {{{státní zřízení}}}
Hlavní město {{{hlavní město}}}
[[Seznam představitelů {{{genitiv}}}|{{{funkce1}}}]] {{{vládce1}}}
[[Seznam představitelů {{{genitiv}}}|{{{funkce2}}}]] {{{vládce2}}}
Hymna [[{{{článek o hymně}}}|{{{hymna}}}]]
Vznik {{{datum vzniku}}} ({{{způsob vzniku}}})
Měna {{{měna}}} ({{{kód měny}}})
ISO 3166-1 {{{ison}}} {{{iso3}}} {{{iso2}}}
MPZ {{{mpz}}}
Internetová doména .{{{doména}}}
Telefonní předvolba {{{předvolba}}}
Časové pásmo UTC {{{čas}}}

Administrativní rozdělení[editovat zdroj]

Nebylo by vhodné mít v této šabloně něco jako administrativní rozdělení - tedy např. Papua - 19 provincií + distrikt hl. města? Vrba 23:26, 29. 5. 2005 (UTC)

Myslím, že ne. U některých států to může být zatraceně komplikované. Zato si ale myslím, že by u žádného státu neměla chybět kapitola Správní členění, kde by to mělo být popsáno. Mám to na svém to-do listu. --Dan Zeman 17:09, 26. 6. 2006 (UTC)

[[Seznam představitelů {{{genitiv}}}]][editovat zdroj]

Všiml jsem si, že se odkazy na takto generované stránky nepoužívají. Našel jsem funkční odkaz u článku Česko, ale problém je, že jsem zkusil, jaký článek se vlastně pod tímto odkazem schovává. Seznam představitelů Česka je redir na Seznam českých prezidentů. Problém je, že jsem kliknul na odkaz vedle jména Paroubka, tak bych čekal trochu jiný článek. Navíc historie Česka začíná 28 000 př.n.l.. Používá se to někde? U článku Afghánistán se v sekci Podívejte se také na nachází Seznam státních představitelů Afghánistánu, ze šablony vede odkaz na prázdný článek. Projít by to mohl nějaký robot a zjistit stav. Možná by bylo vhodné se dohodnout na obsahu takto nazvanéých článků.--PaD 07:37, 8. 6. 2006 (UTC)

Otázkou je, zda by nebylo žádoucí oddělit článek o prezidentech od článku o premiérech (změnit cíl v infoboxu u jedné položky). Bude také nutno sjednotit styl názvu, protože afghánistánský článek zjevně jednotnost narušuje. --Zirland 07:42, 8. 6. 2006 (UTC)
Myslím, že nebylo. Některé státy těmto funkcím říkají jinak, případně je sjednocují v rukou jedné osoby atd. Podle mě by pro každý stát měl existovat jeden seznam, ve kterém budou vedle sebe dva sloupce, popř. za sebou dvě části, případně jen jedna část u států, které předsedu vlády nemají. Sjednotit styl je samozřejmě potřeba, a to nejen z estetických důvodů, ale i z technických, aby šablona mohla snadno na články odkazovat. --Dan Zeman 17:09, 26. 6. 2006 (UTC)

Pořadí úředních názvů[editovat zdroj]

Poslední změny: 13:35, 25. 6. 2006 Zirland (Diskuse | příspěvky) m (ve skutečnosti je idea pořadí názvů přesně opačná)

Otázkou je, čí idea. Moje rozhodně ne :-) (viz též návod k použití na začátku této diskuse). Český název je totiž vždy jenom překladem skutečného úředního názvu, nikoli úřední název (s výjimkou státu, kde je čeština úředním jazykem, pochopitelně). Často proto také neexistuje jediný český překlad, ale dva či více možných překladů, třeba République du Congo lze stejně dobře přeložit "Konžská republika" jako "Republika Kongo". Český překlad chápu jako něco podružného, co tam máme jenom pro lepší porozumění skutečnému úřednímu názvu. Když jsem šablonu zakládal, dokonce jsem dost váhal, jestli máme vůbec české překlady v infoboxu uvádět, myslel jsem, že se případně mohou objevit v textu článku. Když už se ale u mnoha článků objevily, považoval jsem za nutné přidat do šablony prostředek, jak je od skutečného úředního názvu oddělit.
Hodlám se v dohledné době zabývat aktualizací počtů obyvatel u jednotlivých států a při té příležitosti se podívám na to, aby se položka "úřední název česky" taky opravdu využívala. Pokud se tady mezitím nedohodneme na něčem jiném, vrátím pak úřednímu názvu v místním jazyku jeho důstojnost. --Dan Zeman 17:09, 26. 6. 2006 (UTC)

státní část kódu ICAO[editovat zdroj]

