Marina Rošča (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marina Rosča
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik19. června 2010[1]
Linky Ljublinsko-Dmitrovskaja
Přestup na stanici Marina Rošča
Technické informace
Typ stanicetrojlodní, sloupová, hluboko založená
Počet nástupišť1
Hloubka pod povrchem60 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marina Rošča (rusky Марьина роща) je stanice moskevského metra na Ljublinsko-Dmitrovské lince. Byla zprovozněna v rámci úseku Trubnaja - Marina Rošča, nyní se nachází mezi stanicemi Dostojevskaja - Butyrskaja. Do 16. září 2016 se jednalo o severní konečnou stanici na této lince. V roce 2023 byla zprovozněna stejnojmenná stanice na Velké Kolcevé lince, na kterou je zajištěn přestup.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Stanice Marina Rošča se nachází ve stejnojmenné čtvrti pod ulicí Šeremetěvskaja (Шереметьевская). Disponuje dvěma podzemními vestibuly, jižní se nachází v blízkosti křížení Šeremetěvské ulice s ulicí Suščovskij Val (Сущёвский Вал), severní, který byl otevřen v prosinci roku 2012, se nachází s těsné blízkosti křižovatky s Čtvrtým projezdem Mar'inoj Rošči (4-й проезд Марьиной Рощи). V pěší dostupnosti se nachází centrum mládeže Planeta KVN.

Nástupiště je s vestibuly propojeno prostřednictvím eskalátorů. Stěny na nástupišti jsou obloženy hliníkovými panely. K obložení sloupů byl využit světlý a tmavý mramor. Tmavohnědá žula obdélníkového tvaru a béžové dlaždice tvoří na podlaze geometrický vzor, který zdůrazňuje rytmus stožárů a vchodů na nástupiště. Stěny na nástupišti i východy na eskalátory jsou zkrášleny mozaikami ruského národního umělce Sergeje Vitaljeviče Gorjajeva na téma vlády hrabat Šeremetěvů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Марьина роща (станция метро) na ruské Wikipedii.

  1. В Москве открылись станции метро «Достоевская» и «Марьина роща [online]. [cit. 2018-03-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-02-25. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Fiztěch Metro v MoskvěLjublinsko-Dmitrovskaja směr Zjablikovo
Butyrskaja Marina Rosča Dostojevskaja

FiztěchLianozovoJachromskajaSeligerskajaVěrchnije LichoboryOkružnaja Petrovsko-Razumovskaja Fonvizinskaja ButyrskajaMarina Rošča Dostojevskaja Trubnaja Sretěnskij Bulvar Čkalovskaja Rimskaja Kresťanskaja Zastava Dubrovka Kožuchovskaja Pečatniki VolžskajaLjublinoBratislavskajaMarinoBorisovoŠipilovskajaZjablikovo