Jelení hora (Krkonoše)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jelení hora
Jelení hora z úbočí Růžové hory
Jelení hora z úbočí Růžové hory

Vrchol1173 m n. m.
Prominence29 m ↓ Na Kose
Izolace1,4 km → Svorová hora
SeznamyTisícovky v Česku #136
Hory a kopce Krkonoš
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříKrkonoše / Krkonošské rozsochy / Růžohorská hornatina / Růžohorská rozsocha
Souřadnice
Jelení hora
Jelení hora
PovodíMalá Úpa
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jelení hora (německy Löwenberg - Lví vrch) je vrchol o nadmořské výšce 1173 m n. m. ležící v České republice ve východních Krkonoších.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Jelení hora se nachází na území obce Malá Úpa ve vzdálenosti asi 3,5 km jihovýchodně od nejvyšší hory Krkonoš Sněžky. Kromě severozápadní strany všechny svahy hory překonávají značná převýšení a jsou prudké. V prudkosti vyniká zejména západní svah spadající do Lvího dolu. Severozápadně od vrcholu navazuje úzký hřeben a terén se v něm mírně svažuje do nehlubokého sedla (1144 m n. m.). Jelení hora je zakončením rozsochy vybíhající jižním směrem z asi 2,7 km vzdálené Svorové hory.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Kromě severozápadní strany, kde na ni navazuje úzký hřeben, je Jelení hora obklopena hluboce zaříznutými údolími. Pod východním svahem protéká řeka Malá Úpa, pod jižním a západním svahem její pravý přítok Jelení potok, severní svah odvodňuje rovněž pravý přítok Seidlova strouha.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Celý povrch hory býval pokryt smrkovou monokulturou, která byla na svazích částečně vykácena. V okolí vrcholu se les dosud dochoval.

Komunikace a stavby[editovat | editovat zdroj]

Jedinou významnější komunikací je neveřejná zpevněná lesní cesta stoupající po úbočí hory od severozápadu ze Lvího dolu. Cesta se přibližně v nadmořské výšce 1050 - 1100 metrů obtáčí kolem vrcholu, napojuje obě horské osady nacházející se na svazích hory (Šímovy Chalupy na jižním a Niklův Vrch na severovýchodním) a pokračuje severním směrem do Horní Malé Úpy. V nedávné době byla po této komunikaci vedena žlutá turistická značka. Nedlouho po vyznačení byla ale opět zrušena. Přímo přes vrchol žádná významnější cesta nevede ani zde nejsou žádné stavby.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]