MFK Karviná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z MFK OKD Karviná)
MFK Karviná
NázevMěstský fotbalový klub Karviná, akciová společnost
PřezdívkaKarviňáci
ZeměČeskoČesko Česko
MěstoKarviná
Založen2003
AsociaceČesko FAČR
Barvybílá a zelená ( )[1]
Domácí dres
Venkovní dres
Alternativní
Soutěž1. česká fotbalová liga
StadionMěstský stadion Karviná, Karviná
Kapacita4 833 (vše k sezení)
Vedení
TrenérMarek Bielan a Radim Grussmann
(pověřeni vedením)
Oficiální webová stránka
Fortuna:Liga 2023/2024
Některá data mohou pocházet z datové položky.

MFK Karviná (celým názvem: Městský fotbalový klub Karviná, a.s.) je český profesionální fotbalový klub, který sídlí ve slezském městě Karviná. Tým hraje v sezóně 2023/24 nejvyšší českou fotbalovou soutěž FORTUNA:LIGA. Své domácí zápasy sehrává na městském stadionu v Karviné-Ráji, který má kapacitu 4 833 diváků. Klubové barvy jsou bílá a zelená.[1]

Dnes se jedná o jediný fotbalový klub v Karviné, a sdružuje tak velké množství mládežnických týmů. Historický úspěch klub zaznamenal v květnu 2016, kdy poprvé v novodobé historii postoupil do první ligy. Z ní po 6 sezónách na jaře 2022 sestoupil, nicméně hned následující rok se do ní opět vrátil.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stadion MFK Karviná

Karviná jakožto multietnické město Těšínského Slezska byla domovem četných fotbalových klubů, které jednotlivé skupiny obyvatel zakládaly po první světové válce. Vznikl tehdy velký počet klubů polských, německých, českých i židovských. Nejznámějším a nejsilnějším polským klubem byla PKS Polonia Karwina založena v roce 1919. Po druhé světové válce nedošlo k obnovení německých a židovských klubů. České a polské kluby nicméně stále existovaly až do padesátých let, kdy v rámci komunistické „optimalizace“ sportovního života v tehdejším Československu byly české kluby sjednoceny do ZSJ OKD Mír Karviná a polská Polonia Karwina byla do tohoto klubu rovněž sloučena.

Na počátku 90. let existovaly v Karviné kluby Baník 1. máj Karviná, Baník ČSA Karviná, Kovona Karviná a Jäkl Karviná. Tyto týmy hrály nižší soutěže, výkonnostním stropem pro ně byla MSFL. Před sezónou 1994/95 došlo ke sloučení Kovony Karviná a klubu FC Vítkovice v nový klub, s názvem FC Karviná/Vítkovice, který hrál 2. ligu. Po roce došlo opět k rozdělení, 2. liga ale zůstala v Karviné, kde klub pokračoval pod názvem FC Karviná. Další dva kluby Baník 1. máj a Baník ČSA se před sezónou 1995/96 sloučily do klubu KD Karviná, který hrál divizi.

FC Karviná vybojoval dokonce postup do 1. fotbalové ligy 1996/97, ze které ale okamžitě sestoupil, když obsadil 15. místo. V následující sezóně si vybojoval postup zpět, ale ani v sezóně 1998/99 se mu nedařilo, skončil na 16. místě a opět sestoupil. Před sezónou 1996/97 došlo ke spojení klubů KD Karviná a FC Karviná v jediný subjekt – FC Karviná. V sezóně 2000/01 sestoupil FC Karviná do MSFL, v následující sezóně do divize a v sezóně 2002/03 zanikl. Jediným životaschopným klubem v Karviné tak zůstal TJ Jäkl Karviná, který navazoval na tradici SK Fryštát z počátku 20. století.[2] TJ Jäkl Karviná vzal pod svá křídla veškeré mládežnické složky zkrachovalého FC Karviná a odkoupil práva k soutěžím mládeže od majitele Zemka, který tato a další práva FC Karviná vlastnil. Klub vystoupil z Tělovýchovné jednoty Jäkl[3], osamostatnil se a začal vystupovat pod hlavičkou MFK Karviná.

