Slatinná stráň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Slatinná stráň
Černá hora a vpravo v popředí Slatinná stráň
Černá hora a vpravo v popředí Slatinná stráň

Vrchol1153 m n. m.
Prominence48 m ↓ Pod Kolínskou boudou
Izolace0,9 km → Černá hora
SeznamyTisícovky v Česku #148
Hory a kopce Krkonoš
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříKrkonoše / Krkonošské rozsochy / Černohorská hornatina / Černohorská rozsocha
Souřadnice
Slatinná stráň
Slatinná stráň
Horninaortorula
PovodíÚpa, Labe
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Slatinná stráň (německy Moorlahn) je vrchol v České republice ležící v Krkonoších.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Slatinná stráň se nachází v centrálních Krkonoších asi 2,5 km jižně od Pece pod Sněžkou a asi 7 km rovněž jižně od nejvyššího vrcholu hor Sněžky. Nachází se na rozsoše spojující Liščí a Černou horu. Od obou jí oddělují sedla s nadmořskou výškou okolo 1100 metrů. Sedlo s Černou horou se nachází jižním směrem a sedlo s Liščí horou nazývané Sokol severozápadním směrem. Hora leží na území Krkonošského národního parku.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Pod severním svahem Slatinné stráně se nachází hluboké údolí řeky Úpy, do jejíhož povodí patří i západní a východní svah. Západní svah odvodňuje Luční potok, východní pak Javoří potok. Pod jihozápadním svahem hory protéká Stříbrný potok, který patří do labského povodí.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Smrčiny byly ve vrcholových partiích z větší části vykáceny. Dochovaly se částečně na prudších úbočích zejména západně od vrcholu. Na svazích hory se nacházejí rozsáhlé luční enklávy.

Komunikace[editovat | editovat zdroj]

Přímo přes vrcholovou partii vede z Lučin asfaltová cesta, po které je vedena zeleně značená trasa 4208 vedoucí do Velké Úpy. Asi 100 m východně od vrcholu prochází žlutě značená trasa 7215 do Pece pod Sněžkou a 250 m jižně od vrcholu vede po úbočí červeně značená trasa 0407 od Kolínské k Pražské boudě, od které pokračuje silnice do Pece pod Sněžkou.

Stavby[editovat | editovat zdroj]

Na lučních enklávách (Lučiny, Javorské boudy) na úbočích hory se nachází velké množství horských bud. Zejména západní svah pak slouží ke sjezdovému lyžování, nacházejí se zde velké lyžařské vleky obsluhující sjezdovky Javor a Smrk.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]