Navrhuji zapracování kódu ICAO (alespoň jako nepovinné položky):

  • v praxi je užitečnější než některé jiné kódy v této tabulce (např. ISO 3166): používá ho vaše aplikace pro zobrazení počasí, bude zřejmě nahrazovat IATA jména letišť
  • narozdíl od jiných zde umístěných hodnot, které jsou si proklatě podobné (ISO 3166 vs. doména vs. MPZ), se tento kód ničemu jinému nepodobá

-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Voxhumana (diskusepříspěvkybloky) 17:32, 25. 3. 2007 (CE(S)T)

Další kód? Jsem rozhodně proti, už ty tři současné (ISO, MPZ, doména) mi případají příliš. --Jklamo 16:23, 25. 3. 2007 (UTC)
Nesouhlasím. Infobox již teď rozsáhlý a pak se nejedná o kód ale část kódu. Je definované, že pro Česko je část kódu ICAO LK a nebo pouze K? Vždyť to L je vlastně teritoriální příslušnost (Jižní Evropa). Navíc proč preferovat část kódu ICAO a rovnou nepřidat i kód OK? Takovýchto kandidátských kódů by se našlo jistě ještě mnoho. --PaD 16:55, 25. 3. 2007 (UTC)

Úřední název arabsky[editovat zdroj]

Nešlo by tenhle parametr pojmenovat rozumněji, aby bylo jasné, proč tam je? Třeba "úřední název bez kurzívy". Existuje přece celá řada písem, u kterých není vhodné používat kurzívu. A dávat do položky "úřední název arabsky" text v telugštině je dost zvláštní. --Dan Zeman 11:05, 9. 11. 2007 (UTC)

Parametr „úřední název arabsky“ je primárně určen jen pro arabštinu, protože jednak odstraní kurzívu a jednak také zvětší písmo. Nevím, jestli by větší písmo bylo vhodné i u ostatních (např. u Vámi zmíněné a mně neznámé telugštiny). --Pete 09:51, 10. 11. 2007 (UTC)
To je omyl, „úřední název arabsky“ se (teď jako i před mou úpravu) zobrazuje stejně velkým písmem jako ostatní úřední názvy, jen bez kurzívy. S návrhem docela souhlasím, ale předělávat to nebudu. --Kalupinka 13:53, 12. 11. 2007 (UTC)
Aha, tak jsem si to spletl s Šablona: Infobox zaniklý stát, kde se arabština zobrazuje větším písmem. Do infoboxu přidám parametr „úřední název bez kurzívy“, jen co budu mít trochu času. --Pete 21:58, 13. 11. 2007 (UTC)

Rozšíření[editovat zdroj]

Chtěl bych se zeptat, zda-li by bylo možné rozšířit tento infobox o nové indikátory. Konkrétně pak o Index lidského rozvoje a Giniho koeficienten:Gini coefficient. Teď jsem dodělal takový základní článek o indexu lidského rozvoje, zítra, resp. dneska během dne se pokusím o giniho koeficient. Oba indikátory jsou v geografii celkem hojně využívané.

Index lidského rozvoje lze do infoboxu zkrátit jako HDI. Česká zkratka je takřka nepoužívaná. V rámci českého infoboxu bych viděl jeho zařazení do části Obyvatelstvo (pod hustotu zalidnění). Co se týče Giniho koeficientu, zkrácení by bylo možné jako giniho koef. Umístění by pak bylo vhodné pod HDP.