Karviná během následujících let postoupila z krajského přeboru do MSFL, kde v roce 2008 odkoupila práva na druhou ligu od rezervy hanáckého týmu Sigmy Olomouc. V druhé lize bez přestávky setrvávala 7 let a jejím nejlepším umístěním bylo 4. místo ze sezóny 2010/11.

V národním poháru zaznamenala velké úspěchy, když vyřadila v Zbrojovku Brno, Slovan Liberec nebo doma porazila Slavii Praha.

Historický okamžik přišel v květnu roku 2016, kdy Karviná zakončila ročník na prvním místě, což znamenal postup slezského klubu do první ligy. První sezónu 2016/17 mezi elitou se nováček 1. ligy umístil na nečekaném 10. místě s 34 body. V sezóně 2017/18 se Karviná zachraňuje až posledním zápasem proti Vysočině Jihlava, které stačila remíza. Výhrou 2:0 ovšem Karviná na poslední chvíli ligu zachránila a Jihlavu odsoudila k sestupu do 2. ligy.

S postupem SFC Opava do následujícího ročníku nabídla nejvyšší soutěž rovnou 3 zástupce slezského fotbalu – MFK Karviná, FC Baník Ostrava a SFC Opava. Tato sezóna se poprvé hrála se systémem nadstavbových skupin. Karviná skončila předposlední jak v základní části, tak ve skupině o záchranu. Čekal ji tak dvouzápasová baráž s Jihlavou. V ní uspěla Karviná s celkovým skóre 3:2, a to i s velkou pomocí rozhodčích.[4] V sezóně 2019/20 Karvinou propadající se ve skupině o záchranu zachránila karanténa, kvůli které se tato skupina nedohrála, z ligy tak nikdo nesestoupil. Příslušnost mezi elitou udržela Karviná i v dalším ročníku. Sezóna 2021/2022 byla šestou v řadě v nejvyšší lize. Během ní nicméně téměř celou dobu okupoval klub poslední příčku tabulky. V základní části získal pouhých 17 bodů, ve skupině o udržení pouze dvakrát remizoval, proto sestoupil se ztrátou 10 bodů na předposlední Teplice přímo do Fortuna:Národní ligy. Zde ovládl sezónu se ziskem 56 bodů a kvalifikoval se tak po roce zpět do nejvyšší soutěže.

Fanoušci[editovat | editovat zdroj]

Choreo skupiny Ultras Karviňáci prezentované v říjnu 2022 během zápasu se Slezským FC Opava.

Od listopadu roku 2019 na tribunách působí skupina Ultras Karviňáci. Název skupiny vznikl od původního oficiálního fanklubu Karviňáci, jehož aktivity postupně utichly. Záměrem je sjednotit a zaštítit aktivity fanoušků. V kotli se každý zápas objevuje i skupina z pivnice Brno, která má také charakter ultras skupiny. V roce 2017 bylo s ultras (převážně z pivnice Brno) vedeno trestní řízení, po kterém šest osob skončilo s podmínkou, pokutou a zákazem na utkání pořádané MFK Karviná po dobu 1 roku za přerušení podzimního utkání s FC Fastav Zlín pyrotechnikou.

Obě skupiny jsou spřátelené a na stadionových aktivitách spolupracují.

V postupové sezóně 2015/2016 byla na ligová utkání průměrná návštěvnost 3872 fanoušků (80% kapacity stadionu). V následujících sezonách návštěvnost mírně klesala. Mezi největší zápasy lze zařadit derby, často označované jako Malé slezské derby s týmy SFC Opava a FC Baník Ostrava. K Baníku Ostrava, na rozdíl od Slezského FC Opava, není pěstovaná nenávist, protože v době působení MFK Karviná v nižších soutěžích, karvinské zápasy navštěvovala velká část ostravských příznivců.

Kotel vlajkonošů se nachází v sektoru C4.

