Rypečky: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
Řádek 8: Řádek 8:
}}
}}


'''Rypečky''' (''Kinorhyncha'') jsou malý [[kmen (biologie)|kmen]] čítající 100 druhů. Latinský název je odvozen ze slov ''kinema'' (pohyb) a ''rhynchos'' (rypák). Jsou to mikroskopičtí mořští živočichové s červovitě protaženým tělem. Tělo se skládá ze 13 článků. Živí se částečkami organické hmoty a řasami. Ústní otvor je umístěn na konci vychlípitelného chobotu. Vylučovací soustavu tvoří [[protonefridie]]. Jsou to [[gonochorista|gonochoristé]] s přímým vývojem.
'''Rypečky''' (''Kinorhyncha'') jsou malý [[kmen (biologie)|kmen]] čítající 100 druhů. Latinský název je odvozen ze slov ''kinema'' (pohyb) a ''rhynchos'' (rypák). Jsou to mikroskopičtí mořští živočichové s červovitě protaženým tělem. Tělo je kryto kutikulou a je členěno na 13 článků. Živí se částečkami organické hmoty a řasami. Ústní otvor je umístěn na konci vychlípitelného chobotu. Vylučovací soustavu tvoří [[protonefridie]]. Jsou to [[gonochorista|gonochoristé]] s přímým vývojem.


Zástupce: Rypečka (''Echinoderes sp.'')
Zástupce: Rypečka (''Echinoderes sp.'')

Verze z 1. 1. 2009, 15:06

Jak číst taxoboxRypečky
popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Nadoddělenítrojlistí (Triblastica)
Odděleníprvoústí (Protostomia)
Kmenrypečky (Kinorhyncha)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rypečky (Kinorhyncha) jsou malý kmen čítající 100 druhů. Latinský název je odvozen ze slov kinema (pohyb) a rhynchos (rypák). Jsou to mikroskopičtí mořští živočichové s červovitě protaženým tělem. Tělo je kryto kutikulou a je členěno na 13 článků. Živí se částečkami organické hmoty a řasami. Ústní otvor je umístěn na konci vychlípitelného chobotu. Vylučovací soustavu tvoří protonefridie. Jsou to gonochoristé s přímým vývojem.

Zástupce: Rypečka (Echinoderes sp.)

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - bezobratlí


Šablona:Link FA