Siversk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Siversk
Сіверськ
Siversk – znak
znak
Siversk – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška72 m n. m.
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
OblastDoněcká
RajónBachmutský
Siversk
Siversk
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha11 km²
Správa
Vznik1913
Oficiální websiverska-gromada.gov.ua
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Siversk (ukrajinsky Сіверськ, rusky СеверскSeversk) je město v Doněcké oblasti na Ukrajině. K roku 2014 v něm žilo přes dvanáct tisíc obyvatel.

Poloha a doprava[editovat | editovat zdroj]

Siversk leží na Bachmutce, pravém přítoku Severního Doňce v povodí Donu. Od Bachmutu, správního střediska rajónu, je vzdálen přibližně šestatřicet kilometrů severozápadně, od Doněcku, správního střediska oblasti, přibližně sto kilometrů severně.

Přes město prochází železniční trať z Charkova do Horlivky, od které se zde odpojuje trať do Rodakoveho.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1571, na místě budoucího města Siversku, existovala strážnice, která měla pomáhat zajišťovat ochranu jižních ruských hranic před útoky Krymských Tatarů. Na přelomu 16. a 17. století se místo stalo zimovištěm záporožských kozáků. V roce 1851 zde vznikla malá vesnička Černogorovka. Naproti Černogorovce byla malá kozácká osada Staraja Melnica, která se roku 1768 stala součástí panství generála Radivona Depreradoviče a začalo se jí říkat Radinovka.

Významnější osídlení zde vzniklo po roce 1913, kdy byl nedaleko nedaleko železniční stanice Jama uveden do provozu dolomitový důl. Název Jama pak neslo i samo osídlení, které se spojilo s Černogorovkou a Radinovkou. Na město bylo sídlo povýšeno v roce 1961 a jméno Siversk nese od 2. srpna 1973.

V červenci 2014 během Války na východní Ukrajině se město stalo místem bojů mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty, kteří byli z města vytlačeni

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Siwersk na německé Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]