Mary Pickfordová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Mary Pickford)
Mary Pickfordová
Rodné jménoGladys Louise Smith
Narození8. dubna 1892
Toronto
KanadaKanada Kanada
Úmrtí29. května 1979 (ve věku 87 let)
Santa Monica, Kalifornie
USAUSA USA
Příčina úmrtíkrvácení do mozku
Místo pohřbeníForest Lawn Memorial Park
Povolánífilmová producentka, filmová herečka, filmová režisérka, scenáristka, spisovatelka, divadelní herečka, herečka a umělecký producent
RodičeJohn Charles Smith a Charlotte Hennessy
Manžel(ka)Owen Moore (1911–1920)
Douglas Fairbanks (1920–1936)
Charles Rogers (1937–1979)
PříbuzníJack Pickford, Lottie Pickford a Olive Thomas (sourozenci)
OceněníOscar za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli (1929)
Academy Honorary Award (1975)
Golden Boot Awards (1999)
Kanadský chodník slávy (1999)
Hvězda na Hollywoodském chodníku slávy
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mary Pickfordová, rozená Gladys Louise Smith (8. dubna 1892 Toronto29. května 1979 Santa Monica) byla kanadsko-americká filmová herečka, producentka, scenáristka a spisovatelka, jedna z prvních velkých filmových hvězd v historii světové kinematografie, držitelka (v pořadí druhého) Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli z roku 1929. Jedná se o jednu z 36 lidí, kteří založili Akademii věd a umění (angl. Academy of Motion Picture Arts and Sciences).

Divadlo[editovat | editovat zdroj]

Její otec byl dělník, zemřel na následky pracovního úrazu, když jí byly čtyři roky a rodina se ocitla bez finančních prostředků. Její matka byla divadelní herečka, díky svým známostem zajistila svým dětem angažmá u divadelní společnosti, která potřebovala dětské herce. V divadle v Torontu pak v hrála společně se svojí sestrou a bratrem již od útlého dětství. S dospíváním začalo divadelních rolí ubývat, a tak ve svých 14 letech odešla do New Yorku, kde zpočátku znovu hrála v divadle na Broadwayi. Nicméně ani zde neměla mnoho štěstí, proto odešla do Hollywoodu, kde začala pracovat jako filmová herečka (v rané éře němého filmu byla profese herce v kinematografii považována za podřadné umění).

Mary Pickfordová se svým druhým manželem hercem Douglasem Fairbanksem

Film[editovat | editovat zdroj]

Herečka[editovat | editovat zdroj]

V Hollywoodu začala hrát ve filmové společnosti Adolpha Zukora Famous Players Film Company. Toto období označovala za nejlepší léta svého života. Její popularita velmi rychle stoupala a v roce 1920 byla již velmi populární filmovou hvězdou. Přechod do éry zvukového filmu jí zajistil Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli za snímek Koketa z roku 1929, přesto tento přechod byl předzvěstí konce její kariéry, hrála již pouze v pěti zvukových filmech. V roce 1934 svoji filmovou kariéru definitivně ukončila a věnovala se pouze producentské a spisovatelské činnosti.

Producentka[editovat | editovat zdroj]

V roce 1918 si založila vlastní filmovou společnost Mary Pickford Film Corporation. V roce 1919 společně s Charliem Chaplinem, Douglasem Fairbanksem a D. W. Griffithem spoluzaložila společnost United Artists. Svůj podíl ve společnosti v roce 1953 spolu s Charlesem Chaplinem prodala.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]