Nemocnice Motol (stanice metra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nemocnice Motol
Hlavní loď stanice Nemocnice Motol
Hlavní loď stanice Nemocnice Motol
StátČesko
MěstoPraha
ČtvrťMotol
UliceKukulova
Síť metraPražské metro
Vznik6. dubna 2015
DopravceDopravní podnik hl. m. Prahy
Tarifní pásmoP
Linkylinka A
Technické informace
Typ stanicepovrchová s částečným překrytím, s vestibulem pod úrovní nástupiště
Počet nástupišť2
Počet vestibulů1
Hloubka pod povrchem5,6 m
ProjektantMetroprojekt Praha
ArchitektPavel Sýs
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Průběh trati
Legenda
2 obratové koleje
kolejový kříž
vestibul, východy FN Motol a Kukulova ul.
východ Kukulova ul.
2 boční nástupiště
únikový východ Kukulova ul.
následující stanice: Petřiny
linka A směr Depo Hostivař
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nemocnice Motol (zkratka MO[1]) je stanice pražského metra, konečná stanice linky A na úseku V.A. Počátkem března 2015 byla společně se stanicemi Bořislavka, Nádraží Veleslavín a Petřiny uvedena do ověřovacího provozu,[2][3] otevřena byla 6. dubna 2015.

Název stanice[editovat | editovat zdroj]

Den otevřených dveří v nedokončené stanici, 2014
Soupravy ve stanici

V lednu 2013 místopisná komise pražského magistrátu doporučila přejmenování dvou budoucích stanic, aby jejich názvy lépe odpovídaly pražskému místopisu. Dosavadní pracovní název Motol se tak změnil na Nemocnice Motol, aby lépe odpovídal faktickému umístění stanice; historické území Motol má své těžiště jinde, proto by byl jednoslovný název Motol této stanice zavádějící.[4][5]

Poloha stanice[editovat | editovat zdroj]

Stanice Nemocnice Motol se nachází severně od Kukulovy ulice u severního vstupu do areálu nemocnice Motol, která je počtem svých zaměstnanců a ambulantních pacientů významným zdrojem a cílem cest a svým významem poskytuje služby celopražského i regionálního charakteru.

Projekt stanice vznikl v kancelářích Metroprojektu, autorem je architekt Pavel Sýs.[3]

Stanice je orientována ve směru východ-západ s jedním vestibulem přístupným ze západního čela nástupiště. Na vestibul navazuje podchod pod Kukulovou ulicí s pokračováním až k nemocnici Motol a přístupy k zastávkám autobusů MHD. Stanice je realizována prakticky jako povrchová s částečným překrytím.

Vzhledem k předpokládané etapizaci výstavby je stanice vybavena jako dočasně konečná s kolejištěm pro obrat a v etapě i deponování souprav. Řešení se předpokládá v podobě tříkolejného uspořádání za stanicí.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.metroweb.cz/metro/stanice/linka_a.htm
  2. Lidovky.cz, ČTK. Nádraží Veleslavín a Nemocnice Motol. Radní změnili názvy stanic. byznys.lidovky.cz [online]. 2013-02-05 [cit. 2013-02-24]. Dostupné online. 
  3. a b HUBERTOVÁ, Kateřina. Architektura nových stanic Áčka se drží vyjetých kolejí. Česká televize [online]. 2015-03-01 [cit. 2015-03-01]. Dostupné online. 
  4. Stanice prodlouženého metra znovu mění jména. Aby nemátla cestující, iDnes.cz, 16. 1. 2013, eb (Eva Brendlová), švc (Pavel Švec)
  5. Stanice metra na prodloužené trase A se budou jmenovat "Nemocnice Motol" a „Nádraží Veleslavín“, Praha.eu, 5. 2. 2013, za článek odpovídá MHMP
  6. http://www.metroweb.cz/metro/BUDOUCNOST/A/V-VIIA.htm

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


← směr Nemocnice Motol Metro v Praze směr Depo Hostivař
· · · ·
  Nemocnice Motol Petřiny
Nemocnice Motol Bezbariérový přístupPetřiny Bezbariérový přístupNádraží Veleslavín Praha-Veleslavín (nádraží) Bezbariérový přístupBořislavka Bezbariérový přístupDejvická Bezbariérový přístupHradčanská Praha-Dejvice (nádraží)MalostranskáStaroměstskáMůstek  Bezbariérový přístupMuzeum  Bezbariérový přístupNáměstí MíruJiřího z PoděbradFloraŽelivskéhoStrašnická Bezbariérový přístupSkalka Bezbariérový přístupDepo Hostivař Bezbariérový přístup