Penang

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Penang
Pulau, Pinang, Pulau Mutiara
Hl. město George Town z Penang Hill
Hl. město George Town z Penang Hill
Penang – znak
znak
Penang – vlajka
vlajka
Hymna: Untuk Negeri Kita ("Pro náš stát")
Motto: Bersatu dan Setia
(Jednotní a loajální)
Geografie
Poloha Penangu v rámci Malajsie
Poloha Penangu v rámci Malajsie
Hlavní městoGeorge Town
Statusčlenský stát Malajsijské federace
Souřadnice
Rozloha1 031 km²
Časové pásmoUTC+8
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel1 520 143 (2010)
Hustota zalidnění1 474,4 obyv./km²
Jazykmalajština (úřední), čínština, angličtina, Penang hokkien, tamilština
Národnostní složeníMalajci, Číňané, Indové, imigranti z celé jv. Asie
Náboženstvíislám, buddhismus, hinduismus
Správa regionu
StátMalajsieMalajsie Malajsie
Druh celkustát
Měnaringgit
Mezinárodní identifikace
ISO 3166-2MY-07
Telefonní předvolba+604
Oficiální webwww.penang.gov.my
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Penang, resp. Pinang (malajsky Pulau Pinang; „pulau“ – ostrov, „pinang“ – areková palma), je malajsijský ostrov u severozápadního pobřeží Malajského poloostrova. Jde i o název stejnojmenného státu, který kromě hlavního ostrova zahrnuje i další menší ostrovy a území na pevnině. Penang je znám zejména svým kulturním dědictvím, v němž se mísí malajské, čínské, indické, ale i bývalé evropské koloniální vlivy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Prvními obyvateli Penangu byli Semangové (Negritové), kteří žili nomádským způsobem života a živili se lovem a sběrem.

Archeologické nálezy z neolitického období jsou zhruba 5 tisíc let staré.

Nejstarší doložené užití pojmenování "Ostrov Penang" (Ping-lang-yu) je v opisech čínských námořních map dynastie Ming, které pochází z počátku 15. století.

V 16. století se na ostrově zastavovali Portugalci, kteří ostrovu říkali Pulo Pinaom. Doplňovali zde pitnou vodu na svých obchodních cestách z Goy na Dálný východ.

Poloha ostrova na severním konci Malackého průlivu byla strategická, nabízela výhodné a bezpečné kotviště v monzunovém období. Toho využívali arabští, indičtí, čínští a evropští mořeplavci. Tato skutečnost ale byla velmi lákavá i pro piráty. Jedním z prvních Angličanů, který se dostal na Penang, byl v roce 1592 James Lancaster. Ten měl, podobně jako Francis Drake, svou kořistnickou činnost na moři posvěcenou přímo od královny Alžběty.

Britský kolonialismus[editovat | editovat zdroj]

Sultanát Kedah vlastnil ostrov Penang až do roku 1786, kdy byl předán Britské Východoindické společnosti výměnou za očekávanou vojenskou ochranu proti hrozbě invaze ze strany siamské a barmské armády. Správou ostrova byl pověřen kapitán Francis Light, ostrov byl přejmenován na Prince of Wales Island. Penang byl pro Brity prvním získaným územím z tehdy existujících malajských států a geopolitický úspěch tohoto zisku spočíval v rozšíření britského vlivu na úkor vzrůstajících koloniálních ambicí Francie. Politika následujícího období byla založena na podpoře volného obchodu, který měl jednak eliminovat konkurenci nizozemské Východní Indie a jednak přilákat nové osadníky, mezi kterými bylo mnoho Číňanů.

Od roku 1826 byl Penang spolu s Malakkou a Singapurem součástí britské kolonie Průlivové osady.

