Pozorovatelna civilní obrany Hladový vrch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pozorovatelna civilní obrany Hladový vrch
Účel stavby

Civilní obrana v 60. až 80. letech 20. stol.

Základní informace
Výstavbadruhá polovina 50. let 20. stol.
Poloha
AdresaHošťálkovice (místní část Ostrava), ČeskoČesko Česko
PohoříVítkovská vrchovina
Nadmořská výška253 m n. m.
Souřadnice
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pozorovatelna civilní obrany Hladový vrch se nachází poblíže vrcholu kopce Hladový vrch nedaleko Hošťálkovic (městský obvod Ostravy) v pohoří Vítkovská vrchovina v Moravskoslezském kraji. Tato bývalá terénní pozorovatelna vznikla v socialistickém Československu v rámci příprav na jadernou válku. Tento malý železobetonový bunkr byl postaven ve 2. polovině 50. let 20. století nad strategicky významnou uhelnou elektrárnou Třebovice. Posádku pozorovatelny tvořili vycvičení civilisté organizovaní v útvarech civilní obrany (pozorovacích družstvech), kteří se po vyhlášení „situace ohrožení“ dostavili na pozorovatelnu a sledovali přidělenou oblast. Posádka měla provádět činnosti od meteorologických měření až po vyhodnocování síly jaderného výbuchu. V 80. letech 20. století začal význam pozorovatelen civilní obrany upadat.[1] Cesta na pozorovatelnu je nejlépe z ulice "K vodě" a je značena symboly "looped square".

Konstrukční řešení pozorovatelny[editovat | editovat zdroj]

Pozorovatelna bývala oplocena. Vstup byl zajištěn plynotěsným poklopem. Po kovových stupačkách v železobetonové stěně se sestupuje do odpočinkové místnosti. V odpočinkové místnosti se nacházel stolek s telefonem a později s radiostanicí pro komunikaci s vojenským štábem a také věšák na výstroj. Z odpočinkové místnosti se po stupačkách vstupovalo do pozorovací místnosti šestiúhelníkového půdorysu. Pozorovací místnost má v každé stěně uzavíratelný neplynotěsný průhled a také je zde jeden plynotěsný uzávěr ventilace.[1]

Pozorovatelna byla také vybavena heliografem.

Renovace pozorovatelny[editovat | editovat zdroj]

Chvályhodnou renovaci pozorovatelny provedl spolek Pestré vrstvy[2]. Nicméně, objekt v době používání zřejmě neměl tak pestré barvy jako dnes.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Na Ostravsku existují ještě čtyři další bývalé pozorovatelny civilní obrany.[1] V místě je také bývalý lom a pravěké naleziště z doby kamenné.[3]

Poblíže u Hošťálkovic se nachází rozhledna Hošťálkovice.

Blízko je také soutok řek Odra a Opava.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c DOUPAL, Jiří. Pozorovatelny Civilní obrany, Výstavba v Československu v letech 1951-1989. [s.l.]: Brigadýr, 2015. 270 s. ISBN 978-80-260-9241-4. 
  2. Pozorovatelna civilní obrany na Hladovém vrchu. www.pestrevrstvy.cz [online]. [cit. 2021-04-10]. Dostupné online. 
  3. NERUDOVÁ, Zdeňka; NERUDA, Petr. Badatelský výzkum lokality Hošťálkovice II – Hladový vrch (okr. Ostrava-město). Přehled výzkumů. 2020, roč. 61, čís. 1, s. 39–46. Dostupné online.  Archivováno 22. 3. 2021 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

54646 (knihy-brigadyr.cz)