Pět neděl v baloně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Pět neděl v balóně)
Pět neděl v baloně
Frontispis francouzského vydání
Frontispis francouzského vydání
AutorJules Verne
Původní názevCinq semaines en ballon
PřekladatelRobert Nápravník
IlustrátorHenri de Montaut
Édouard Riou
ZeměFrancie
Jazykfrancouzština
EdicePodivuhodné cesty
Žánrdobrodružný vědeckofantastický román
VydavatelPierre-Jules Hetzel
Datum vydání1863
Česky vydáno1874
Předchozí a následující dílo
Dobrodružství kapitána Hatterase
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pět neděl v baloně nebo také Pět neděl v balonu (podle starších pravopisů rovněž s dlouhým o či dvěma l) (Cinq semaines en ballon), je dobrodružný román francouzského spisovatele Julesa Verna, vydaný v roce 1863. Bylo to první autorovo dílo, které mělo obrovský úspěch, a to nejen ve Francii, ale po celém světě. Ve Vernově románovém cyklu Podivuhodné cesty (Les Voyages extraordinaires), který měl podle francouzského nakladatele Pierra-Julese Hetzela „shrnout všechny znalosti zeměpisné, geologické, fyzikální, astronomické, tak jak je shromáždila moderní věda, a zpracovat tak barvitým a poutavým způsobem…dějiny světa“, má pořadové číslo jedna. Toto pořadí však kniha získala zpětně až roku 1866, kdy vyšla definitivní verze autorova románu Dobrodružství kapitána Hatterase, který byl prvním Vernovým dílem označeným jako součást Podivuhodných cest.

První české vydání knihy vyšlo již v roce 1874 v překladu Roberta Nápravníka (pod pseudonymem J. Drn) – jde o třetí Vernův román, který byl přeložen do češtiny.

Obsah románu[editovat | editovat zdroj]

Pět neděl v baloně, mapa cesty balonu Viktorie z francouzského vydání románu.

Román vypráví o dobrodružné výpravě doktora Fergussona, který se svým přítelem Richardem Kennedym a sluhou Joem Wilsonem podnikl výzkumnou cestu řiditelným balonem Viktoria (balon byl vybaven zařízením umožňujícím libovolný vzestup a sestup, a tak mohl vzduchoplavec využívat větrů vanoucích v různých výškách rozdílným směrem) nad pevninou tehdy ještě neprobádané Afriky. Po startu ze Zanzibaru prožili mnohá dobrodružství s africkým obyvatelstvem, bojovali se zvířaty i s přírodními živly, prozkoumali prameny Nilu a po překonání mnohých dalších obtíží šťastně přistáli na řece Senegal u Gouinských vodopádů.

Ilustrace[editovat | editovat zdroj]

Knihu Pět neděl v baloně ilustrovali Édouard Riou a Henri de Montaut.

Adaptace[editovat | editovat zdroj]

Jako inspiraci použil knihu Nathan Juran ve svém filmu Flight of the Lost Balloon (1961). Podle knihy natočil o rok později americký režisér Irwin Allen dobrodružný film Five Weeks in a Balloon. V roce 1966 byl natočen rumunský film Cinci saptamîni în balon. V roce 1975 pak René Cardona ml. natočil mexický film Viaje fantástico en globo. V něm roli Dr. Fergussona odehrál Hugo Stiglitz.

Balon Viktoria v současnosti[editovat | editovat zdroj]

Románový balon Viktoria se pokusila realizovat r. 2009 brněnská vzduchoplavební společnost Viktoria. Protože z technického hlediska nebylo možné repliku postavit, neboť Verne se ve svém popisu nedrží fyzikálních zákonů[1], je novodobá Viktoria běžným horkovzdušným balonem, vyrobeným v továrně Balóny Kubíček.

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ballon Victoria Julese Verna. www.balon-viktoria.cz [online]. [cit. 2022-09-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]