Anežka Šedivcová-Formánková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anežka Šedivcová-Formánková
Anežka Šedivcová-Formánková v roce 1928
Anežka Šedivcová-Formánková v roce 1928
Rodné jménoAnežka Formánková
Narození13. února 1904
Slavíkovice u Klatov Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí17. prosince 1971 (ve věku 67 let)
Kežmarok ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníPlzeň-Doudlevce
Národnostčeská
Povolánísportovkyně, pilotka
ChoťVavřinec Šedivec
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pomník Anežky Šedivcové-Formánkové v rodných Slavíkovicích u Klatov

Anežka Šedivcová (roz.) Formánková (přezdívaná Agnes, 13. února 1904 Slavíkovice u Klatov[1]17. prosince 1971 Kežmarok) byla česká sportovkyně, pilotka a radiotelegrafistka, průkopnice zastoupení žen v letectví. 30. května 1928 absolvovala u leteckého instruktora a svého pozdějšího manžela Vavřince Šedivce na borském letišti v Plzni jako první žena v Československu, která absolvovala první řádný letecký výcvik a získala pilotní průkaz. Roku 1930 se pak stala licencovanou pilotkou dopravního letounu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Slavíkovicích nedaleko Kdyně v rodině rakouského původu velkostatkáře Karla Formánka a Josefy roz. Horové. Po vychození obecné školy v Kdyni a střední školy v Praze byla zaměstnána jako úřednice Škodových závodů v Plzni (kde bylo později zřízeno též letecké oddělení).

Posléze se roku 1927 stala členkou Západočeského aeroklubu, který využíval někdejší vojenské letiště na Borských polích za městem, a zapsala se do leteckého výcviku, který vedl zdejší pilot Vavřinec Šedivec. Formánková výcvik zdárně absolvovala 30. května 1928 a stala se tak první ženou s pilotním průkazem v Československu. Dále se věnovala sportovnímu létání, účastnila se rovněž řady propagačních akcí Západočeského aeroklubu, včetně přeletu na letounech Aero A-12 do Jugoslávie roku 1927. Začátkem 30. let se provdala za Vavřince Šedivce, který mj. pilotoval let nad borským letištěm 21. září 1930, během kterého uskutečnila Marie Krupičková[2] jako první Češka padákový seskok[3]. Krupičková posléze rovněž získala pilotní průkaz.

Šedivcová-Formánková nadále pokračovala v leteckém výcviku, roku 1930 dosáhla oprávnění pilotovat dopravní letouny s kapacitou deseti a více pasažérů. Roku 1931 pak dosáhla statutu navigátorky II. stupně.

Její další působení v letectví ukončily události po druhé světové válce a po únoru 1948, kdy došlo ke zrušení letecké oddělení Škodových závodů a omezení činnosti Západočeského aeroklubu. Usadila se v Praze. Není známo, že by se posléze nadále věnovala létání.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Anežka Šedivcová-Formánková zemřela 17. prosince 1971 v Kežmaroku ve věku 67 let během pobytu na Slovensku. Pohřbena byla na hřbitově v Plzni-Doudlevcích.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Slavíkovice 13 | Porta fontium. www.portafontium.eu [online]. [cit. 2021-07-06]. Dostupné online. 
  2. Marie Krupičková :: Večerníkovi - genealogie. rodokmen7.webnode.cz [online]. [cit. 2021-02-02]. Dostupné online. 
  3. Plzeň Pilsen. www.vrtulnik.cz [online]. [cit. 2021-02-02]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]