Přeskočit na obsah

Hra o přežití

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hra o přežití je podžánr akčních her, které se často odehrávají v nepřátelském prostředí a otevřeného světě. Hráči obvykle začínají s minimálním vybavením a je od nich požadováno, aby přežili co nejdéle tím, že najdou zdroje potřebné k zvládnutí hladu, žízně a nemocí. Mnoho survival her je založeno na náhodě, v poslední době jsou tyto hry často hratelné online, což hráčům umožňuje interakci v jediném světě. Survival hry jsou běžně bez stanovených cílů a často úzce souvisí s žánrem survival horor, kde hráč musí přežít v nadpřirozeném prostředí, jako je zombie apokalypsa.

Mechanika[editovat | editovat zdroj]

Mnoho her tohoto žánru je z pohledu první osoby, aby se mohl hráč ponořit do hry. Jiné tituly používají dvourozměrný boční pohled a hry jako Terraria a Starbound, zatímco Don't Starve používá skřítky vykreslené v trojrozměrné izometrické projekci. Tyto hry považujeme za akční hry, ale existují i ​​jiné žánry, které také obsahují téma přežití, jako jsou tahové hry na hrdiny Dead State a NEO Scavenger a následně příběhové střílečky z pohledu první osoby S.T.A.L.K.E.R.. Mechaniky přežití, zejména shromažďování zdrojů, lov a vyrábění, byly také začleněny do her jiných žánrů, jako je Tomb Raider z roku 2013 a série Far Cry.[1]

Nejznámějšími hrami tohoto žánru jsou například Minecraft, The Last of Us, Green Hell nebo Resident Evil.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MACDONALD, Keza. 6 of the Best Survival Games. IGN [online]. 2014-01-09 [cit. 2024-07-17]. Dostupné online. (anglicky)