Díky za odpověď.--Faigl.ladislav 00:40, 29. 4. 2008 (UTC)

Nové parametry jsem přidal, možná by bylo ještě vhodné přidat dílčí parametry u HDI tak, aby se zobrazovalo, jestli země má tento index vysoký, střední, nebo nízký. --Pete 13:22, 29. 4. 2008 (UTC)

Seznam představitelů státu[editovat zdroj]

Parametr Seznam představitelů XXX je nevyhovující, protože automaticky odkazuje na stejnojmenný článek a ne přímo na správný článek, tedy např. Seznam prezidentů Islandu. Vhodné by bylo ponechat ji newikifikovanou a wikifikiovat až konkrétní funkci v konkrétním článku, aby bylo zajištěno přímé přesměrování:

| funkce1             = Prezident
| vládce1             = abcd
| funkce2             = Předseda vlády
| vládce2             = efgh

Např. v infoboxech politiků to takto funguje: Mirek Topolánek. --Kacir 1. 2. 2009, 23:41 (UTC)

Vidím, že v některých článcích je to vyřešeno zcela nevhodnými redirekty např. Spojené státy americké, viz Viceprezident USA, Švédsko --> Předseda vlády, Rusko --> Předseda vlády atd. --Kacir 2. 2. 2009, 00:05 (UTC)

Provedu dewikifikaci tohoto parametru a následnou úpravu šablon v článcích. Již existující Seznamy představitelů za a) v této formě přesunu na správné názvy článků a doplním interwiki, b) v této formě ponechám v nezměněné podobě. Současně se budu snažit aktualizovat příslušné ústavní činitele států, takže to nějakou dobu potrvá. --Kacir 2. 2. 2009, 14:28 (UTC)

Odkaz na náboženství[editovat zdroj]

Odkazuje červeně na smazaný článek Seznam náboženství. Chtělo by to opravit a např. směrovat na článek Náboženství. --DeeMusil 19. 4. 2011, 09:20 (UTC)

Eh, došlo mi že bych to mohl stejně dobře opravit sám... stalo se --DeeMusil 19. 4. 2011, 09:28 (UTC)

Parametr doména[editovat zdroj]

Navrhuji, aby se parametr doména automaticky nepřekládal na link, protože jsou státy, které mají domén více. Pak je tam nutné cpát obezličky, jako třeba zde. --G3ron1mo 27. 4. 2011, 07:07 (UTC)

Souhlas, teď je třeba rozhodnout, jestli bude jednodušší přidat obezličky u všech států s více doménami, nebo změnit šablonu a přepsat (asi roboticky) články se státy s jednou doménou. --Pete 27. 4. 2011, 19:47 (UTC)

No rozhodně přepsat, protože obezličky jako doména = ru]], [[.su]], {{!DOUBLELEFTBRACKET}}.рф jsou na zabití a validátor mi je vyhazuje jako chyby. --Ragimiri 1. 8. 2011, 19:35 (UTC)

Parametr commons[editovat zdroj]

Dobrý den,
proč není v infoboxu parametr commons, který by vracel odkaz na příslušnou kategorii v projektu Wikimedia Commons (zadáváme názvem kategorie), jako je tomu například v Šablona:Infobox - kostel?̴̴-- Hypothalamus (diskuse)

Protože ho tam dosud nikdo neimplementoval. --Silesianus (diskuse) 4. 6. 2014, 07:36 (UTC)
@Silesianus: Je někde nějaký návod, jak na to? -- Hypothalamus (diskuse) 4. 6. 2014, 07:45 (UTC)
Tak snad by to teď mělo fungovat. --Silesianus (diskuse) 4. 6. 2014, 07:59 (UTC)

Menšiny[editovat zdroj]

Já si myslím, že by ze seznamu mohla zmizet položka národnosti, protože přesně nelze určit kolik národnostních menšin v tom kterém státě je. --Kmenicka 25. 2. 2009, 14:46 (UTC)

Bylo by dobré přidat do infoboxu HDP nejenom v přepočtu na hlavu, ale jako samostatnou položku. Považuji to za velmi důležité, skrze přepočty si člověk těžko udělá představu o celkové ekonomické kapacitě země. --Homeguard 27. 7. 2011, 03:06 (UTC)

Zvíře[editovat zdroj]

Ahoj, nepřidali byste někdo parametr národní zvíře? Děkuji. --Walter Klosse (diskuse) 11. 6. 2017, 21:43 (CEST)Odpovědět

Řádkování úředních názvů[editovat zdroj]

