O vánoční hvězdě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O vánoční hvězdě
Země původuČeskoČesko Česko
SlovenskoSlovensko Slovensko
NěmeckoNěmecko Německo
Jazykčeština
Délka92 minut
Žánrpohádka / komedie
ScénářKarel Janák
Michal Čunderle
RežieKarel Janák
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleTereza Ramba
Vojtěch Kotek
Leonie Brill
a další
ProdukceBarbara Johnsonová
Ivana Neumanová
HudbaAleš Březina
KameraMartin Šácha
KostýmyMichaela Horáčková Hořejší
StřihPetr Staněk
ZvukRoman Čapek
ArchitektJiří Sternwald
Výroba a distribuce
PremiéraČesko 24. prosince 2020
Slovensko 25. prosince 2020
Německo 3. ledna 2021
Produkční společnostiUniversal Production Partners
FilmWorx Studios
DistribuceČeská televize
RTVS
MDRKiKA
O vánoční hvězdě na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

O vánoční hvězdě (slovensky Vianočná hviezda) je filmová pohádková komedie režiséra Karla Janáka z roku 2020, vyrobená v česko-slovensko-německé koprodukci. Scénář k filmu napsal taktéž Karel Janák společně s Michalem Čunderlem. Ve filmu se prolínají dva světy – lidský a hvězdný. Režisér k tomu sdělil: „Namísto klasických pohádkových motivů čertů, vodníků a čarodějnic jsme se tentokrát vydali do světa hvězd. Hvězdy v naší pohádce vypadají skoro jako lidé. Mají však nadpřirozené schopnosti, které k hvězdám patří. A když se dostanou k nám na zem, dokážou obyčejným smrtelníkům pěkně zamotat hlavu.“[1] Titulní postavu hvězdy Deničky ztvárnila Tereza Ramba, pozemského učitele Václava Vojtěch Kotek a princeznu německá herečka Leonie Brill. Ve hvězdných úlohách se objevili také slovenský herec Martin Huba, Anna Geislerová, Ondřej Sokol a bratři Matěj a Kryštof Hádkovi.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Oblíbený vesnický učitel Václav chodívá zpovzdálí sledovat princeznu Amálii, která raději prchá ze zámku bruslit na zamrzlém jezeře, než aby se zajímala o své dvorské povinnosti, čímž rmoutí svou matku královnu. Své city k princezně si však Václav nepřiznává. Úplně jiné starosti mají hvězdy na obloze; Proxima si myslí na Siria, který však po ní netouží a oznamuje svůj záměr zasnoubit se s poněkud naivní hvězdou Deničkou. Ta k němu vzhlíží, čemuž ze Siriova stínu přihlíží Bezejmenný. Žárlivá Proxima, aby ji odklidila ze své cesty, lstí shodí Deničku z hvězdné oblohy na Zem.

Denička propadne střechou přímo Václavovi do chalupy, tak se s ním seznámí a tak trochu mu zůstane na krku, i když z toho zpočátku není vůbec nadšený. Postupem času však hvězda na Zemi pohasíná, až se úplně rozpadne v hvězdný prach. Ubývající energii jí může dodat pobyt v přítomnosti osoby, která pociťuje upřímnou nesobeckou lásku; Denička to zjistí, když sleduje Václava zahleděného do princezny. Pokusí se proto pomoci lásce Václava a princezny Amálie.

Na nebi mezitím Sirius ani nepostřehl Deniččinu nepřítomnost, zatímco jeho nohsled Bezejmenný pátrá po jejím zmizení. Zjistí, že spadla na Zem a zkouší přesvědčit Siria, aby se vydal ji zachránit. Když to zjistí Proxima, raději se nabídne vládnoucímu Měsíci, aby vyslal na záchrannou misi ji. S sebou si vezme na pomoc Bílého trpaslíka, který sám marně usiluje o přízeň Proximy a je jí naprosto oddán. Sirius se stará víc o svůj oslnivý odraz v zrcadle, a tak se na Zem vydává jen Bezejmenný.

Na Zemi se tak rozvíjí náklonnost mezi Václavem a princeznou, čemuž se snaží Proxima zabránit, aby definitivně zničila Deničku. Ani královna není nadšená z představy, že by její dcera měla mít něco s vesnickým učitelem; chystá totiž pro ni zásnubní ples, na který sezvala vznešené nápadníky. A právě během plesu se mnohé vyjasní. Královně dojde, že urození princové jsou jeden děsivější než druhý, takže i prostý učitel bude nakonec pro princeznu lepší partie. Denička si uvědomí, že její vzhlížení k Siriovi není opětováno, a rozpozná upřímné city Bezejmenného k ní. K podobnému zjištění dojde i Bílý trpaslík, když vidí, že Proxima jej celou dobu jen využívala, aby získala Siria. A jak už to v pohádkách bývá, vše nakonec dobře dopadne.[2]

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Tereza Ramba Denička
Vojtěch Kotek učitel Václav
Leonie Brill princezna Amálie
Anna Geislerová Proxima
Ondřej Sokol Sirius
Matěj Hádek Bílý trpaslík
Kryštof Hádek Bezejmenný
Zlata Adamovská královna
Martin Huba Měsíc
Branislav Bystrianský ponocný
Barbora Mošnová dvorní dáma
Romana Goščíková dvorní dáma
Jan Slovák ceremoniář
Roman Štabrňák princ Vavřinec
Michal Dalecký princ Otakar
Václav Zimmermann hvězda Bifler
Kühnův dětský sbor děti, žáci učitele Václava

Princeznu v českém znění namluvila Marika Šoposká.

