Wikipedista:Ulvr/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

ACORN Internacional[editovat | editovat zdroj]

ACORN Internacional je federací členských komunitních organizací působících v Kanadě, Peru, Argentině, Mexiku, Indii, Keni, Dominikánské republice, Hondurasu, Jižní Koreji, České republice, Itálii, Francii, Velké Británii s partnery na Filipínách a nově vznikajícími přidruženými společnostmi v Trinidadu. & Tobago.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

  • 1Dějiny
  • 2Kampaně
  • 3Vliv
  • 4Reference
  • 5externí odkazy

Historie[editovat | editovat zdroj]

ACORN Internacional byl vytvořen v roce 2004 členy a zaměstnanci Asociace za Komunitní Organizování a Reformy Nyní USA (ACORN USA).  

Zakladatelem a hlavním organizátorem je Wade Rathke.

Sídlo společnosti ACORN International je v New Orleans a Torontu.

Značnou část kapacity mimo organizační oblasti poskytují stážisté a dobrovolníci, kteří přišli z George Brown College (Toronto), Carleton University (Ottawa), York University (Toronto), Gruzínské státní univerzity, Edinburghské univerzity (Skotsko), a mnoho dalších.

ACORN International v současné době provádí výzkum zaměřený na úrokové sazby, transparentnost a role mikrofinancování pro snižování chudoby.

V létě roku 2011 byla vydána kniha Remittance Justice Campaign, nazvaná „Mega Troubles for Micro-Finance" [1] [2]

Financováním se vládami, ani dárci nepodařilo snížit chudobu, vyplývá to podle výzkumu společnosti ACORN International a výzkumu provedeného laboratoří Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab a je otázka do jaké míry jsou adekvátní odpovědi od řady mezinárodních rozvojových agentur, jako jsou Světová banka a UK AID. Tyto instituce sice souhlasí s mnoha kritikami v mikrofinančních odvětví zahrnutých ve zprávě, ale nesouhlasí s konečnými doporučeními zprávy o odstranění veškerého veřejného financování mikrofinancování, mimo jiné návrhy.

Kniha doporučuje všechny úplně oddlužit a vytvořit ekonomický restart.

ACORN podporuje rozvoj komunit všude po světě buď přímo v příslušných podorganizacích ACORN v každé zemi, nebo nepřímo skrze spojenecké organizace.

Kampaně[editovat | editovat zdroj]

ACORN International se od svého vzniku se zaměřuje na širokou škálu místních kampaní a iniciativ, včetně boje o pitnou vodu, dlážděných silnic, škol a parků v San Juan Laragancho v Limě v Peru, nebo se snaží zvýšit standardy pro nájemníky ve městech po celé Kanadě, nebo v Británii. Hodně práce ACORN International se zaměřuje na mega-slumy jako Dharavi (Bombaj), San Juan Laragancho (Lima), La Matanza (Buenos Aires), Korogocho (Nairobi), komunita ITO (Dilí), plk. Ramon Amalia Amador ( Tegucigalpa ) a Choloma (San Pedro Sula ).

V České republice organizují pracující hlavně v rámci sociálního družstevnictví.

Mezi hlavní projekty společnosti ACORN International patřily kampaň Commonwealth Games a kampaň Reminitence Justice.

Známé snahy mezinárodních přidružených společností ACORN zahrnovaly projekt Dharavi v Bombaji,  společný projekt „Live Green“ v městě Toronto,  projekt Green Worker v Dillí ACORN, klub ACORN v Buenos Aires je mimoškolní program pro děti, a má za sebou i úspěšné a probíhající kampaně na získání pitné vody, organizace odborářů v Mexico City. ACORN Keňa vlastní školy a zdravotnická zařízení.

Vliv[editovat | editovat zdroj]

V roce 2011 byla v roce 2011 vydána kniha Wade Rathke knihy Global Grassroots: Perspectives in International Organizing , včetně esejů o některých kampaních společnosti ACORN International. Vydavatelství bylo Policy Press Social kteří šéfredaktor je Rathke.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ^ http://acorninternational.org/index.php?option=com_content&view=article&id=346:report-mega-trouble-for-micro-finance&catid=50:remittance-justice&Itemid=17
  2. ^ http://acorninternational.org/index.php?option=com_content&view=article&id=346:report-mega-trouble-for-micro-finance&catid=50:remittance-justice&Itemid=17

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Mezinárodní web ACORN