Václav Robert Bozděch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Václav Robert Bozděch
Základní informace
Narození15. července 1912
Soběkury,
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí27. února 1980
(ve věku 67 let)
Devon,
AnglieAnglie Anglie
Vojenské informace
Příslušnost Československé letectvo
Francouzské letectvo
Royal Air Force
Služba1935 – ?
Hodnostplukovník
Jednotky311. československá bombardovací peruť RAF
VálkyDruhá světová válka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Plk. Václav Robert Bozděch (15. července 1912 Soběkury27. února 1980 Devon, Anglie) byl československý vojenský letec, příslušník 311. československé bombardovací perutě RAF, kde v době 2. světové války působil jako palubní střelec, důstojník, instruktor a velitel výcvikových center britského královského letectva (RAF).

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Vyučil se jako strojní zámečník a před válkou vstoupil do armády, kde prošel výcvikem pro palubní střelce a posléze tyto střelce sám cvičil.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Do Británie se dostal přes Polsko a Francii, kde krátce sloužil ve francouzském letectvu. V Británii sloužil zprvu jako palubní střelec u 311. československé bombardovací perutě RAF, poté se stal instruktorem a velitelem výcvikových středisek.

Po havarijním přistání letounu Potez 633, jehož byl v době své krátké služby u francouzského letectva V. R. Bozděch palubním střelcem, našel na opuštěném statku, kam dotáhl svého zraněného pilota Pierra Duvala, štěně německého ovčáka a rozhodl se, že si je ponechá. Společně s dalšími Čechoslováky u jednotky se rozhodl psa pojmenovat po sovětském bombardovacím letounu ANT-40, to však neznělo moc hezky, takže pes nakonec dostal jméno Antis.[1] Antis nalétal s V. R. Bozděchem v bombardéru 311. československé bombardovací perutě RAF na 30 misí.[2] Je to jediný pes, o němž je známo, že za 2. světové války létal v bombardéru.[2] Jejich příběh se později stal námětem několika knih.

Po válce[editovat | editovat zdroj]

Po skončení války se Václav R. Bozděch vrátil jako mnozí zahraniční vojáci domů do Československa, kde pracoval na ministerstvu obrany. Napsal a vydal též několik knih, mezi jinými též Bombardéry útočí a Gentlemani soumraku.[3] Po únoru 1948 opustil V. R. Bozděch společně s věrným Antisem, který mu při přechodu státní hranice zachránil život,[4] opět republiku a vrátil se do Británie. Zde se oženil a znovu vstoupil do řad RAF. Do vlasti se již nevrátil. Po roce 1989 byl v rámci rehabilitací povýšen in memoriam na plukovníka.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Václav Robert Bozděch na anglické Wikipedii.

  1. LEWIS, Damien. So loyal, so brave, the dog who flew against the Luftwaffe [online]. 31 October 2013 [cit. 2013-11-06]. Dostupné online. 
  2. a b Aiello, Ronald L., Bacon, Lance M. Psí hrdinové. Tajné úkoly a obětavá služba. 1. vyd. Praha: Slovart, 2016. 160 s. ISBN 978-80-7529-053-3
  3. zpravy.idnes.cz
  4. www.historickykaleidoskop.cz[nedostupný zdroj]
  5. Klub vojenské historie 276th Sqdn.. www.276.cz [online]. [cit. 2016-01-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-02-16. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]