Dobrý den, rád bych se zeptal na použití parametru "úřední název arabsky". Jsou-li v infoboxu použity i jiné cizojazyčné názvy, než ten v arabštině (jak tomu často bývá, například přepis do latinky), arabský název se zobrazí na stejném řádku, jako jeden z názvů v latince. Názvy pak působí notně nepřehledně (viz zde nebo zde) a rozhodně by bylo ideální, aby byly na samostatném řádku, jako ostatní názvy. Pokusil jsem se tento problém vyřešit vložením zalomení na konec parametru "úřední název", ovšem toto zalomení bylo vzápětí odstraněno botem jakožto chyba detekovaná skriptem číslo 59. Prosil bych o radu, jak problém vyřešit - zařadit zmíněné stránky na whitelist dané chyby mi přijde trochu neohrabané, tedy bych rád věděl, jestli existuje jiný způsob, jak zařídit, aby se název správně zobrazoval, třeba i úpravou šablony. Děkuji, --Burt Deering (diskuse) 15. 6. 2017, 00:48 (CEST)Odpovědět

Původní název[editovat zdroj]

Český úřední název
Vlajka Znak
Hymna: Název hymny
Geografie
Mapa s popisem
Místní název Krátký
Dlouhý

@Dvorapa, Martin Urbanec, Matěj Suchánek: Bylo by možné přesunout do tabulky jako normální parametr, podobně jako je tomu na slovenské šabloně (část Miestny názov)? Podle mě čtenáře nezajímá původní název natolik, aby byl "zrovnoprávněn" z českým. --Patriccck (diskuse) 13. 4. 2019, 14:31 (CEST)Odpovědět

@Patriccck: Proti, místní název je důležitá informace, která by se měla uvést ideálně ihned pod názvem českým, jako tomu bylo před tvými úpravami. --Dvorapa (diskuse) 13. 4. 2019, 16:37 (CEST)Odpovědět
Mám za to, že místní název je informace, která by měla být normálně (jako hl. město, představitel...) v infoboxu nebo alespoň by neměla být psána tučným písmem. --Patriccck (diskuse) 14. 4. 2019, 11:21 (CEST)Odpovědět
Já mám za to, že místní název je druhá nejdůležitější informace o zemi hned po názvu českém. Někdo, kdo by nás v téhle při rozseknul? --Dvorapa (diskuse) 14. 4. 2019, 11:32 (CEST)Odpovědět
@Dvorapa, Patriccck: musím souhlasit s Dvorapa. Místní název je nepochybně důležitá informace. Serious Jano (diskuse) 14. 4. 2019, 11:38 (CEST)Odpovědět
@Chrzwzcz: U některých států (např. Srí Lanka) je to takto velmi nepřehledné, 9 řádků, z toho jen dva řádky čtenáři něco mohou předat. Většina čtenářů nerozumí nějaké sinhálštině a tamilštině. Takto zvýrazněné názvy mohou pomoci jen v hrstce článcích, např. Spojené království, Spojené státy nebo Polsko. Mám za to, že je to velmi nepřehledné a mělo by to být buď jako parametr hlavní město nebo by to nemělo být tučně zvýrazněno a mělo by to mít normální bíle pozadí (jako na enwiki, místo šedého pozadí). Někdo, kdo by přidat další názor? --Patriccck (diskuse) 21. 4. 2019, 13:27 (CEST)Odpovědět
Názor ti přidá Chrzwzcz, když jsi ho pingnul a skryl to, :-D No u té Srí Lanky je to prapodivné, možná pokud by se ten parametr nezmenšil? Určitě bych jinak nechal ve stejném "okénku" jako je český název. --Serious Jano (diskuse) 21. 4. 2019, 13:33 (CEST)Odpovědět
Uff, Srí Lanka. Kvanta původních názvů a k tomu ještě dva alternativní české. Aspoň s těmi českými šetřit, takhle by se muselo změnit asi 10 států u kterých není vyjasněné české politické jméno plus pravopis. Chrzwzcz (diskuse) 21. 4. 2019, 13:49 (CEST)Odpovědět
(po e. k. - o 23 sekund dříve) Nešlo mi o skrytí zmínky, jen jsem chtěl někoho požádat o názor :). U wikipedisty Chrzwzcz předpokládám, že se zajímá o zeměpis (geografii), proto jsem ho zmínil ("pingnul"). --Patriccck (diskuse) 21. 4. 2019, 14:27 (CEST)Odpovědět
Z mého pohledu česky mluvící čtenář očekává jeden běžně používaný český název a jeden běžně používaný místní název, aby se v Česku i v daném místě dokázal dorozumět. To by měl reflektovat jak úvod infoboxu, tak úvodní věta článku, kde by navíc měla být i výslovnost. Zbylé názvy, varianty názvů, překlady, alternativy, již patří do vysvětlujícího textu článku a nemají co dělat ani v infoboxu, ani v úvodní větě článku. Srí Lanka je šílenost, je potřeba ten úvod infoboxu zásadně zredukovat. --Dvorapa (diskuse) 21. 4. 2019, 15:08 (CEST)Odpovědět

