Matylda Pešková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Matylda Pešková
Rodné jménoMatylda Marie Pešková
Narození14. března 1834
Praha-Staré Město
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí10. července 1904 (ve věku 70 let)
Kuřívody u Ralska
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Místo pohřbeníOlšanské hřbitovy
Povoláníučitelka a spisovatelka
PříbuzníEliška Pešková (sourozenec)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Matylda Marie Pešková (též německy Mathilde Peschke; 14. března 1834 Praha-Staré Město[1]10. července 1904 Kuřívody u Ralska[2]) byla česká pedagožka, překladatelka, ředitelka školy, spolková činovnice, sufražetka a feministka, zakladatelka první soukromé dívčí školy v Praze a jedné z prvních v Rakouském císařství. Spolupracovala s předními osobnostmi českého ženského emancipačního hnutí, jako byli například Karolína Světlá či Sofie Podlipská.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Eleanora (Eliška) Pešková, herečka, sestra Matyldy Peškové (kresba J. R. Vilímka, 1883)

Pocházela z dvojjazyčné rodiny hostinského z Platnéřské ulice v Praze. Její otec byl Němec, rodák z Vratislavi, usazený v Praze.[3] Její matka byla Češka. Přes léto měl otec pronajatou restauraci u německého divadla v Karlových Varech. Její sestrou byla pozdější herečka pražského Národního divadla Eliška Pešková, hrající i u Josefa Kajetána Tyla, jejím švagrem byl pak režisér a divadelní principál Pavel Švanda ze Semčic. Jako emancipovaná mladá žena se rozhodla stát učitelkou. Toto povolání bylo v té době spojeno s příslibem celibátu, Pešková tedy zůstala svobodná. Byla žákyní učitelky Eleonory Jonákové, která byla jejím celoživotním vzorem. Naučila se anglicky, francouzsky či latinsky. Následně začala vykonávat učitelskou praxi.

Pedagogika[editovat | editovat zdroj]

Nová nárožní budova Ženského výrobního spolku českého z roku 1896, Resslova 5, Praha

Roku 1861 zřídila Matylda Pešková v Praze vlastní soukromou dívčí školu a internát[4], jako první takový ústav v Praze. Škola dosahovala věhlasu, vyučoval zde mimo jiné také spisovatel Alois Jirásek. Pešková v dalších letech zřídila mateřskou a nižší obecnou smíšenou školu na Václavském náměstí, tedy výrazně české části města.

Roku 1871 se Bártová podílela spolu s Karolínou Světlou, Emílií Bártovou či Věnceslavou Lužickou na vzniku tzv. Ženského výrobního spolku českého. Ten si dal za cíl zaopatřit zejména, také válečné, vdovy a matky samoživitelky, které po ztrátě manžela nebyly schopny zajistit sobě, případně rodině, obživu a často tak upadaly do chudoby. Z gesce spolku byla tedy pro tyto ženy otevřena řemeslná a obchodní škola. Výuka nejprve probíhala v budově bývalé obecné školy u kostela Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici. První předsedkyní spolu byla Karolína Světlá, kterou pak vystřídala Emílie Bártová. Roku 1896 vyrostla nová budova spolku v Resslově ulici na Novém Městě.

Matylda Pešková silně sympatizovala s českou národní myšlenkou a čile se zapojovala do veřejného a spolkového života. Spoluorganizovala řadu přednášek, pořádaných Vojtou Náprstkem a ženským spolkem Americký klub dam, jehož byla členkou. 30. listopadu 1867 byla spolu se Sofií Podlipskou a dalšími českými vlastenkami odsouzena na 48 hodin vězení za účast na pochodu na Bílou horu připomínající bitvu na Bílé hoře.

Překládala rovněž cizojazyčné texty, především z francouzštiny[5], včetně divadelních her, díky své sestře měla k divadlu blízko. Přeložila mimo jiné texty francouzských dramatiků Eugène Labiche, Théodora Barrièra či Julese Barbiera.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Matylda Pešková zemřela 10. července 1904 v Kuřívodech u Ralska ve věku 69 nebo 70 let a byla pohřbena na Olšanských hřbitovech. Ve stejném hrobě je pohřben také herec a rozhlasový moderátor Adolf Dobrovolný a operní pěvec Jakub Schwarz[6].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivní katalog. katalog.ahmp.cz [online]. [cit. 2020-11-24]. Dostupné online. 
  2. PEŠKOVÁ Matylda 1834-10.7.1904 – Personal. biography.hiu.cas.cz [online]. [cit. 2020-11-24]. Dostupné online. 
  3. DEYL, Rudolf. Vavříny s trny. Praha: Československý spisovatel 1973, str. 13 až 17.
  4. Matylda Marie Pešková – Ženy ve vědě do roku 1945. albina.ff.cuni.cz [online]. [cit. 2020-11-24]. Dostupné online. 
  5. Osobnost: Matylda Pešková | Příjmení.cz. www.prijmeni.cz [online]. [cit. 2020-11-24]. Dostupné online. 
  6. Facebook. www.facebook.com [online]. [cit. 2020-11-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]