Český pohár[editovat | editovat zdroj]

Karviná v poslední době zaznamenala také úspěchy v domácím poháru Ondrášovka Cup. Na podzim 2009 dokázal MFK Karviná vyřadit ve 3. kole prvoligovou Zbrojovku Brno. Po remíze 1:1 přišly na řadu pokutové kopy, v nichž byli domácí nakonec šťastnější v poměru 5:4. O rok později Karviná vyřadila ve 3. kole FC Slovan Liberec a ve 4. kole padla až se Sigmou Olomouc. V roce 2011 se Karviná opět dostala do 4. kola a vypadla tentokrát s týmem FK Teplice. Na to se podařilo navázat i v sezoně 2015/16, kdy vypadla až ve 4. kole s Mladou Boleslaví. Po postupu do 1. ligy 2016/17 se Karviná probojovala do osmifinále v českém poháru. Tam na ni čekala prvoligová Dukla Praha. Karviná vyhrála až na pokutové kopy 4:2 a postoupila mezi 8 nejlepších celků. Ve čtvrtfinále narazila na další pražský celek. Slavia Praha zvítězila, avšak Karviná ji nedala nic zadarmo a zápas byl napínavý až do poslední minuty. Pro Karvinou je čtvrtfinále poháru prozatím momentální rekord v pohárových soubojích.

Historické názvy[editovat | editovat zdroj]

Zdroj: [2]

  • 2003MFK Karviná (Městský fotbalový klub Karviná)
  • 2008MFK OKD Karviná, a.s. (Městský fotbalový klub Ostravsko-karvinské doly Karviná, akciová společnost)
  • 2016MFK Karviná, a.s. (Městský fotbalový klub Karviná, akciová společnost)

Soupiska[editovat | editovat zdroj]

Aktuální k 6. březnu 2024
# Pozice Hráč
2 Z Nigérie David Moses
3 Z Nigérie Emmanuel Ayaosi
4 Z Pobřeží slonoviny Aboubacar Traoré
6 Z Česko Sebastian Boháč
7 Z Slovensko Alex Iván
10 Z Curaçao Papalelé
11 Z Černá Hora Andrija Ražnatović
12 Z Česko Dominik Žák
15 O Severní Makedonie Filip Antovski
16 O Černá Hora Momčilo Raspopović
17 Ú Slovensko Martin Regáli
18 O Česko Jiří Bederka
19 Ú Nigérie Adeleke Akinyemi
20 O Brazílie Kahuan Vinicius
21 O Švédsko Douglas Bergqvist
22 O Česko Jaroslav Svozil
# Pozice Hráč
23 Z Česko Lukáš Budínský
24 O Slovensko Matej Čurma
25 O Česko Jiří Fleišman
26 Ú Nigérie Lucky Ezeh
28 Z Česko Patrik Čavoš
29 Z Slovensko Rajmund Mikuš
30 B Česko Jakub Lapeš
31 B Česko Jiří Ciupa
33 O Brazílie Kaka
37 O Slovensko Dávid Krčík
38 B Česko Ondřej Mrózek
51 Ú Česko Martin Doležal
77 B Slovensko Dominik Holec
99 Z Bosna a Hercegovina Amar Memić
Z Česko Martin Zedníček

Změny v kádru v zimním přestupovém období 2023-2024[editovat | editovat zdroj]

Příchody
Poz. Nár. Hráč Věk Odkud přišel Typ
Ú Slovensko Martin Regáli 30 Belgie KV Kortrijk přestup
O Černá Hora Momčilo Raspopović 29 Chorvatsko HNK Gorica přestup
Z Nigérie Emmanuel Ayaosi 19 Česko posun z B-týmu
O Švédsko Douglas Bergqvist 29 Česko volný hráč
Odchody
Poz. Nár. Hráč Věk Kam odešel Typ
Z Česko Daniel Bartl 34 Česko konec smlouvy
O Česko Jan Žídek 38 Česko konec kariéry
O Česko Michal Hošek 22 Česko SK Slavia Praha B návrat z hostování
O Řecko Stylianos Kokovas 22 Česko konec smlouvy
B Česko Vladimír Neuman 23 Slovensko FK Spišská Nová Ves hostování
Z Česko Dominik Soukeník 24 Česko FK Chlumec nad Cidlinou konec smlouvy
Ú Slovensko Matej Franko 22 Slovensko FK Humenné hostování

