Sapan nádherný

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSapan nádherný
alternativní popis obrázku chybí
Sapan nádherný (Caesalpinia pulcherrima)
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbobotvaré (Fabales)
Čeleďbobovité (Fabaceae)
Rodsapan (Caesalpinia)
Binomické jméno
Caesalpinia pulcherrima
(L.) Sw., 1791
Synonyma
  • Poinciana pulcherrima
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Nákres sapanu nádherného

Sapan nádherný (Caesalpinia pulcherrima) je stálezelená dřevina, která se pěstuje pro své nádherné, téměř celoročně rozvité květy. Tento druhrodu sapan se stal jednou z nejčastěji pěstovanou tropickou okrasnou rostlinou. Pravděpodobně pochází ze Střední Ameriky, odkud se rozšířil do tropů celého světa. Na mnoha místech zplaňuje, jeho invazní potenciál je však malý.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Ke zdárnému kvetení potřebuje stanoviště na plném slunci a propustnou humózní půdu, ve stínu kvete málo. Může mít stanoviště s částečně zasolenou půdou, roste i na mořském pobřeží. Spolehlivě snáší letní horké a suché prostředí, neškodí mu krátkodobé zaplavení vodou, v trvale zamokřené půdě ale trpí kořenovou hnilobou. Přestože pochází z teplých oblastí nezahubí ho mírné mrazíky, poškozená nadzemní část je brzy nahrazena novými výhony z odolných kořenů.

Dá se dobře tvarovat a může růst nejen jako keř, ale i ve formě malého stromu. Pro podporu kvetení je nutno odplozené větve prořezávat a nedovolit vyrůstat dlouhým tenkým větvím, které mají tendenci se lámat. Hluboký řez je vhodné uskutečnit brzy z jara. Dřevina v tropickém prostředí kvete téměř celoročně, stejně tak plodí.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalý, neopadavý, velmi rychle rostoucí keř dorůstající obvykle do výšky 3 m. Ojediněle roste ve tvaru stromu s řídkou korunou do výšky až 6 m. Kmínky bývají stejně jako větve a řapíky listů řídce ostnité, kůru má stříbřitě šedou s bílými lenticelami.

Větve jsou střídavě porostlé dvojnásobně sudozpeřenými, řapíkatými listy dlouhými 20 až 40 cm. List je složen ze tří až deseti vstřícných primárních dílů 6 až 12 cm dlouhých, z nich každý má pět až deset párů krátce řapíčkatých lístků. Čepele lístků jsou eliptické či vejčité, na bázi i vrcholu zaoblené nebo i špičaté a bývají 1,5 až 2,5 cm dlouhé a 1 až 1,5 cm široké.

Květy se stopkami 5 až 10 cm dlouhými vyrůstají ve vzpřímených, koncových nebo úžlabních řídkých hroznech dlouhých až 40 cm. Pětičetné květy s češulí mají obvykle průměr asi 6 cm. Nestejně velké kališní lístky jsou kopinaté a lysé. Dlouze nehetnaté, zářivě červené nebo žluté, okrouhlé korunní lístky mají okraje silně zvlněné a horní lístek je podélně svinutý. V květu je deset tyčinek s červenými nitkami a oranžově žlutá čnělka, všechny jsou až 10 cm dlouhé, nahoru ohnuté a z květu daleko vystupují. Lysý semeník obsahuje osm až dvanáct vajíček.

Plodem je plochý lusk 6 až 12 cm dlouhý a asi 2 cm široký, ve zralosti je černohnědý a rozpadá se ve dvě části. Obsahuje šest až deset vejčitých, stlačených, tmavých semen asi 9 mm dlouhých a 7 mm širokých.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Druh se rozmnožuje semeny která mají pevná osemení, proto se pro urychlení vyklíčení skarifikují nebo máčejí v horké vodě. Lze také sázet oddělky z kořenů.

Použití[editovat | editovat zdroj]

Sapan nádherný se vysazuje jako solitéra, podél cest nebo se z něj vytvářejí ostnaté živé ploty. Dá se dobře tvarovat na požadovanou velikost. Používá se i v mírném pásmu jako větší pokojová rostlina rostoucí přes léto venku a v zimě ve slunné místnosti.

Rostlina je považována za mírně jedovatou, v lidovém léčitelství se odvar z kůry používá jako projímadlo a k potlačení horečky, výtažek ze semen zase slouží k léčbě kašle. Vařená nezralá semena jsou jedlá. Je významnou medonosnou rostlinou.[2][3][4][5][6][7][8]

Na karibském ostrově Barbados je sapan nádherný oficiální národní květinou pod názvem Pride of Barbados (pýcha Barbadosu). Je vyobrazen ve státním znaku i na standartě hlavy státu.[9]


Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-04]
  2. SVOBODOVÁ, Věra. BOTANY.cz: Sapan nádherný [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 06.03.2011 [cit. 2015-08-07]. Dostupné online. 
  3. Dendrologie.cz: Sapan nádherný [online]. P. Horáček a J. Mencl, rev. 31.12.2006 [cit. 2015-08-07]. Dostupné online. 
  4. DORR, Laurence J. Flora de Nicaragua: Caesalpinia pulcherrima [online]. Tropicos.org, Missouri Botanic Garden, St. Louis, MO, USA, rev. 06.03.2009 [cit. 2015-08-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Flora of China: Caesalpinia pulcherrima [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2015-08-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. CHRISTMAN, Steve. Florida plant encyclopedia: Caesalpinia pulcherrima [online]. University of Florida, Tallahassee, FL, USA, rev. 03.01.2000 [cit. 2015-08-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-15. (anglicky) 
  7. GILMAN, Edward F.; WATSON, Dennis G. Caesalpinia pulcherrima [online]. US Department of Agriculture, UF / IFAS Extension Service, University of Florida, Gainesville, FL, USA, rev. 02.2014 [cit. 2015-08-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Grasslan Index: Caesalpinia pulcherrima [online]. FAO, Food and Agriculture Organization, Roma, IT [cit. 2015-08-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. http://www.barbados.org/plants/pride.htm#.VkSHZqOFPcs

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]