Letiště Hrabůvka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Letiště Ostrava-Hrabůvka)
Letiště Hrabůvka
Bývalý hangár letiště Hrabůvka, dnes sloužící jako komerční objekt
Bývalý hangár letiště Hrabůvka, dnes sloužící jako komerční objekt
Základní informace
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Letiště Hrabůvka je zaniklé letiště v Ostravě, které se rozkládalo na části území dnešního městského obvodu Ostrava-Jih a bylo v provozu od roku 1936 do přelomu 50. a 60. let 20. století. Po jeho zrušení byla jeho letištní plocha zastavěna převážně panelovou zástavbou sídlišť Hrabůvka a Dubina.

Historie[editovat | editovat zdroj]

S výstavbou letiště v katastrálním území Hrabůvky počítalo město Ostrava už od roku 1925.[1] Samotné stavební práce se realizovaly roku 1936, v květnu téhož roku zde přistálo první letadlo. Fungoval zde Ostravský aeroklub.[2]

Za druhé světové války sloužilo letiště Hrabůvka jako základna Luftwaffe. Na jejím konci byly hangáry poničeny ustupujícími Němci.[3] V 50. letech zde stály čtyři hangáry, z nichž jeden se dochoval dodnes a slouží jako prodejna potravin (ulice Václava Jiřikovského).

Letiště muselo na přelomu 50. a 60. let ustoupit bytové výstavbě v oblasti dnešního obvodu Ostrava-Jih. Jeho bývalá plocha je zastavěna obytnými domy. Jeho existenci připomíná název ulice U Letiště a jméno restaurace Dakota. Ostravské aglomeraci dnes slouží letiště v Mošnově, které se nachází o několik kilometrů jižněji.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]