Polenta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Polenta
Základní informace
Místo původuItálie
Složení
kukuřičná mouka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Kukuřičná mouka

Polenta je kukuřičná kaše rozšířená především v severní Itálii a také v Chorvatsku, Rumunsku, Moldavsku a Černé Hoře, kde se podává jako silně kajmakem omaštěná kaše se sklenicí kyselého mléka. V ČR se nejčastěji prodává jako instantní kukuřičná polenta, ze které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky.

Podává se buďto samostatně, nejčastěji s pikantním sýrem gorgonzola a kvalitním vínem, nebo slouží jako příloha k masu, salátu či zelenině. Tato kukuřičná kaše patří k oblíbeným pokrmům v Chorvatsku, Rumunsku a Černé Hoře, kde se však skrývá pod jinými názvy: palenta, pura, bakardan nebo mamaliga.

Polenta kromě komplexních sacharidů obsahuje také nezanedbatelné množství bílkovin, vlákniny a také vitamínů a minerálů.[1]

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Na výrobu polenty je třeba: 400 g kukuřičné mouky, 1,5 l vody, 1 lžíce soli. Vše dáme do mísy a asi 30 minut mícháme do zhoustnutí. Můžeme také přidat sýr. Důležité je dobře ji osolit, protože chuť samotné kukuřičné mouky není moc obvyklá. Výborná je také např. s česnekem nebo pórkem, hodí se i jako příloha k masu (podobně jako bramborová kaše).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 8 nutritional benefits of polenta. www.medicalnewstoday.com [online]. 2017-10-23 [cit. 2021-11-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]