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Snímek vyrobila Česká televize, společnost Universal Production Partners, Rozhlas a televize Slovenska (RTVS), německý dětský televizní kanál pro stanice ARD a ZDF MDR-Kika a slovenská společnost FilmWorx Studios.

Film se natáčel mj. v podhůří Západních Tater kolem Plesa pod Zverovkou a v Múzeu oravskej dediny Zuberec, dále na zámcích Žleby,[3] Kačina na Kutnohorsku a Karlova KorunaChlumci nad Cidlinou i v trikovém studiu Universal Production Partners.[2][4] Při natáčení byl využit i videomapping.[1] Ve fázi natáčení byl film prezentován též pod názvem Pohádka o vánoční hvězdě.[4]

Hlavní kameru obstaral Martin Šácha, střih Petr Staněk, zvuk Roman Čapek, hudbu složil Aleš Březina.

Uvedení a přijetí[editovat | editovat zdroj]

Snímek premiérově uvedla Česká televize na Štědrý večer, tedy 24. prosince 2020, na programu ČT1, stal se nejsledovanějším pořadem dne.[5] Podle ATO Nielsen Admosphere jej vidělo 62 % všech, kteří měli v té době zapnutou televizi, celkem více než 2,68 milionu diváků starších 15 let.[6][7] Pohádku sledoval také největší podíl z dětského publika; celkem asi 254 000 dětí ve věku 4 až 14 let, s podílem na publiku 59,2 %.[8] Do 28. prosince vidělo snímek 3,4 milionu diváků starších čtyř let (součet živého a odloženého vysílání v televizi a internetového vysílání); jedná se tak o nejsledovanější pořad celého roku 2020 na všech českých stanicích.[9]

Na Slovensku film Vianočná hviezda premiérově uvedl Rozhlas a televize Slovenska dne 25. prosince 2020 na Jednotce a byl odvysílán ve slovenském znění.[10][11]

V Německu bylo premiérové odvysílání filmu pod názvem Als ein Stern vom Himmel fiel (česky Když hvězda spadla z nebe) ohlášeno na 3. ledna 2021 na stanici KiKA.[12]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ČTK. Česká televize představí novou pohádku O vánoční hvězdě, poběží na Štědrý večer. Fotografie Klára Cvrčková; Kultura. iROZHLAS [online]. Praha: Český rozhlas, 3. listopad 2020 [cit. 2021-12-28]. Dostupné online. 
  2. a b MARŠALÍK, Daniel. VANOCE2020_presskit_A4.indd [online]. Česká televize, 2020-11-03 [cit. 2020-11-03]. Dostupné online. 
  3. jab. Kotek jako učitel a Hádek jako trpaslík natáčí ve Žlebech vánoční pohádku. Kultura. ČT24 [online]. Česká televize, 2020-01-21 [cit. 2021-12-28]. Dostupné online. 
  4. a b Mirka Spáčilová. VIDEO: Točí se vánoční pohádka plná hvězd, zkouší metodu Gravitace. Fotografie Dan Materna; Kultura. iDNES.cz [online]. MAFRA, 2020-03-06 [cit. 2021-12-28]. Dostupné online. 
  5. Pořadem na Štědrý den byla pohádka O vánoční hvězdě. Články. MediaGuru.cz [online]. PHD, 2020-12-25 [cit. 2021-12-28]. Dostupné online. 
  6. ROŽÁNEK, Filip. Na Štědrý den byla nejsledovanější pohádka O vánoční hvězdě. Aktuality. Lupa.cz [online]. Internet Info, 2020-12-25 [cit. 2021-12-28]. Dostupné online. ISSN 1213-0702. 
  7. ZAVŘELOVÁ, Monika. Pohádka O vánoční hvězdě ovládla sledovanost na Štědrý den. Kultura. iDNES.cz [online]. MAFRA, 2020-12-25 [cit. 2021-12-28]. Dostupné online. 
  8. redakce. ČT ovládla Štědrý den, pohádku O vánoční hvězdě vidělo 2,7 milionu lidí. Médiář [online]. News Media, 2020-12-25 [cit. 2021-12-28]. Dostupné online. ISSN 2011-2021. 
  9. BLINKOVÁ, Kateřina. Nejvíce v historii. Více než polovina diváků sledovala o Vánocích v hlavním vysílacím čase sváteční program České televize [online]. Tiskové zprávy. Česká televize, 2020-12-28 [cit. 2021-12-28]. Dostupné online. 
  10. Vianočná hviezda. Televízia. rtvː [online]. Rozhlas a televízia Slovenska [cit. 2020-12-28]. Dostupné online. (slovensky) 
  11. redakce. RTVS poteší počas Vianoc divákov aj poslucháčov množstvom výnimočných programov. Médiá. MEDIA HUB_ [online]. Mgr. Marián Luha, 2020-11-30 [cit. 2021-12-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-12-28. (slovensky) 
  12. Als ein Stern vom Himmel fiel - KiKA. KiKA.de [online]. 2020-12-26 [cit. 2021-12-28]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]