Okřehek menší

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxOkřehek menší
alternativní popis obrázku chybí
Okřehek menší (Lemna minor)
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádžabníkotvaré (Alismatales)
Čeleďárónovité (Araceae)
Rodokřehek (Lemna)
Binomické jméno
Lemna minor
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Okřehek menší (Lemna minor), lidově žabinec, je druh jednoděložné rostliny z čeledi árónovité (Araceae). Starší systémy ho řadí do samostatné čeledi okřehkovité (Lemnaceae).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o extrémně redukovanou vodní rostlinu, která je volně plovoucí na hladině, je víceméně jednoletá (alespoň v mírném a chladném pásu), jednodomá s jednopohlavnými květy. Celá lodyha má „stélkovitý tvar“, „stélka“ je drobná, cca 1,5-2, vzácněji až 5 mm v průměru, vejčitá až eliptická. Listy zcela chybí, někteří autoři považují „stélku“ za list. Kořeny jsou přítomny, na každou „stélku“ připadá jen 1 kořen. Tím se liší od závitky mnohokořenné, u které připadá na 1 „lístek“ 7-21 kořenů. „Lístky“ jsou většinou světle zelené, na rozdíl od okřehku červeného obsahují jen vzácně červenou barvu, a když tak jen málo u báze kořínku či v zimě drobné skvrny na svrchní straně. „Lístek“ je víceméně plochý, nikoliv na spodní straně výrazně vypouklý jako u okřehku hrbatého. Turiony vždy chybějí. Vegetativní rozmnožování vysoce převažuje nad pohlavním a rostliny vytvářejí rozsáhlé kolonie, okřehek menší kvete jen velmi vzácně. Květy jsou v redukovaných květenstvích obsahujících většinou 3 květy, květenství je uzavřeno v drobném toulcovitém membránovitém listenu. Okvětí chybí. Samčí květy jsou v květenství většinou 2 a jsou redukované na 1 tyčinku. Samičí květ je redukován na gyneceum, které je zdánlivě složené z jednoho plodolistu, zdánlivě monomerické (snad by mohlo být interpretováno jako pseudomonomerické), semeník je svrchní. Plod je suchý, nepukavý měchýřek, obsahující 1-5 semen.

Rozšíření ve světě[editovat | editovat zdroj]

Okřehek menší je rozšířen na vhodných lokalitách skoro po celém světě, chybí v Antarktidě a vysoké Arktidě, v Austrálii a na Novém Zélandu je patrně nepůvodní.

Rozšíření v Česku[editovat | editovat zdroj]

V ČR je to jedna z nejhojnějších vodních rostlin (obývá stojaté a pomalu tekoucí vody), vyskytuje se od nížin do hor. Často vytváří monodominantní společenstva, kdy okřehek menší pokrývá (někdy spolu s dalšími okřehkovitými) celou vodní hladinu. Společenstvo s dominancí okřehku menšího je popisováno jako as. Lemnetum minoris Müller et Görs ze sv. Lemnion minoris Tüxen 1955. Hojný je však i v mnoha dalších společenstvech vodních rostlin.

Hladina zarostlá okřehkem menším

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Kaplan Z. (2002): Lemna L., in: Klíč ke Květeně České republiky, Kubát K. et al. (eds.), Academia, Praha
  • Nová Květena ČSSR, vol. 2, Dostál J. (1989), Academia, Praha

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]