Městský hřbitov v Opavě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Městský hřbitov v Opavě
Obřadní síň hřbitova z roku 2007
Obřadní síň hřbitova z roku 2007
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
KrajMoravskoslezský
OkresOpava
ObecOpava
Zeměpisné souřadnice
Map
Specifikace
Stavební slohNeorenesance
Výstavba1890-1891
Odkazy
Oficiální webhttps://www.tsopava.cz/home/hrbitovy/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Městský hřbitov v Opavě je největší a nejvýznamnější hřbitov v Opavě. Nachází se v jihozápadní části města, v ulici Otická nedaleko obce Otice. V areálu hřbitova se nachází také evangelický hřbitov a Židovský hřbitov.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

Památník obětem první světové války (1918, Josef Obeth)

Hřbitov byl vybudován jako nový městský hřbitov v letech 18901891 mimo centrum města náhradou za hlavní městské pohřebiště v místech později postaveného modernistického Kostela sv. Hedviky. Stavbu řídil městský stavební úřad v čele s vrchním inženýrem Emilem Lubichem von Milovanem a za účasti místních stavebních firem (především fa. Kern & Blum). Vstup do areálu lemují dvě identické protilehlé budovy postavené ve stylu zaalpské neorenesance. Ze starého hřbitova sem byl přenesen později odstraněný památník vojákům padlým v prusko-rakouské válce, která se odehrávala také na Opavsku.

Při kruhové centrální části hřbitova je vybudována krytá sloupová kamenná kolonáda, kde jsou pohřbeny významné osobnosti města.

Vojenská pohřebiště[editovat | editovat zdroj]

Po roce 1918 zde vznikl památník obětem první světové války od sochaře Josefa Obetha. V závěru druhé světové války zde byli pohřbeni němečtí vojáci popravení za pokus o dezerci. Hřbitov po skončení bojů sloužil jako místo k uložení přibližně 3200 vojáků Rudé armády, kteří padli při krvavých bojích v rámci tzv. Ostravsko-opavské operace. Centrální památník byl vytvořen plzeňskou kamenickou firmou Cingroš.

Po roce 1945[editovat | editovat zdroj]

Namísto původně plánované druhé části kolonády byl roku 1965 vystavěna mohutná hrobka básníka Petra Bezruče. Na hřbitově byla roku 2007 vystavěna obřadní síň podle návrhu architekta Tomka. V Opavě se nenachází krematorium, ostatky zemřelých jsou zpopelňovány povětšinou v krematoriu v Ostravě.

Významné osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Kolonáda s čestnými hroby

Dle popisného textu na stránkách hřbitova.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]