Ochna Thomasova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxOchna Thomasova
alternativní popis obrázku chybí
Ochna Thomasova (Ochna thomasiana)
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmalpígiotvaré (Malpighiales)
Čeleďochnovité (Ochnaceae)
Rodochna (Ochna)
Binomické jméno
Ochna thomasiana
Engl. et Gilg, 1903
Synonyma
  • Ochna kirkii
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ochna Thomasova (Ochna thomasiana) je rostlinný druh z rozsáhlého rodu ochna. Je to tropický, stálezelený keř nebo nízký strom který bývá pěstován i mimo svou domovskou východní Afriku pro dekorativní květy i netradiční plody, má schopnost se v tropech rychle šířit mimo vyhrazené území.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Tento nenáročný druh pochází z tropické Afriky, konkrétně ze Somálska, Keni a Tanzanie, kde roste jak na chudé půdě ve skalnaté buši tak i jako podrost v narušených, středně vlhkých lesích v nadmořské výšce do 600 m. Jako okrasná rostlina byla ochna Thomasova šířena do tropických oblastí v Asii, Austrálii i Oceánii kde na mnohých místech zplaněla a přešla tam nekontrolovaně do domácí květeny.[2][3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Ochna Thomasova vyrůstá nejčastěji jako keř nebo někdy i jako nižší strom, běžně nebývá vyšší než 3 až 5 m. Má drsnou, tmavě hnědou až červenohnědou kůru se světlými lenticelami. Přisedlé nebo krátce řapíkaté, lysé listy vyrůstají střídavě, jsou úzce obvejčité nebo eliptické, 3 až 10 cm dlouhé a 1 až 2 cm široké. Jejich celistvé čepele jsou na bázi zaoblené nebo mají ouška, na vrcholu jsou zašpičatělé (někdy s měkkým hrotem), po obvodě mají v horní části několik malých zoubků a z plochy vystupuje žilnatina. Mladé listy jsou brvité po celém okraji, starší jen u báze.

Pětičetné oboupohlavné květy na stopkách vyrůstají až po dvaceti v hroznovitých květenstvích s krátkými postranními větvičkami. Kvetení začíná otevřením nápadně žlutě zbarvených, voňavých květů které mají korunu tvořenou žlutými, volnými, obvejčitými až okrouhlými, po opylení brzy opadávajícími lístky dlouhými 12 až 22 mm; uvnitř vyrůstá množství žlutých tyčinek. Po opylení se počínají vytrvalé, eliptické, střechovitě uspořádané kališní lístky zvětšovat až na velikost 15 × 6 mm, stávají se kožnaté a hlavně se mění jejich zelená barva na zářivě rudou. Květy bývají opylovány ptáky, motýly a jiným hmyzem.

Plodenství je tvořeno nejprve zelenými a ve zralosti leskle černými, eliptickými, asi 8 mm velkými, jednosemennými peckovičkami uspořádanými v kruhu okolo vystouplé červené češule obklopené trvalým červeným kalichem. Jejich zrání trvá průměrně tři měsíce. Nedozrávají současně a zralé opadávají nebo je přímo v květech konzumují ptáci. Na rostlině jsou často vedle sebe současně květy rašící, kvetoucí i zelené či černé plody.[2][4][5][6]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Jsou používány pro rychle zarůstající živé ploty a hlavně jako ozdobné rostliny v parcích, větších zahradách či okolo silnic v městské zástavbě, lze je dle potřeby tvarovat. Ochna Thomasova je dlouhověkou rostlinou a pro podporu kvetení je zapotřebí ji prořezávat.

Rozšiřuje se hlavně semeny která nestrávená roznášejí ptáci v trusu. Má rozvětvené, hluboko zasahující kořeny, které ji umožňují růst v tvrdém kamenitém terénu a proto není snadné je vytahat. Po vykácení se rostlina ze spících pupenů na zbytcích kořenů obnovuje a pokračuje v růstu. Nedoporučuje se ji vysazovat do volné krajiny, protože v krátké době vytváří neprostupné a stále se rozšiřující houštiny.[5][6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03].
  2. a b LOYDOVÁ, Vladimíra. BOTANY.cz: Ochna thomasiana [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 04.03.2012 [cit. 2014-08-24]. Dostupné online. 
  3. GRIN Taxonomy for Plants: Ochna thomasiana [online]. United States Department of Agriculture, Beltsville, MD, USA, rev. 25.04.2006 [cit. 2014-08-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-24. (anglicky) 
  4. Dendrologie.cz: Ochna thomasiana [online]. P. Horáček a J. Mencl, rev. 28.01.2007 [cit. 2014-08-24]. Dostupné online. 
  5. a b Meet the Plants: Ochna kirkii [online]. National Tropical Botanical Garden, Kalaheo, HI, USA [cit. 2014-08-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-07-05. (anglicky) 
  6. a b Pacific Island Ecosystems at Risk (PIER): Ochna thomasiana [online]. Hawaiian Ecosystems at Risk project (HEAR), Puunene, HI, USA [cit. 2014-08-24]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]