Seznam představitelů (genitiv)[editovat zdroj]

Diskuse:Spojené_království#Rozbitý_infobox Chrzwzcz (diskuse) 2. 5. 2019, 18:29 (CEST)Odpovědět

Z funkce1 a funkce2 jsou automaticky udělány odkazy, z obou dvou na článek Seznam představitelů (genitiv). Infobox tedy počítá s dokonalým systémem Seznam představitelů (genitiv) který popisuje obě nejvyšší funkce, nebo spíš typicky seznam prezidentů a současně seznam premiérů. Jenže to může být

  1. Článek pojmenovaný přesně tak a obsahuje přesně to co chceme
  2. Přesměrování vedoucí na článek obsahující přesně to co chceme
  3. Článek pojmenovaný přesně tak ale je to jen trapný rozcestník, takže z infoboxu na dva kliky
  4. Článek pojmenovaný přesně tak a obsahuje jen jednu z funkcí
  5. Přesměrování vedoucí na článek obsahující jen jednu z funkcí (zřejmě nejčastěji)

Jak z toho ven? Chrzwzcz (diskuse) 2. 5. 2019, 18:36 (CEST)Odpovědět

Z mého pohledu:
Infobox:
  • Seznam hlav genitiv (přesměrování na příslušný článek o prezidentech/panovnících států)
  • Seznam výkonných představitelů genitiv (přesměrování na příslušný článek o zástupcích moci výkonné států, např. premiérech)
Články:
  • Seznam hlav/prezidentů/panovníků genitiv/státu nominativ/příd. jméno státu (seznam panovníků/prezidentů)
  • Seznam premiérů/prvních ministrů/předsedů vlády genitiv/státu nominativ/příd. jméno státu (seznam premiérů/kanclérů/...)
  • Seznam představitelů genitiv/státu nominativ/příd. jméno státu (rozcestník na ty dva výše a případné další)
--Dvorapa (diskuse) 2. 5. 2019, 19:04 (CEST)Odpovědět
Není to moc komplikoané? Není jednodušší do těch infoboxů navyplňovat přesně články, kam odkazovat? Takhle k 200 státům musí být 200 přesměrovaných hlav, 200 přesměrovaných předsedů, 200 rozcestníků. A pak 200 + 200 opravdových článků, zatímco už existuje ten první typ co jsem psal Seznam představitelů Německa - ten by musel zaniknout? Chrzwzcz (diskuse) 2. 5. 2019, 19:10 (CEST)Odpovědět
Nevím, přijde mi to minimálně logičtější a strukturovanější než aktuální stav, použitelné i pro další šablony (např. Šablona:Téma Evropy). Seznam představitelů Německa v podstatě shrnuje rozcestník i oba články do jednoho, v tomto případě by tedy stačilo na to vytvořit ta dvě přesměrování. Ovšem jinak rozcestníky nebo minimálně šablona Možná hledáte odkazující ze seznamu prezidentů/panovníků na premiéry a naopak jsou rozhodně dobrý nápad. případně alespoň když už nic zmínit druhý článek v sekci souvisejících článků, ale tam to (zvlášť pod dlouhým seznamem představitelů) spíš zapadne. --Dvorapa (diskuse) 2. 5. 2019, 23:11 (CEST)Odpovědět
Nebo by to mohlo být zabudované přímo zde v infoboxu stát :) - ke každému státu nastavit přímo ve zdroji infoboxu stát jeho 2 odkazy na články popisující funkci 1 a funkci 2 daného genitivu. Ale vy znáte infoboxy líp tak jistě víte jak to je nebo není výjimečné řešení. Tak jo, já jsem pro, místo jednoho Seznamu genitivů seznamy 3, ten Seznam představitelů genitiv klidně až nakonec nebo vůbec ;) Anebo mě napadlo, když to všechno stejně budou přesměrování, tak ani ty názvy nemusejí být nějak nádherné fráze a s genitivem. Chrzwzcz (diskuse) 2. 5. 2019, 23:23 (CEST)Odpovědět
Parametr pro článek nebo síť přesměrování je běžná věc. Seznam položek zabudovaných uvnitř infoboxu už méně, používají ho třeba infoboxy seriálů. --Dvorapa (diskuse) 2. 5. 2019, 23:44 (CEST)Odpovědět
A výkonové rozdíly? Nezatěžuje něco víc? Připadá mi divné vytvářet síť přesměrovaček na jedno použití, ale pokud říkáte že běžná... Chrzwzcz (diskuse) 3. 5. 2019, 00:07 (CEST)Odpovědět
Výkonově asi parametr pro seznam i přesměrování ok. Na druhou stranu, pokud by se v každém článku v infoboxu na pozadí načítal celý seznam obou článků všech států, ze kterého by se vybral ten správný, asi by to úplně dobré nebylo. Ale to je jen moje úvaha, ve výsledku se stejně většinou načítá cache. --Dvorapa (diskuse) 3. 5. 2019, 00:20 (CEST)Odpovědět
Jinak kdo má zapnuté udělátko na zvýraznění přesměrování, varianta s přesměrováním by udělala infobox poněkud barevnější, což je pro mnohé uživatele udělátka nevýhoda (mně to ovšem nevadí). --Dvorapa (diskuse) 3. 5. 2019, 00:28 (CEST)Odpovědět
Tak jo, tak já asi svýma rukama nepomůžu, vy to máte jistě možnost automaticky povytvářet a nastavit, v tom bych jen zdržoval ;) Chrzwzcz (diskuse) 3. 5. 2019, 00:46 (CEST)Odpovědět
Co si myslí původní diskutující o těch třech možnostech? Která jim přijde jako nejvhodnější? --Dvorapa (diskuse) 3. 5. 2019, 00:56 (CEST)Odpovědět
Jestli myslíte ten první odkaz na Spojené království v téhle kapitolce, tak těm to bude jedno, hlavně aby to fungovalo. Jestli myslíte lidi co mají tuhle stránku v oblíbených, tak jsem zvědav na odpovědi... :) Chrzwzcz (diskuse) 3. 5. 2019, 00:59 (CEST)Odpovědět

