Městský hřbitov v Hranicích

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Městský hřbitov v Hranicích
Vstupní brána hřbitova
Vstupní brána hřbitova
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
KrajOlomoucký
OkresPřerov
ObecHranice
Zeměpisné souřadnice
Map
Specifikace
ArchitektiLukáš Eker Vlach
Výstavba20. léta 17. století, přestavba 1869
Odkazy
Oficiální webhttp://tsmpr.cz/sluzby/sprava-hrbitovu/ustredni-hrbitov-prerov/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Městský hřbitov v Hranicích je hlavní městský hřbitov v Hranicích, na východním okraji historického jádra města. Nachází se v ulici U Hřbitova, v těsné blízkosti železniční trati 280 Hranice na Moravě – Púchov.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

Hrob rodiny Františka Šromoty, prvního českého starosty města

Hřbitov byl zřízen z gesce luteránského faráře ve 20. letech 17. století na pozemku na předměstí jako nový městský hřbitov, došlo zde též k přesunu cenných náhrobků. Stavbu prováděl zednický mistr Lukáš Eker Vlach a jeho tovaryši, kteří tou dobou v Hranicích pobývali a pracovali. V 18. století byl zrušen hřbitov s kostelem svatého Jana Křtitele, a nový hřbitov se tak stal hlavním pohřebištěm v Hranicích. S příchodem 19. století postupně chátral, roku 1869 byla pak provedena generální rekonstrukce a přestavba hřbitova. Vystavěna byla hřbitovní brána, pozemek byl výrazně rozšířen a obehnán zdí. Několik set metru severně od areálu se pak nachází městský židovský hřbitov zřízený v 17. století. Byl zde též umístěn pomník obětem epidemie cholery během prusko-rakouské války roku 1866.

Podél zdi jsou umístěny hrobky a čestné hroby významných obyvatel města.

V letech 19351937 byl u hřbitova vztyčen mohutný památník s mauzoleeem Čechům a Slovákům padlým v první světové válce na místě bývalého vojenského hřbitova, který musel být z důvodu prosakování spodních vod zrušen. V mauzoleu je uloženo přibližně 1500 schránek s ostatky pohřbených. Autorem projektu byl major Ladislav Procházka.

Pohřbeni jsou zde také vojáci a legionáři bojující ve druhé světové válce, stejně jako vojáci Rudé armády padlí při osvobozování Československa roku 1945. Vzhledem k vojenské tradici města je na hřbitově pohřbena a pohřbívána řada armádních činitelů a vojáků z povolání.

Po roce 1945[editovat | editovat zdroj]

S odchodem téměř veškerého německého obyvatelstva města v rámci odsunu Sudetských Němců z Československa ve druhé polovině 40. let 20. století zůstala řada hrobů německých rodin opuštěna a bez údržby.

Mauzoleum padlých v první světové válce v areálu hřbitova

V Hranicích se nenachází krematorium, ostatky zemřelých jsou zpopelňovány povětšinou v krematoriu v Olomouci-Neředíně či ve Zlíně.

Čestné hroby (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]