Szilárd Ignác Bogdánffy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavený
Szilárd Bogdánffy
Pomocný biskup velkovaradínský
Fotografie
Fotografie
Církevřímskokatolická
Diecézevelkovaradínská
Emeritura3. října 1953
Svěcení
Kněžské svěcení29. června 1934
světitel István Fiedler
Biskupské svěcení14. února 1949, Bukurešť
světitel Gerald O'Hara
Osobní údaje
Datum narození21. února 1911
Místo narozeníCrna Bara
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Datum úmrtí3. října 1953
Místo úmrtívěznice Aiud, Aiud
Rumunská lidová republika
Příčina úmrtízápal plic
Svatořečení
Začátek procesu4. února 1994
Beatifikace30. října 2010
katedrála Nanebevzetí Panny Marie, Velký Varadín, Rumunsko
beatifikoval Benedikt XVI.
Svátek3. října
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Titul svatéhobiskup a mučedník
Atributybiskupský oděv
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Szilárd Ignác Bogdánffy (21. února 1911, Crna Bara3. října 1953, Aiud) byl rumunský římskokatolický duchovní, pomocný biskup velkovaradínský. Katolická církev jej uctívá jako blahoslaveného mučedníka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Portrét

Narodil se dne 21. února 1911 ve vesnici Feketetó (Crna Bara) v dnešním Srbsku maďarským rodičům. Pokřtěn byl ve farním kostele v nedaleké obci Čoka, ve které byl jeho otec kantorem. Roku 1925 se se svoji rodinou přestěhoval ze své rodné obce do čtvrti Elisabetin v Temešváru.

Jeho beatifikace v katedrále Nanebevzetí Panny Marie ve Velkém Varadíně

Nejprve docházel na základní školu ve své rodné obci, a po přestěhování roku 1925 navštěvoval piaristické gymnázium v Temešváru. Byl přijat do kněžského semináře latinského obřadu ve městě Velký Varadín. Po jeho absolvováním jej na kněze vysvětil biskup velkovaradínský István Fiedler dne 29. června 1934. Ve studiu pokračoval na univerzitě Loránda Eötvöse v Budapešti, kde získal doktorát z filozofie a dogmatiky. Po návratu do Rumunska se stal profesorem kněžského semináře latinského obřadu v Oradei a zpovědníkem v místním klášteře uršulinek. Za druhé světové války pomáhal se záchranou židovského obyvatelstva před nacistickým vyhlazováním.

Po skončení války se moci v Rumunsku ujal nový komunistický režim, který začal potlačovat a perzekvovat církev a její představitele. V důsledku toho povolil Svatý stolec tajná svěcení biskupů. Dne 14. února 1949 jej biskup Gerald O'Hara tajně vysvětil na pomocného biskupa velkovaradínského v kapli apoštolské nunciatury v Bukurešti.

Pouhé dva měsíce po svém vysvěcení byl poté, co odmítl spolupracovat s rumunskou vládou na vytvoření nové církve latinského obřadu, nezávislé na Svatém stolci zatčen uvězněn. Roku 1949 byl uvězněn ve věznici ve Velkém Varadíně a roku 1951 byl převelen do věznice Jilava ve stejnojmenné obci. Následně byl poslán na nucené práce do Sighetu Marmației a poté do pracovního tábora Cape Midia u vodního kanálu Dunaj – Černé moře. Roku 1953 byl vojenským soudem ve Velkém Varadíně odsouzen ke dvanácti letům vězení a převezen do věznice Aiud.

Zde zemřel na na samotce na zápal plic a v důsledku špatných podmínek a mučení dne 3. října 1953.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Jeho beatifikační proces započal dne 4. února 1994, čímž obdržel titul služebník Boží. Dne 27. března 2010 podepsal papež Benedikt XVI. dekret o jeho mučednictví.

Blahořečen pak byl dne 30. října 2010 v katedrále Nanebevzetí Panny Marie ve Velkém Varadíně. Obřadu předsedal jménem papeže Benedikta XVI. arcibiskup Angelo Amato.

Jeho památka je připomínána 3. října. Bývá zobrazován v biskupském oděvu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Szilárd Bogdánffy na ruské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]