Věrchnije Lichobory (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Věrchnije Lichobory
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik22. března 2018[1]
Linky Ljublinsko-Dmitrovskaja
Technické informace
Typ stanicetrojlodní, sloupová, hluboko založená
Počet nástupišť1
Hloubka pod povrchem65 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Věrchnije Lichobory (rusky Верхние Лихоборы) je stanice moskevského metra na Ljublinsko-Dmitrovské lince. Byla zprovozněna v rámci úseku Petrovsko-RazumovskajaSeligerskaja, nachází se nachází mezi stanicemi Seligerskaja a Okružnaja. Jedná se o nejdále umístěnou stanici metra hlubokého založení od centra města.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Stanice Věrchnije Lichobory se nachází na hranicích čtvrtí Beskudnikovskij rajon (Бескудниковский район) a Zapadnoje Děgunino (Западное Дегунино) na Dmitrovském šosse (Дмитровское шоссе). Stanice bude disponovat dvěma podzemními vestibuly. Jižní, který byl zprovozněn spolu s vlastní stanicí, se nachází na západní straně Dmitrovského šosse u má východy u Dubininské (Дубнинская улица) a Věrchnělichoborské (Верхнелихоборская улица) ulice k 1. mikrorajonu v Beskudnikovském rajonu. Východy z dosud nezprovozněného severního vestibulu povedou díky již existujícímu podchodu na obě strany Dmitrovského šosse, k Beskudnikovskému bulváru (Бескудниковский бульвар), ke kostelu sv. Innocence i k 5. mikrorajonu v Beskudnikovském rajonu.

Nástupiště je s vestibulem propojeno prostřednictvím eskalátorů, v jednom z vestibulů se nachází výtahy. Poprvé v moskevském metru jsou zde a ve stanici Okružnaja upravena schodiště tak, že rampa pro cestující s pohybovými omezeními se nachází uprostřed schodiště a ne na kraji, jak dosud bývalo zvykem. Stanice je postavena ve stejném stylu jako ostatní stanice v úseku Butyrskaja – Věrchnije Lichobory. Sloupy jsou ve směru do centrálního sálu stanice obloženy bílým mramorem, ve směru do nástupiště barevným – v tomto případě tmavě červeným. Kromě toho byl k obložení využita i žula v šedých a černých odstínech. Na schodech je vždy použita žula s protiskluzovou úpravou.

V blízkosti stanice se bude nacházet depo Lichobory, k němuž je před stanicí postavena odbočka. [2][3][4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Верхние Лихоборы (станция метро) na ruské Wikipedii.

  1. Archivovaná kopie [online]. [cit. 2018-03-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-03-22. 
  2. СТРОЙКОМПЛЕКС МОСКВЫ STROI.MOS.RU. Видеообзор: Три новые станции на Люблинско-Дмитровской линии. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  3. Метрострой – Верхние Лихоборы (Москва). www.rosmetrostroy.ru [online]. [cit. 2018-03-27]. Dostupné online. 
  4. Верхние Лихоборы (станция метро, Москва) — Энциклопедия нашего транспорта. wiki.nashtransport.ru [online]. [cit. 2018-03-27]. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Fiztěch Metro v MoskvěLjublinsko-Dmitrovskaja směr Zjablikovo
Seligerskaja Věrchnije Lichobory Okružnaja

FiztěchLianozovoJachromskajaSeligerskajaVěrchnije LichoboryOkružnaja Petrovsko-Razumovskaja Fonvizinskaja ButyrskajaMarina Rošča Dostojevskaja Trubnaja Sretěnskij Bulvar Čkalovskaja Rimskaja Kresťanskaja Zastava Dubrovka Kožuchovskaja Pečatniki VolžskajaLjublinoBratislavskajaMarinoBorisovoŠipilovskajaZjablikovo