Mořic Grimm

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mořic Grimm
Narození3. dubna 1669
Achdorf
Úmrtí17. června 1757 (ve věku 88 let)
Brno
Místo pohřbeníKapucínská hrobka
Povoláníarchitekt a stavitel
DětiFrantišek Antonín Grimm
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Mumie Mořice Grimma v brněnské kapucínské hrobce

Mořic (Mauric) Grimm (3. dubna 1669 Achdorf u Landshutu, Bavorsko17. června 1757 Brno) byl barokní architekt a stavitel německého původu. Většinu života však strávil v českých zemích a zejména v Brně, kde zrealizoval většinu svých děl.

O jeho mládí moc informací není, zkušenosti získal pravděpodobně v domácím prostředí a zřejmě také v Rakousku. Na území dnešního Česka se poprvé objevil roku 1690, kdy ho zaznamenaly registry pražského staroměstského zednického a kamenického cechu. V roce 1704 se společně s manželkou Voršilou a synem Janem Jakubem přestěhoval do Brna, kde zůstal až do konce svého života. Stal se brněnským měšťanem, bydlel na dnešním Kapucínském náměstí a pohřben je v kapucínské hrobce pod klášterním kostelem Nalezení sv. Kříže.

Stavební podnik, který založil po příjezdu do Brna, postavil mnoho staveb především v hlavním moravském městě. Kolem roku 1750 ho pro svůj pokročilý věk přenechal svému synovi Františku Antonínovi, který ve stavební činnosti pokračoval dále se společníkem Bartolomějem Zintnerem.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]