Umístění v jednotlivých sezónách[editovat | editovat zdroj]

Stručný přehled

Zdroj: [5][6]

Jednotlivé ročníky

Zdroj: [5][6]

Legenda: Z – zápasy, V – výhry, R – remízy, P – porážky, VG – vstřelené góly, OG – obdržené góly, +/− – rozdíl skóre, B – body, červené podbarvení – sestup, zelené podbarvení – postup, fialové podbarvení – reorganizace, změna skupiny či soutěže

Česko Česko (2003 – )
Sezóny Liga Úroveň Z V R P VG OG +/− B Pozice
2003/04[7] Přebor Moravskoslezského kraje 5 30 14 6 10 60 43 +17 48 4.
2004/05[8] Divize E 4 30 15 5 10 59 51 +8 50 5.
2005/06[8] Divize E 4 30 15 7 8 56 32 +24 52 3.
2006/07 MSFL 3 30 12 6 12 47 40 +7 42 8.
2007/08 MSFL 3 30 13 11 6 48 30 +18 50 4.
2008/09 2. liga 2 30 12 7 11 45 42 +3 43 8.
2009/10 2. liga 2 30 11 6 13 44 36 +8 39 8.
2010/11 2. liga 2 30 13 7 10 42 46 −4 46 4.
2011/12 2. liga 2 30 12 7 11 36 35 +1 43 6.
2012/13 Fotbalová národní liga 2 30 11 9 10 43 43 0 42 9.
2013/14 Fotbalová národní liga 2 30 12 6 12 44 39 +5 42 8.
2014/15 Fotbalová národní liga 2 30 12 10 8 39 31 +8 46 7.
2015/16 Fotbalová národní liga 2 28 17 8 3 50 17 +33 59 1.
2016/17 ePojisteni.cz liga 1 30 9 7 14 39 49 −10 34 10.
2017/18 HET liga 1 30 7 9 14 32 40 −8 30 14.
2018/19 Fortuna:Liga 1 35 9 5 21 42 57 −15 32 15.
2019/20 Fortuna:Liga 1 33 5 12 16 25 46 −21 27 14.
2020/21 Fortuna:Liga 1 34 9 12 13 37 49 −12 39 12.
2021/22 Fortuna:Liga 1 35 3 10 22 33 63 −30 19 16.
2022/23 Fortuna:Národní liga 2 30 17 5 8 58 37 +21 56 1.

Poznámky:

  • 2018/19: V této sezóně sehrálo karvinské mužstvo baráž o 1. ligu s druholigovou Jihlavou. Po celkovém skóre 3:2 (1. zápas – 2:1, 2. zápas – 1:1) se klub udržel v nejvyšší soutěži.

Vedení klubu[editovat | editovat zdroj]

Slavní odchovanci[editovat | editovat zdroj]

Slavní hráči minulosti[editovat | editovat zdroj]

MFK Karviná „B“[editovat | editovat zdroj]

MFK Karviná „B“ je rezervní tým Karviné. Největšího úspěchu dosáhl klub v sezóně 2012/13, kdy se v Divizi E (4. nejvyšší soutěž) umístil na 14. místě. Rezervní tým zanikl v roce 2014, avšak pro sezónu 2019/20 se znovu přihlásil do Divize F z důvodu ukončení Juniorské ligy.