Úřední název tučně a velký ruší[editovat zdroj]

Zdravím, zdá se mi, že v infoboxu je moc velkých a tučných písem, viz třeba Severní Makedonie, či Kyrgyzstán. Tady, Bělorusko, to někdo nesystémově zmenšil. Navrhuji ten úřední název mít netučný a popř. i malinko menší. Dále nevím, zda je funkce či chybka, že v mobilní verzi ten název a úřední název není zarovnán na střed, ale doleva. --Pavouk (diskuse) 30. 3. 2020, 12:53 (CEST)Odpovědět

Když přidám šablonu bez parametrů[editovat zdroj]

Zdravím, může se prosím někdo podívat na chování, když do článku přidám pouze {{Infobox - stát}} a případně opravit? Díky--MrJaroslavik (diskuse) 31. 5. 2020, 20:55 (CEST)Odpovědět

Něco jsem s tím udělal, ale ideální by bylo vytvářet infobox pomocí {{Infobox}} nebo skládáním šablon. Časem k tomu určitě dojde. --Matěj Suchánek (diskuse) 2. 6. 2020, 11:45 (CEST)Odpovědět

Odkazování na Seznam představitelů[editovat zdroj]

Zatím navrhuji delink u "funkce2" na "Seznam představitelů". Zabraňuje to tvorbě korektních odkazů na existující hesla a linky zároveň směřují na chybné cílové stránky, např. u Česka link "Předseda vlády" vede na Seznam prezidentů České republiky, i když existuje seznam českých premiérů, dtto červené linky u Austrálie, Kanady na "Generální guvernér", ačkoli existují Generální guvernér Kanady a Austrálie. To samé se týká i "funkce1", kde by si měl někdo dát práci v článcích lokálně vložit odkazy na konkrétní seznamy či funkce, např. u Česka fixnout přesměrování na "Seznam prezidentů České republiky". --Kacir 17. 4. 2022, 08:22 (CEST)Odpovědět