První a druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Pro Penang byl nejvýznamnějším dnem první světové války zřejmě 28. říjen 1914, kdy se u jeho břehů odehrála bitva, ve které německý křižník SMS Emden přepadl a potopil křižník a torpédoborec Trojdohody. Na počátku druhé světové války v Pacifiku bylo evropské obyvatelstvo evakuováno, britské jednotky se stáhly k Singapuru a 17. prosince 1941 byl Penang obsazen Japonci, pod jejichž nadvládou zůstal až do konce války. Obyvatelé Penangu byli vystaveni brutální japonské nadvládě a prestiž Britů u místních obyvatel poněkud utrpěla. Poněkud méně známou skutečností je to, že se tu během války nacházela základna německých ponorek, německému námořnictvu se díky tomu lépe zpřístupnil Indický, ale i Tichý oceán.

Malajsijská samostatnost[editovat | editovat zdroj]

Ve dvou dekádách následujících po druhé světové válce probíhal postupný proces dekolonizace. V roce 1957 byl Penang součástí nově vzniklé a nezávislé Persekutuan Tanah Melayu (Federation of Melaya), která se v roce 1963 začala označovat jako Malaysia.

První most s pevninou byl dokončen v roce 1985, druhý v roce 2013.

Lanovka na Penang Hill

Dědictvím bohaté koloniální a obchodní historie Penangu je etnická a kulturní pestrost, patrná v mnoha oborech lidské činnosti. Pro svou historickou významnost byl George Town (spolu s Malakkou) v roce 2008 přidán do seznamu světového dědictví UNESCO.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Stát Penang se skládá z ostrova Penang (293 km²) a z pevninské části, označované jako Seberang Perai (753 km²). Šířka průlivu je v nejužším místě zhruba 3 km. Na ostrově Penang se nachází dva okresy, zatímco pevninská část se skládá ze tří okresů (viz mapa v galerii). Největší město na pevnině se jmenuje Butterworth. Nejvyšší vrchol státu Penang Hill (833 m) se nachází v kopcovitém a zalesněném vnitrozemí ostrova.

Klima[editovat | editovat zdroj]

Tak jako jiné oblasti Malajsie, také Penang má ekvatoriální podnebí. Teplota se celoročně pohybuje mezi 30–32 °C v průběhu dne a v noci klesá ke 25–23 °C. Srážky jsou celoroční, nejvyšší v září a říjnu, nejnižší mezi prosincem a únorem. Roční úhrn srážek je 2670 mm. Vzhledem k blízkosti ostrova Sumatry a dalších částí Indonésie se můžeme setkat se zhoršenou viditelností, související s vypalováním pralesů.

Etnické složení[editovat | editovat zdroj]

Podle údajů z roku 2010 je etnická skladba následující: Číňané 45,6 %, Malajci 43,6 %, Indové 10,4 %, ostatní 0,4 %. Penang má podle odhadů asi 70 – 80 tisíc přistěhovalců z chudších zemí jihovýchodní Asie (levná pracovní síla), což je v souladu s historickou kosmopolitní tradicí Penangu.

Náboženství[editovat | editovat zdroj]

Údaje z roku 2010: 45 % muslimové, 36 % buddhisté, 9 % hinduisté, 5 % křesťané, 4,6 % taoisté či jiné čínské náboženství, 1 % vyznavači jiného náboženství, 0,4 % bez vyznání.

Turismus[editovat | editovat zdroj]

V roce 2009 navštívilo Penang 5,96 miliónu turistů, z čehož polovina byli návštěvníci ze zahraničí. Lákají je pláže, místní jídlo a bohatá historie. Důkazem bohatého kulturního dědictví je množství stavebních památek světského i náboženského charakteru, kulturní pestrost se zrcadlí též v množství festivalů, které zde mohou návštěvníci v průběhu roku zažít. Vnitrozemí ostrova není zastavěné, je zalesněné a kopcovité, na severozápadním cípu ostrova se nachází Národní park Penang. Chutná a pestrá kuchyně Penangu je celosvětově proslulá a dobře dostupná.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Penang Second Bridge (malajsky: Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah nebo Jambatan Kedua Pulau Pinang) je v současnosti jedním z nejdelších mostů v jihovýchodní Asii

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku History of Penang na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]