Lískovec u Frýdku (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lískovec u Frýdku
Pohled na staniční budovu z kolejiště
Pohled na staniční budovu z kolejiště
StátČeskoČesko Česko
KrajMoravskoslezský
MěstoFrýdek-Místek
Souřadnice
Lískovec u Frýdku
Lískovec u Frýdku
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice339747
Traťželezniční trať Ostrava - Valašské Meziříčí
Nadmořská výška275 m n. m.
V provozu od1. ledna 1871
Zabezpečovací zařízeníelektromechanické vz. 5007
Dopravní koleje6
Nástupiště (nástupní hrany)2 (2)
Prodej jízdenekNe
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lískovec u Frýdku je železniční stanice v městské části Lískovec statutárního města Frýdku-Místku. Nachází se na neelektrizované jednokolejné trati Ostrava – Valašské Meziříčí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla postavena v rámci Ostravsko-frýdlantské dráhy v roce 1871. Zastávka zde byla vybudována mj. kvůli rostoucímu průmyslovému areálu Karlova Huť (nynější pobočka ArcelorMittal Ostrava).[zdroj?]

Nedaleko lískoveckého nádraží, při železniční trati směrem na Paskov, bylo 3. září 1943 popraveno pět odbojářů. Událost připomíná památník dobře viditelný i z jedoucího vlaku.[1]

Budoucnost[editovat | editovat zdroj]

V roce 2021 zde mají začít jezdit nové push-pull jednotky Škoda 13Ev, které mají nahradit staré vagony Bdt ze začátku 90. let. V roce 2023 by měla být trať z Ostravy až do Frýdku-Místku zdvoukolejněna, do roku 2026 by měla být trať v úseku z Ostravy do Frenštátu pod Radhoštěm elektrizována soustavou 25 kV 50 Hz, maximální rychlost v úseku OstravaFrýdek-Místek by měla dosahovat až 120 km/h.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Přístup na nástupiště je možný pouze po přechodu přes koleje. U nástupiště je zastřešený prostor pro cestující. Stanice se nachází cca 300 metrů od zastávky MHD a kilometr od autobusové stanice. U nádraží se nachází odbočka vlečky do průmyslového areálu, ve kterém se mimo jiné nachází bývalý Důl Staříč I. a frýdecko-místecká teplárna. Na druhé straně od tratě se nachází další soustava vleček v areálu válcovny trub.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Svatopluk Kučera, Jiří Porteš. Pomník Obětem 2. světové války [online]. Spolek pro vojenská pietní místa [cit. 2020-11-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]