Jakub II. Skotský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jakub II.
Král Skotska
Portrét
Jakub II.
Doba vlády21. únor 14373. srpen 1460
Narození16. říjen 1430
Holyroodské opatství
Úmrtí3. srpen 1460 (29 let)
Roxburský hrad
PohřbenHolyroodské opatství
PředchůdceJakub I.
NástupceJakub III.
ManželkaMarie z Guelders
PotomciJakub III. Skotský
RodStuartovci
OtecJakub I.
MatkaJohana Beaufortová
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jakub II. (16. října 14303. srpna 1460), syn Jakuba I. a jeho manželky Johany Beaufortové, byl králem Skotska v letech 14371460. Měl staršího bratra dvojče Alexandra, který zemřel mladý. Byl otcem skotského krále Jakuba III.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Na trůn nastoupil v sedmi letech a po většinu času byla moc soustředěna do rukou jiných lidí. Atentát na jeho otce byl částí snahy Waltra Stewarta, hraběte z Athollu, převzít vládu. Tento pokus se ale nezdařil a on i jeho spojenci byli zajati a popraveni.

V letech 143739 byl Jakubovým poručníkem a nejvlivnější osobou království Archibald Douglas. Po jeho smrti a vlivem nedostatku vlivných šlechticů došlo k rozdělení vlivu v zemi mezi Viléma, hraběte z Crichtonu a lorda kancléře Skotska (ve spolupráci s Jakubem Douglasem, hrabětem z Avondalu), a sira Alexandra Livingstona. Roku 1440 byli na Edinburském hradu zabiti Vilém Douglas, hrabě z Douglasu a jeho bratr. Uvádí se, že podíl na této vraždě měli hrabě z Crichtonu, Livingston i Jakub Douglas, který tak zdědil titul hraběte z Douglasu a stal se nejvlivnějším šlechticem v zemi.

Spory s rodem Douglasů[editovat | editovat zdroj]

Roku 1449 dosáhl Jakub plnoletosti. Členové rodu Douglasů, kteří mezitím obsadili mnohé vlivné pozice ve vládě, toho využili k odstranění Livingstona. Douglas a hrabě z Crichtonu pokračovali v prosazování svých zájmů a Jakubova schopnost vládnout samostatně bez jejich opory byla minimální.

Ten se s touto skutečností nechtěl smířit a v letech 145155 vedl boj o svou nezávislost na rodu Douglasů. Tento proces zahájil v době, kdy byl hrabě Douglas mimo Skotsko a vyvrcholil jeho vraždou 22. února 1452 na Stirlinském hradu. Tato vražda neznamenala ztrátu vlivu Douglasů, ale vedla k přerušované občanské válce v letech 145255. Jakub se pokusil ovládnout jejich panství, ale byl donucen potupně je Jakubovi, 9. hraběti z Douglasů vrátit.

Mnohé vojenské střety neměly zpočátku jasného vítěze a Jakubova pozice byla často ohrožena. Ten ale spojence Douglasova rodu obdaroval pozemky, půdou a tituly a získal tak převahu na svou stranu. K rozhodné porážce rodu Douglasů došlo v květnu 1455 v bitvě u Arkinholmu. V následujícím období Skotský parlament zabavil panství a hrady rodu Douglasů ve prospěch krále. Hrabě Douglas byl nucen utéci do exilu v Anglii a Jakub se tak stal svrchovaným a samostatným vládcem země.

Vláda[editovat | editovat zdroj]

V letech 145560 se Jakub II. choval jako aktivní panovník. Nicméně jeho ctižádostivé plány obsadit Orkneje, Shetlandy a ostrov Man selhaly. Cestoval po zemi a získával finanční prostředky mimo jiné i tím, že snižoval za úplatu tresty zločincům odsouzeným za vážné zločiny. Roku 1458 vydal parlament nařízení, které mělo toto královo chování upravit.

Jakub II. byl nadšeným podporovatelem moderního dělostřelectva, které začal používat v boji proti rodu Douglasů. Roku 1460 se účastnil obléhání Roxburského hradu, jednoho z posledních původně skotských hradů, který byl od války za nezávislost v rukou Angličanů. 3. srpna jedno z děl vybuchlo a krále zabilo. Obléhání hradu skončilo úspěchem Skotů o několik dní později.

Jeho nástupcem se stal syn Jakub, jehož regentkou se stala na tři následující roky až do své smrti manželka Jakuba II., Marie z Guelders.

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku James II of Scotland na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]