Skály (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skály
Skalní věž s vytesanou komorou
Skalní věž s vytesanou komorou
Základní informace
Slohgotický
Výstavba2. polovina 14. století
Zánik16. století
Poloha
AdresaSkály, Teplice nad Metují, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Skály
Skály
Další informace
Rejstříkové číslo památky27573/6-1903 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skály (též nazývaný Bišofštejn či Katzenštejn) byl skalní hrad čtyři kilometry od Teplic nad Metují v okrese Náchod v severovýchodních Čechách. Nachází se na lesním pozemku parcelní číslo 251 v katastrálním území Skály u Teplic nad Metují (766372). Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrad Skály založil koncem 14. století husitský vojevůdce Matěj Salava z Lípy, který je zde zmiňován v roce 1393. V době husitských válek se zajímal hlavně o majetek. Zpočátku tak stál na straně husitů a přišel tak k části z majetku broumovského kláštera. Poté přešel na druhou stranu. Po něm jej zdědil syn Matěj, který i po skončení husitských válek pokračoval s loupeživými výpady do Slezska a Lužice. V odvetě si napadená města vynutila na Jiřím z Poděbrad zboření hradu a tak jej roku 1447 slezské vojsko pobořilo. Hrad byl narychlo opraven a již po sedmi letech je zde zaznamenán nový vlastník Kočka, po kterém se zachovalo i jméno hradu Katzenstein. Pak se zde vystřídalo několik majitelů, z nichž nejznámější byl vnuk krále Jiřího z Poděbrad kníže Bartoloměj Minstrberský. Z roku 1513 jsou zprávy o pokusu slezského lehnického knížete hrad opět dobýt, ale obránci byli tentokrát úspěšnější. O deset let později je mezi držiteli i Vojtěch z Pernštejna. V roce 1544 se stal novým vlastníkem hradu i okolního panství Bernard Žehušický z Nestajova. Bydlel však v jiném svém sídle (Stárkov) a opuštěný hrad zpustl. Roku 1576 je uváděn již jako pustý. V té době se také již staví pod hradním ostrohem daleko pohodlnější zámek.

Dnešní stav[editovat | editovat zdroj]

Na zalesněnou skálu ve výši 691 m n. m. (vůči úpatí asi 20 metrů) vedou schody. K nim se dostaneme po červené turistické značce z osady Skály. Nejbližší železniční stanice je 4 km daleko v Teplicích nad Metují. Na skále jsou patrné malé zbytky zdiva a klenuté sklepní místnosti.[2] Z vrcholu skály je pěkný výhled na Javoří hory, Kamenné hory v Polsku, Broumovské stěny i Orlické hory.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

O hradu Skály i osadě pod ním psal Alois Jirásek ve svých románech Skály a Skaláci.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-06-19]. Identifikátor záznamu 138822 : Hrad Skály, zřícenina. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. POHORECKÝ, Vladimír. Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech (5). Praha: Radioservis a.s., 2007. ISBN 978-80-86212-00-5. Kapitola Hrad Skály a hrad Adršpach, s. 83–85. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • CECHNER, Antonín. Soupis památek historických a uměleckých v politickém okresu Broumovském. Svazek XLV.. Praha: Archaelogická komise při České akademii věd a umění, 1930. 352 s. Dostupné online. Kapitola Skála, Katzenštejn : Hrad Skála, s. 279–280. 
  • DURDÍK, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. Praha: Libri, 2002. 736 s. ISBN 80-7277-003-9. Heslo Skály, s. 503. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]