Prustka obecná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPrustka obecná
alternativní popis obrázku chybí
Prustka obecná (Hippuris vulgaris)
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďjitrocelovité (Plantaginaceae)
Rodprustka (Hippuris)
Binomické jméno
Hippuris vulgaris
L., 1753
Synonyma
  • truskavec obecný
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Zobrazení prustky obecné

Prustka obecná (Hippuris vulgaris) je vodní rostlina, jediný druh rodu prustka který se v české přírodě vyskytuje. Je vytrvalou bylina rozšířenou, vyjma nejteplejších oblastí, po celé Evropě, Severní a Jižní Americe i východní Asii; v tropech však neroste.

České republice je, podobně jako na Slovensku, rostlinou poměrně vzácnou a je před vyhynutím chráněna zákonem. V Čechách se vyskytuje ojediněle, nejčastěji v dolním Povltaví, Polabí a Poohří, na Moravě ve středním Pomoraví a v Podyjí. Úplně vymizela z rybničnatých oblastí v jižních Čechách a na severní Moravě. Řada původních lokalit zanikla, naopak byly zjištěny nové, z nich některé byly založeny uměle.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Roste ve stojaté nebo jen líně tekoucí vodě, její výška hladiny může kolísat. V tekoucí vodě mívá delší lodyhu unášenou po hladině. Obvykle se vyskytuje u břehů rybníků, tůní, ve slepých ramenech řek, v odvodňovacích kanálech i na rýžových polích v hlinitých a jílovitých půdách tvořících bahnitá dna. Prospívá ve vodách středně obohacených živinami, požadavkem je však dostatek vápníku. Může krátkodobě růst i mimo vodu v silně provlhlém substrátu, kde vytváří celkově drobnější, plazivou suchozemskou formu, špatně ale přezimuje. Nejlépe ji vyhovuje hloubka okolo 30 cm, dokáže však vegetovat i ve vodním sloupci vysokém 200 cm. Je jednou z mála vodních rostlin rostoucích ve studených arktických vodách.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Rostlina otevřené vodní hladiny s nevětvenou lodyhou dlouhou 10 až 100 cm (ojediněle i 200 cm) a silnou asi 2 mm. Vyrůstá z tlustého, plazivého, rozvětveného oddenku a je vyplněna provzdušňovacím pletivem (aerenchymem) vytvářející oka okolo středního dutého válce. Lodyha bývá vzpřímená, obloukovitě vystoupavá nebo občas plovoucí, v uzlinách ji vyrůstají vláknité kořínky a je v mnohočetných přeslenech (6 až 12) porostlá listy které jsou čárkovité, celokrajné a vodorovně odstávají. Listy rostoucí pod vodní hladinou bývají dlouhé až 10 cm, žlutozelené a měkké, kdežto listy vynořené nebývají delší než 4 cm a jsou tmavě zelené, tuhé a podobají se jehlicím.

úžlabí vynořených listů vyrůstají jednotlivě nebo v hroznech drobné, asi 1 mm velké zelenkavé květy, bývají oboupohlavné nebo jednopohlavné. Jsou bez okvětních lístků, mají jednu tyčinkuprašníkem na tenké nitce a spodní semeník s jedním vajíčkem a nitkovitou čnělku s pérovitou bliznou. Květy se opylují větrem a pro zamezení autogamie dozrává blizna dříve než prašník. Kvetou od května do července a z opylených květů vznikají drobné plody. Jsou to hladké, vejčité, asi 1,5 mm velké nažky které jsou šířeny vodou nebo živočichy. Ploidie druhu je 2n = 32.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Rostliny se mohou rozšiřovat semeny (nažkami), která po určitou dobu plavou na hladině a jsou vodou odnášena na příhodné místo, nebo se nalepí na nohy či peří vodních ptáků. Na svých stanovištích se přirozeně rozmnožují rozrůstáním oddenků a z uzlin ponořených lodyh vyrůstají adventní kořínky, z kterých po odlomení mohou lodyhy zakořenit.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Na větších plochách poskytují rostliny svými semeny i mladými listy potravu pro vodní ptactvo a poskytují útočiště pro drobné živočichy.

Druh je často uměle rozmnožován a vysazován do ozdobných zahradních jezírek. Dobře poslouží i pro potřeby chovatelů rybek, jejích potěr nalézá v hustých listech úkryt. Rostlina je více vhodná pro venkovní prostředí než bytová akvária.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Prustka obecná je rostlinou, která se v české přírodě vyskytuje ve stále menším počtu. Za hlavní příčiny tohoto stavu je považováno intenzivní rybniční hospodaření, regulace vodních toků, zánik mrtvých říčních ramen a odvodňování bažinatých území. Pro podporu její ochrany je „Vyhláškou MŽP ČR č. 395/1992 Sb. ve znění vyhl. č. 175/2006 Sb.“ i „Červeným seznam cévnatých rostlin České republiky z roku 2012“ prohlášena a chráněna jako kriticky ohrožený druh.[2][3][4][5][6][7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. HOSKOVEC, Ladislav. BOTANY.cz: Prustka obecná [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 15.07.2007 [cit. 2015-09-17]. Dostupné online. 
  3. BERTOVÁ, Lydia. Flóra Slovenska IV/4: Truskavec obyčajný [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 1988 [cit. 2015-09-17]. S. 507–509. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. (slovensky) 
  4. Květena ČR: Prustka obecná [online]. Petr Kocián [cit. 2015-09-17]. Dostupné online. 
  5. Rostliny: Prustka obecná [online]. Jiří Bohdal, Naturfoto.cz, České Budějovice [cit. 2015-09-17]. Dostupné online. 
  6. Finland Nature and Species: Hippuris vulgaris [online]. Luonto Porti Nature Gate, Helsinki, FI [cit. 2015-09-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Shoreline Plants:Hippuris vulgaris [online]. Department of Ecology State of Washington, Lacey, WA, USA [cit. 2015-09-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-30. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]