Pozorovatelna civilní obrany

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pozorovatelna civilní obrany v Ostravě na Hladovém vrchu

Pozorovatelna civilní obrany je bývalý bunkr malých rozměrů, vybudovaný v socialistickém Československu v rámci příprav na možnou jadernou válku.

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

V období studené války se hledaly způsoby, jak zapojit civilní sektor do obrany Československa. Jedním z těchto způsobů bylo vybudování civilních pozorovatelen a zřízení neozbrojených jednotek civilní obrany. Více než sto těchto terénních pozorovatelen leží kolem nejdůležitějších českých měst, kterými jsou Plzeň, Příbram, Beroun, Kladno, Praha, Nymburk, Kolín, Mladá Boleslav, České Budějovice, Ústí nad Labem, Děčín, Liberec, Litvínov, Chomutov, Karlovy Vary, Sokolov, Hradec Králové, Pardubice, Náchod, Česká Třebová, Jihlava, Ostrava, Frýdek-Místek, Olomouc, Brno, Blansko, Přerov, Prostějov a Vsetín. Existují také podobné stavby na Slovensku. K masové výstavbě pozorovatelen došlo v 50. letech 20. století.

Pozorovatelna se většinou skládala z hexagonální pozorovatelny a odpočinkové místnosti.[1] Existují však také starší pozozovatelny obdélníkového půdorysu. Pro komunikaci s armádním štábem sloužil telefon nebo radiostanice. Posádky tvořili vycvičení civilisté organizovaní v útvarech civilní obrany, kteří se po vyhlášení „situace ohrožení“ dostavili na pozorovatelnu a sledovali přidělenou oblast. Posádka měla provádět činnosti od meteorologických měření až po vyhodnocování jaderného výbuchu.

V 80. letech 20. století začal význam pozorovatelen civilní obrany upadat a zanikly.[2]

Pozorovatelny civilní obrany v Česku[editovat | editovat zdroj]

Moravskoslezský kraj[editovat | editovat zdroj]

Ostrava[editovat | editovat zdroj]

Další místa Moravskoslezského kraje[editovat | editovat zdroj]

Další pozorovatelny jsou uvedeny v referencích[2] a [1] [2].

Ostatní kraje Česka[editovat | editovat zdroj]

Další místa civilních pozorovatelen jsou uvedeny v referenci[2].

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Šestiboká pozorovatelna civilní obrany na Landeku. www.kafelanka.cz [online]. [cit. 2023-06-10]. Dostupné online. 
  2. a b c DOUPAL, Jiří. Pozorovatelny Civilní obrany, Výstavba v Československu v letech 1951-1989. [s.l.]: Brigadýr, 2015. 270 s. Dostupné online. ISBN 978-80-260-9241-4. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]