Olenivka (Horlivský rajón)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Olenivka
Оленівка / Оленовка
Chrám sv. Konstantina a Heleny v Olenivce
Chrám sv. Konstantina a Heleny v Olenivce
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška184 m n. m.
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
OblastDoněcká
RajónHorlivský
Administrativní dělení3 rajóny
Olenivka
Olenivka
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel751 (2021)
Etnické složení12,55 % ̥Ukrajinci, 87,45 % Rusové
Náboženské složeníPravoslavné křesťanství
Správa
StarostaOleksandr Plitan
Oficiální webolenivka.dn.ua
Telefonní předvolba+380 6252
PSČ86489
Označení vozidelAH a КН / 05
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Olenivka (ukrajinsky Оленівка, rusky Оленовка) je průmyslové sídlo v východoukrajinském Donbasu. Leží na severovýchodě Doněcké oblasti na řece Bulavě, přibližně 58 km severovýchodně od Doněcku v Horlivském rajónu. (Ruská správa jej řadí do Bachmutského rajónu, který označuje jako Arťomovský rajón.) V roce 2021 zde žilo 751 obyvatel, v roce 2001 to bylo 954; jejich počet klesl kvůli ekonomické recesi a válce.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Osada tvoří severovýchodní předměstí města Jenakijeve, nachází se na severozápadním břehu Volyncevské přehrady (vytvořené řekou na řece Bulavyna). Sousední osady: na severu Oleksandrivske, město Vuglegirsk; na severozápadě Kajutin, město Horlivka; na severovýchodě Grozne, Stupakove, Savelyvka; na západě Sofiivka; na východě — Priberežne, Bulavynske (výše po proudu řeky Bulavyny); na jihovýchodě Slavne; jih město Bunge.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podle údajů z roku 1859 byla Olenivka (Volyncevo, Opanasivka) ves nad řekou Bulavynou s 58 majiteli domů 316 lidmi. V roce 1918 byla přiřazena k území Sovětského svazu a v roce 1938 nazvána městem. Prezidium Nejvyššího sovětu Ukrajinské SSR 23. května 1978 rozhodlo užívat pro tento typ vesnice termín osada městského typu, jaký má dodnes. Zároveň dosavadní označení obce Jelenovka (rusky Еленовка) změnil na Olenovka a přičlenil ji k městu Jenakijeve. Roku 2014 ukrajinské úřady převedly vesnici do Bachmutského rajónu v Doněcké oblasti. Od převzetí moci separatisty v únoru 2015 obec zůstává pod kontrolou ruské armády.

Masakr ve věznici[editovat | editovat zdroj]

V rámci ruské invaze na Ukrajinu byla 29. července 2022 zničena Rusy provozovaná věznice Izoljacyja v Molodyžně blízko Olenivky. Zahynulo v ní 53 ukrajinských válečných zajatců a 130 bylo zraněno. Zajatci byli především vojáci z komplexu Azovstal, poslední ukrajinské pevnosti obleženého Mariupolu.

Ukrajinské i ruské úřady se z útoku obvinily navzájem. Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil uvedl, že Rusové ostřelovali věznici, aby zakryli mučení a vraždy ukrajinských válečných zajatců, ke kterým tam docházelo, a ukrajinské úřady poskytly zachycenou komunikaci naznačující ruskou vinu. Rusové tvrdí, že příčinou byla raketa vystřelená z raketometu HIMARS z ukrajinského území. Ukrajinci vyslali na místo činu svou expertní skupinu.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]