Alois Rieber

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alois Rieber
prof. Alois Rieber
prof. Alois Rieber
Narození16. ledna 1876
Bečov nad Teplou
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí15. dubna 1944 (ve věku 68 let)
Praha
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Povolánísochař a učitel
PříbuzníJosef Rieber (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alois Rieber (16. ledna 1876 Bečov nad Teplou[1] - 15. dubna 1944 Praha), byl český sochař a pedagog.

Život[editovat | editovat zdroj]

Alois Rieber se narodil v Bečově nad Teplou do rodiny tkalce cajků Johanna Riebera. Začínal jako malíř porcelánu v bavorském Selbu. Od roku 1894 studoval na pražské malířské akademie u prof. Václava Brožíka a Maxmiliána Pirnera. Po transformaci školy pokračoval ve studiu v sochařské speciálce u prof. Josefa Václava Myslbeka. Po absolvování akademického studia se v roce 1901 stal středoškolským profesorem modelování na německé reálce v Mikulandské ulici na Novém Městě pražském. V letech 1902-1920 působil rovněž na německém reálném gymnáziu na Malé Straně a byl asistentem pro výuku ornamentální kresby na německé technice v Praze. V letech 1920-1944 byl Alois Rieber profesorem na Německé vysoké škole technické, předsedou zkušební komise pro učitelství volné kresby na středních školách a členem kuratoria moderních galerií, zavedl se jako sochař v Praze a podnikl několik studijních cest do Itálie, Francie, Anglie, Holandska, Belgie a Německa.

Alois Rieber vytvořil několik pomníků v Praze, Teplicích a Podmoklech [2]jakož i soch na náhrobky v Praze a Liberci. Během první světové války byl členem k.u.k. Kriegspressequartiers (c.k. Tisková kancelář v době 1. světové války) a v této době také vytvořil sochu vojáka pro "Německý dům" na pražských Příkopech. Kromě toho Rieber vytvořil i mnoho portrétních studií, plaket a figurálních kompozic.

Alois Rieber měl staršího bratra Josefa, který byl knězem, církevním právníkem, orientalistou a vysokoškolským pedagogem.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Alois Rieber na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]