Aktuální k 8. říjnu 2023
# Pozice Hráč
B Česko Adam Kuděla
B Česko Ondřej Mrózek
O Česko Marek Bielan
O Brazílie Kauan Carneriro Da Silva
O Česko Oliver Jurčák
O Řecko Stylianos Kokovas
O Ukrajina Maksym Marych
O Česko David Motyčka
# Pozice Hráč
O Pobřeží slonoviny Aboubacar Traore
O Slovinsko Nik Trček
Z Polsko Pawel Brzóska
Z Česko Roman Fukala
Z Česko Daniel Jurga
Z Nigérie David Moses
Ú Česko Matyáš Molitorisz
Ú Brazílie Kahuan Vinicius

Umístění v jednotlivých sezonách[editovat | editovat zdroj]

Stručný přehled

Zdroj: [5][6]

Jednotlivé ročníky

Zdroj: [5][6]

Legenda: Z – zápasy, V – výhry, R – remízy, P – porážky, VG – vstřelené góly, OG – obdržené góly, +/− – rozdíl skóre, B – body, červené podbarvení – sestup, zelené podbarvení – postup, fialové podbarvení – reorganizace, změna skupiny či soutěže

Česko Česko (2003 – )
Sezóny Liga Úroveň Z V R P VG OG +/− B Pozice
2003/04[9] I. B třída Moravskoslezského kraje – sk. C 7 24 8 3 13 43 46 −3 27 10.
2004/05[9] I. B třída Moravskoslezského kraje – sk. C 7 26 11 2 13 59 60 −1 35 7.
2005/06[9] I. B třída Moravskoslezského kraje – sk. C 7 26 3 5 18 28 67 −39 14 14.
V letech 2006 až 2008 nebylo B-mužstvo přihlášeno v žádné soutěži.
2008/09[10] Okresní přebor Karvinska 8 34 28 3 3 148 30 +118 87 1.
2009/10[9] I. B třída Moravskoslezského kraje – sk. C 7 26 20 1 5 94 34 +60 61 1.
2010/11[9] I. A třída Moravskoslezského kraje – sk. B 6 26 16 7 3 78 28 +50 55 1.
2011/12[9] Přebor Moravskoslezského kraje 5 30 19 8 3 71 24 +47 65 1.
2012/13[8] Divize E 4 30 10 6 14 42 48 −6 36 14.
2013/14[8] Divize E 4 30 10 5 15 42 50 −8 35 15.
V letech 2014 až 2019 nebylo B-mužstvo přihlášeno v žádné soutěži.
** 2019/20 Divize F 4 13 8 3 2 32 12 +20 27 1.
** 2020/21 Divize F 4 10 8 1 1 37 10 +27 25 1.
2022/23 Divize F 4 26 17 5 4 62 24 +38 56 1.

**= sezona předčasně ukončena z důvodu pandemie covidu-19

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b "Představujeme domácího soupeře – MFK OKD Karviná" [online]. fcvysocina.cz, 08.09.2009 [cit. 2019-11-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-11-03. 
  2. a b Nováčci fotbalové ligy: moderní stadion a italské námluvy, iDNES.cz
  3. http://www.efotbal.cz/index.php?page=druzstvo&m=915&t=180&d=4403
  4. LÍBAL, Karel. VIDEO: Rozhodčí fotbalovou Jihlavu popravili, uznali na svazu. Jihlavský deník. 2019-06-05. Dostupné online [cit. 2021-03-10]. 
  5. a b c d Nižší soutěže, František Kopecký (jfk-fotbal)
  6. a b c d Archiv soutěží, výsledkový servis Lidových novin
  7. "Archiv Moravskoslezského KFS (od 2002/03 včetně)" [online]. mskfs.cz [cit. 2015-06-26]. Dostupné online. 
  8. a b c d "Archiv 4 nejvyšších soutěží (od 2003/04 včetně)" [online]. liga.cz [cit. 2015-06-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-06-26. 
  9. a b c d e f "Archiv Moravskoslezského KFS (od 2002/03 včetně)" [online]. ofisport.cz [cit. 2015-07-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-06-26. 
  10. "Okresní přebor - Karviná 2008/09" [online]. vysledky.lidovky.cz [cit. 2015-07-04]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]